Comisia Europeană

Ostrovul poliţiştilor nu are autorizaţie de mediu

Şeful APM Constanţa: Casele de vacanţă de lângă Seimeni ar trebui dărâmate!

Şaizeci de băieţi descurcăreţi şi-au împărţit în felii un ostrov al Dunării, lângă comuna constănţeană Seimeni. Poliţişti, procurori, primari şi foşti primari, oameni de afaceri s-au făcut vecini pe un teritoriu de peste 10 hectare de pădure şi canale, un loc pitoresc, ferit de ochii curioşilor. În documentele primăriei, terenul este parcelat în “loturi de agrement”, iar ostrovul urmează să primească un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi să se transforme într-un adevărat cartier rezidenţial

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
Ştefan Doru COPOŢ

Până la obţinerea avizelor va mai curge însă multă apă pe Dunărea care a creat ostrovul, căci avem de-a face cu o zonă inundabilă, cu un regim de protecţie strict.
Până una-alta, câţiva întreprinzători şi-au construit deja case de vacanţă fără niciun fel de autorizaţie de la instituţii precum Agenţia de Protecţia Mediului (APM), Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) sau Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Conform inspectorului şef al APM Constanţa, Senol Zevri, cei care au construit au încălcat flagrant legea, căci zona este arie protejată. “În mod normal, Primăria ar trebui să demoleze acele construcţii”.

Un ostrov de vânzare

O dată cu boom-ul imobiliar, mai mulţi băieţi cu influenţă au pus ochii pe un ostrov al Dunării, situat în vecinătatea comunei Seimeni. Zona e ideală pentru o casă de vacanţă, căci e izolată de „restul lumii” prin două canale, e împădurită şi e şi foarte aproape de Cernavodă, la nici 10 kilometri.
Destule motive pentru ca primarul din Seimeni să scoată la vânzare şi concesiune loturile de teren din ostrov. Raportul unui control efectuat în martie 2008 de inspectorii DADL la Primăria Seimeni arată faptul că 54 de parcele de teren au fost concesionate pe 49 de ani, iar alte 9 au fost vândute, în baza unei Hotărâri de Consiliu Local. Aşa cum menţionam într-un articol anterior, sumele plătite de concesionari sunt de-a dreptul ridicole. Pentru un teren de 500 mp, concesionarul plăteşte suma de 5 lei lunar! Putem să bănuim pe cale de consecinţă că şi la cumpărarea terenurilor sumele au fost la fel de… imorale.

Careul de aşi

O privire aruncată pe harta loturilor de teren, cu numele fiecărui beneficiar, înlătură orice semn de întrebare, dar şi orice iluzie.
Cele mai bune două loturi, situate în zona de confluenţă a unui canal cu Dunărea, aparţin ultimilor doi şefi ai Poliţiei Cernavodă, Gheorhe Cornel Popovici (fost) şi Emilian Nicolae (actual). Cei doi sunt legaţi foarte strâns prin interese asupra cărora vom reveni cu altă ocazie. Cert e că sunt nedespărţiţi şi pe ostrovul de la Seimeni. Construcţiile lor sunt alăturate, fără gard despărţitor, formând, împreună cu un lac artificial (construit fără niciun fel de aprobare, pe terenul Primăriei), un adevărat domeniu.
La o aruncătură de undiţă de ranch-ul poliţiştilor de la Cernavodă, într-o zonă în care a fost amenajată şi o parcare, sunt opt loturi, câte patru de o parte şi de alta a digului. Numele proprietarilor arată că alăturarea nu este întâmplătoare.
În dreapta digului şi-au luat terenuri: Petru Meteleţ (fost şef interimar al Poliţiei Cernavodă, actual şef al Poliţiei Medgidia), Vasile Dăogaru (fost şef al Poliţiei Medgidia), Ionuţ Marius Chirilă şi Claudiu Lazăr (probabil că nu e doar coincidenţă de nume cu singurul procuror militar din zona de sud-est a României), iar în stânga: Silvian Nicolae (fratele şefului Poliţiei Cernavodă), Lucian Blaj (primarul comunei Seimeni), Tiberiu Marius Hânsă (fiul fostului primar din Cernavodă) şi Iulian Hânsă.
Familia Hânsă nu s-a oprit însă aici. Primarul (pe atunci) şi fratele său nu au putut rezista ispitei de a-şi trage şi ei câte un teren aproape gratis pe ostrovul de la Seimeni.
Şi pentru că aceşti oameni nu şi-au luat terenuri într-o zonă atât de frumoasă doar pentru a merge duminica la picnic, Primăria Seimeni a început demersurile pentru obţinerea unui PUZ.

Şefii instituţiilor abilitate promit controale

Şeful APM Constanţa, Senol Zevri, ne-a declarat că Primăria Seimeni a depus documentaţia pentru obţinerea unui aviz de mediu, dar procedura este complicată pentru că zona e declarată arie protejată, fiind necesar un studiu de impact asupra mediului. “Până la obţinerea acordului de mediu, orice construcţie este interzisă. Dacă s-a construit acolo, Primăria Seimeni ar trebui să demoleze aceste construcţii”, ne-a declarat Zevri.
Şeful Gărzii de Mediu, Vasile Petro şi cel al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Gigi Chiru, ne-au declarat că nu au fost informaţi oficial că în zonă s-au început construcţiile, dar că se vor autosesiza în urma articolelor din DEZVĂLUIRI şi vor efectua controale.

Averea neromanţată a unui poliţist

Cei mai curajoşi (ca să folosim un eufemism) dintre deţinătorii de terenuri din zonă au început deja să construiască, fără să se împiedice de câteva legi amărâte. Cele câteva case sunt aşezate în apropierea parcării, în zona celor opt loturi ai căror proprietari i-am numit mai sus. În lipsa unor delimitări clare în teren, e greu de spus însă exact care dintre cei opt sunt deja proprietari de construcţii.
În mod cert însă, cel mai câştigat este şeful Poliţiei Cernavodă, Emilian Nicolae, care şi-a construit un adevărat ranch, cu spaţii de odihnă şi distracţie, precum şi un lac artificial, într-o totală ilegalitate.
Aşa cum scriam într-un articol anterior, Nicolae a uitat să menţioneze această construcţie în declaraţia de avere completată pe 25 mai 2009, deşi a trecut în document terenul de 500 mp extravilan, din comuna Seimeni (cel pe care e casa).
Poate că amnezia lui Nicolae e întemeiată, căci se pune întrebarea legitimă: câte proprietăţi ar putea să justifice un bugetar, fie el şi şef de poliţie?!
Oricum şeful Poliţiei declarase deja două case în Cernavodă. La drept vorbind, era şi greu să ascundă un căsoi de 225 mp (cităm din declaraţia de avere), vopsit indecent în albastru, situat pe strada Unirii, nr. 17. Mai ales că toţi “enoriaşii” săi ştiu a cui e casa, la fel cum ştiu că Nicolae a închiriat-o recent, pe câteva mii de euro lunar, companiei Colas, care lucrează de zor la autostradă.
Prin comparaţie cu acest palat căruia îi lipsesc doar turnuleţele cu acoperiş de tablă, cel de-al doilea imobil trecut în declaraţia de avere, o casă normală, de 69 de mp, situată pe strada Ion Muşat, nr. 11, pare o biată cocioabă.
La final, propunem o întrebare de 10 puncte: În câţi ani poate acumula un bugetar (fie el şi poliţist) toate proprietăţile enumerate de noi în acest articol? Vom reveni (cu variante de răspuns).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top