Opinii

La mulţi ani, pe rit vechi!

Oficiali CRLR şi primari din Dobrogea fac urări ruşilor lipoveni

În vreme ce majoritatea creştinilor încheie perioada sărbătorilor de iarnă, minoritatea creştinilor de rit vechi
de-abia începe pregătirile pentru festivităţi. Este şi cazul ruşilor lipoveni din Dobrogea, care sărbătoresc trecerea dintre ani pe 13 spre 14 ianuarie. De menţionat ar fi că pentru ruşii lipoveni, revelionul are mai mult o semnificaţie religioasă, decât una laică. Puţini sunt cei care ştiu că
ruşii-lipoveni organizează petrecerea de revelion de-abia pe 14 ianuarie după-amiaza (cum ar fi 1 ianuarie la noi), după slujba închinată Sfântului Vasile cel Mare. Dar pentru că în acest an 14 ianuarie este într-o zi de sâmbătă şi este precedată de ziua de duminică, atunci ruşii lipoveni vor sărbători de-abia duminică după-amiază, după slujba Sfântului Vasile, dar şi după slujba de duminică. Având în vedere că cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din România este concentrată în Dobrogea, ziarul DEZVĂLUIRI a oferit posibilitatea primarilor din localităţile cu o comunitate majoritară de ruşi lipoveni şi liderilor Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România să transmită cele mai bune gânduri tuturor ruşilor lipoveni. Vă invităm să citiţi în rândurile ce urmează mesajele oficialilor CRLR şi a primarilor din Sarichioi, Jurilovca, Slava Cercheză şi Ghindăreşti.

Un articol de Andreea PAVEL

Andrei Cristian LEONTE

Nichifor Vorobiov, director executiv CRLR şi Preşedinte CRLR, filiala Constanţa: „Cu ocazia Noului An pe vechi, le transmit tuturor ruşilor lipoveni din România care sărbătoresc anul pe rit vechi, multă sănătate, voie bună, multe realizări în anul care deja a trecut pragul. Toate gândurile lor bune să se realizeze şi aceleaşi urări le transmit şi familiilor, şi apropiaţilor acestora. De asemenea, toate gândurile bune şi poporului majoritar român, şi celorlalţi prieteni din alte etnii: La mulţi ani, bucurii şi să trăim ca fraţii, mult timp de-acum încolo!”

Andrian Ampleev, viceprimar judeţul Tulcea şi Preşedinte CRLR, filiala Tulcea: „În Ajunul Anului Nou, pe stil vechi, le doresc tuturor etnicilor ruşi-lipoveni multă sănătate, bucurii, dragoste şi prieteni adevăraţi. O zicală veche rusească spune că aşa cum întâmpini Anul Nou, aşa ai să-l şi petreci. În Ajun, ruşii staroveri din România nu petrec în mod deosebit Revelionul, întrucât ziua de azi este ziua dinaintea prăznuirii marelui Sfânt Vasile cel Mare. Petrecerile noastre sunt în după-amiaza zilei de 14 ianuarie, după slujba bisericească. Însă anul acesta, întrucât ziua de 14 este sâmbătă şi este înainte de duminică, nici măcar sâmbătă nu se fac petreceri, ci abia duminică după-amiază. Primarilor le doresc în acest an, în special din judeţul Tulcea, multă sănătate şi putere de muncă şi momentul electoral din finele anului 2012 să îi menţină în continuare în fruntea obştei, întrucât au confirmat pe perioada mandatului ce se apropie de final că sunt adevăraţi gosopodari”.

Vitali Finoghen, primarul comunei Sarichioi (Tulcea):  „Tuturor localnicilor din comuna Sarichioi le doresc un An Nou în care să li se îndeplinească toate dorinţele şi să realizeze că tot ceea ce am făcut a fost exclusiv pentru ei. Chiar dacă unele aspecte ale activităţii noastre nu au fost tocmai pe placul lor, ne asumăm şi răspundem pentru asta. Multe au depins de contextul economic dificil în care ne aflăm şi nu de noi. Sper ca anul 2012 să fie mai bun şi să nu uite că speranţa moare ultima. Angajamentul meu pentru 2012 este că voi face tot ceea ce îmi stă în putinţă tot pentru ei şi niciodată în interesul personal. Multă fericire, sănătate şi numai bucurii tuturor localnicilor! La mulţi ani!”

Ivan Ignat, primarul comunei Slava Cercheză (Tulcea): ”Le doresc tuturor ruţilor lipoveni, care sărbătoresc Anul Nou pe rit vechi, un călduros La Mulţi Ani şi fie ca Noul An să le aducă localnicilor mei numai bucurii şi împliniri. Toate gândurile bune şi din partea Consiliului local din Slava Cercheză. Cu această ocazie, vreau să le transmit locuitorilor comunei că şi în anul ce tocmai a început ne vom da toată silinţa ca munca noastră să aibă rezultate cât mai bune pentru ei”.

Virgil Vlaciu, primarul comunei Jurilovca (Tulcea): „Este o ocazie bună să le urez tuturor locuitorilor comunei Jurilovca gânduri bune şi multă sănătate, pentru că dacă sunt sănătoşi atunci îşi pot duce la îndeplinire orice dorinţă. Fie ca Noul An să le aducă numai bucurii şi împliniri atât personale, cât şi profesionale! Să dea Domnul ca în Noul An, resursele administraţiei locale să fie mai generoase pentru ca proiectele de dezvoltare a localităţii să fie mai numeroase. La mulţi ani tuturor!”

Mişa Panait, primarul comunei Carcaliu (Tulcea): „Sâmbătă, 14 ianuarie, locuitorii din Carcaliu sărbătoresc Sfântul Vasile (Revelionul) pe rit vechi. Cu acest prilej, a fost invitat în comună Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, care prezintă un spectacol folcloric adaptat acestei zile de sărbătoare. Corpul de balet susţine suite şi tablouri muzical-coregrafice din zonele Dobrogei, Sibiului şi Olteniei, iar soliştii vocali Elena Plătică, Antoaneta Pahoni, Ramona Panait şi Costel Atanasof, cântă melodii din folclorul popular al tuturor zonelor ţării. Cu această ocazie le transmit tuturor locuitorilor comunei multă sănătate, un an nou plin de împliniri şi să aibă parte de tot binele din lume”.

Vasile Simion, primarul comunei Ghindăreşti (Constanţa): „La mulţi ani tuturor ruşilor lipoveni de pe întreg mapamondul, împlinirea tuturor dorinţelor şi mai ales sănătate, pentru că ştim cu toţii că aceasta este cea mai importantă”.

Ce tradiţii păstrează lipovenii?

Cei care serbează Crăciunul pe rit vechi participă la slujba de seară din Ajun şi abia a doua zi, după slujba de dimineaţă, se pot înfrupta din mâncărurile tradiţionale. Cu ocazia sărbătorii gospodinele pregătesc pe lângă preparatele din carne de porc şi peşte, dulciuri tradiţionale precum prăjituri vareniki, plăcinte fierte care se mănâncă cu smântână şi miere, clătite umplute cu dulceaţă de trandafiri. Copiii păstrează cu sfinţenie obiceiul colindelor, dar care sunt total diferite de cele tradiţionale, cunoscute de marea majoritate: sunt colinde religioase care încep de la preot (el va da binecuvântarea pentru colinde) şi care se cântă în dimineaţa de Crăciun, de la 05:00, la 07:00, înainte de slujbă. Potrivit tradiţiei, la slujba din prima zi de Crăciun, femeile sunt îmbrăcate cu rochii lungi, cu părul împletit în coada care va fi strânsă cu un „sbornik“ sau cu o „chicika“, o cordeluţă din satin, şi care va fi acoperită cu un batic. Bărbaţii poartă cămăşi „rubaşka“, tunici care se încheie într-o parte, şi sunt încinşi cu „pois“-uri, cordoane, hainele acestea fiind destinate exclusiv prezenţei în lăcaşurile de cult. La masa de Crăciun, tradiţia spune că se aşează mai întâi stareţul casei, adică cel mai în vârstă din familie, apoi ceilalţi membri, festinul urmând să înceapă abia după ce stareţul va face o rugăciune. Zilele de Crăciun pentru această categorie religioasă sunt decalate cu 13 zile faţă de ortodocşii de rit nou, din cauza refuzului lor, în anul 1924, de a trece la Calendarul Gregorian şi să rămână la Calendarul Iulian. Creştinii de rit vechi, care s-au rupt de ortodoxie în anul 1419, în urma persecuţiilor religioase, au părăsit Imperiul Ţarist în mai multe valuri. Lipovenilor li s-au asigurat deplina libertate religioasă din 1851, având chiar şi un episcopat în Tulcea (care mai târziu s-a mutat la Fântâna Albă).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top