Opinii

Ce proiecte vor să finalizeze primarii din Dobrogea în anul 2012

Anul acesta ne alegem iar primarii

Am intrat în anul electoral. Cel mai probabil în toamnă ne vom alege atât primarii, cât şi parlamentarii. Dacă de munca si eforturile celor din urmă ne putem îndoi, cu siguranţă nu putem face acelaşi lucru în ce priveşte munca primarilor. Fie că au avut sau nu bani la buget, fie că au primit sau nu de la Guvern ori Consiliile Judeţene, ori dacă au câştigat proiecte pe fonduri europene, fiecare dintre ei a reuşit să îşi aducă aportul, oricât de mic ar fi, în dezvoltarea comunei.
Pentru că ei sunt cei pe care nimeni nu-i întreabă dacă au sau nu bani şi dacă se descurcă, ci, dimpotrivă, o dată la patru ani, aceştia trebuie să dea explicaţii pentru ce au făcut şi, mai ales, pentru ce n-au făcut. Şi pentru că a mai rămas mai puţin de un an până când vor fi traşi la răspundere, primarii se străduiesc să îşi mulţumească localnicii pe cât posibil. Vă invităm să citiţi în rândurile ce urmează,  ce proiecte au finalizat primarii din judeţele Constanţa şi Tulcea, pe care electoratul cu siguranţă nu îi va urechea la alegerile din toamnă, şi care sunt priorităţile acestora pentru 2012.

Un articol de Andreea PAVEL

Andrei Cristian LEONTE

Horia

Deşi se apropie de doar un an de mandat, primarul comunei tulcene Horia, Petrică Golea, are planuri mari pentru comuna pe care o administrează, în următorul an. Prioritatea acestuia pentru 2012 este reabilitarea drumurilor şi a Căminului cultural din comună: „Avem toată documentaţia făcută, proiectul tehnic, ne rămâne doar să aşteptăm finanţarea. Aceasta depăşeşte 10 miliarde de lei vechi, drept pentru care avem nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea, care ne-a promis că ne susţine. O altă investiţie pe care vrem să o demarăm este reabilitarea drumului comunal Horia-Floreşti. Avem deja o prevedere bugetară pentru aceasta şi lucrările vor începe în primăvară. Lucrarea e de durată, iar distanţa drumului este de cinci kilometri. Nu avem parte de cofinanţare, toată investiţia, în valoare de 33 de miliarde de lei vechi este asigurată de CJT”, a declarat primarul comunei Horia. De când e primar, Petrică Golea a reuşit să construiască un gard nou la biserica din satul Floreşti, să reabiliteze sistemul de apă din aceeaşi localitate şi să inaugureze un parc pentru copii. De asemenea, a pietruit platforma din incinta târgului, a achiziţionat tarabe pentru ca producătorii să-şi poată comercializa produsele într-un mod civilizat, rămânând să achiziţionete gardul de împrejmuire. Pentru anul ce urmează îşi doreşte, printre altele, să reabiliteze sistemul de apă din satul Cloşca.

Oltina

Primarul comunei constănţene Oltina, Gheorghe Chirciu, a reuşit în anul ce s-a încheiat să demareze proiectul de reabilitare a reţelei cu apă, ale cărei ţevi erau vechi de jumătate de secol, şi a reuşit să economisească bani, apelând la serviciile SC Top Servicii Publice Oltina, dat fiind faptul că se lucrează cu utilaje achiziţionate de administraţia locală. Acesta este proiectul pe care Gheorghe Chirciu doreşte să îl vadă finalizat în 2012. Printre cele mai importante reuşite în 2011 se numără schimbarea pompei de apă şi contorizarea tuturor gospodăriilor din comuna Oltina.

Lumina

Poate cea mai importantă investiţie pentru locuitorii comunei Lumina a fost amenajarea şi punerea în funcţiune a reţelei de alimentare cu energie electrică în cele două cartiere noi din localitate. Timp de trei ani, locuitorii din aceste zone nu au beneficiat de curent electric pe străzi. Pentru că problema nu mai suporta amânare, edilul Dumitru Chiru a demarat un proiect prin care a asigurat curentul electric permanent pentru noile cartiere din localitate. Primarul a mai reuşit să
finalizeze proiectul „Înlocuirea sistemului de încălzire cu sisteme ce utilizează energia produsă din surse regenerabile în cadrul grădiniţei cu orar mixt din Lumina”. Un alt proiect finalizat în 2011 este „Înlocuirea sistemului de încălzire cu sisteme ce utilizează energia produsă din surse regenerabile în cadrul şcolii cu clasele I-VIII din comuna Lumina”. În 2012 primarul Chiru speră să ducă la bun sfârşit proiectul prin care se va reabilita şi extinde reţeaua de sisteme de alimentare cu apă şi canalizarea din localitate.

Ostrov

Niculae Dragomir, primarul comunei constănţene Ostrov, are planuri mari pentru promovarea turistică a localităţii pe care o administrează. Considerând că  lipsa locurilor de cazare şi infrastructura îndoielnică sunt principalele motive din cauza cărora turiştii ocolesc zona, acesta a hotărât să iniţieze proiectul „Promovarea turistică a zonei Ostrov-Adamclisi” şi speră să îlfinalizeze în majoritate până în 2012. Tot în 2011, Primăria Ostrov a demarat proiectul „Eficientizarea consumului de energie electrică prin amplasarea unei centrale electrice eoliene pentru producerea energiei electrice de 200 kw, conectat la sistemul energetic naţional”. Este vorba de participarea Primăriei Ostrov la Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competivităţii Economice” Axa 4.
Principalul scop al acestui proiect este protejarea mediului înconjurător prin reducerea substanţială a emisiilor poluante şi combaterea schimbărilor climatice. La fel de importantă este şi reducerea cheltuielilor substanţiale, provenite din urma consumului de energie electrică. O altă realizare a primarului Niculae Dragomir este construirea unei biserici în satul Galiţa, care aparţine de comuna Ostrov.

Adamclisi

Scoaterea din anonimat a comunei Adamclisi a fost una dintre priorităţile primarului Anton Burcea, în 2011. Alături de Niculae Dragomir, primarul comunei Ostrov, acesta este fondatorul unui proiect care îşi propune să valorifice biodiversitatea şi patrimoniul cultural-istoric al zonei, în cadrul a două trasee turistice tematice: Mangalia-Adamclisi-Ostrov şi Constanţa-Adamclisi-Ostrov. Unul dintre motivele care a stat la baza deciziei primarului a fost poate faptul că se consideră despre localnicii celor două comune că sunt izolaţi, iar comunele nu sunt vizitate de turişti, deşi potenţialul turistic este important şi demn de luat în considerare. Astfel, pentru ca localităţile Ostrov şi Adamclisi să iasă din anonimat, primarii Niculae Dragomir, respectiv Anton Burcea, şi-au dat mâna şi au devenit parteneri în programul „Promovarea turistică a zonei Ostrov-Adamclisi”. Acest lucru merită cu atât mai mult respectul şi aprecierea celor din jur şi ar trebui să reprezinte un exemplu de urmat pentru ceilalţi primari, având în vedere că primarii din Ostrov şi Adamclisi fac parte din partide rivale. Niculae Dragomir (PSD) şi Anton Burcea (PDL) au înţeles însă că interesul localnicilor este mai presus de orice conflict sau orgoliu politic.

Bărăganu

Şi pentru comuna constănţeană Bărăganu anul 2011 a fost unul cu realizări. Proaspăt venit în primărie, Titu Neague s-a şi apucat de treabă: a pietruit 12 kilometri de drum din comuna Bărăganu, a renovat şcoala din Lanurile, un sat care aparţine de comuna Bărăganu, a finalizat reparaţiile capitale făcute la această instituţie, a renovat de la zero dispensarul din Bărăganu, care nu fusese reabilitat de 40 de ani, a finalizat renovarea grădiniţelor, care nu aveau grupuri sanitare şi nici  centrală termică. În prezent, se lucrează renovarea unei clădiri pe care primăria vrea să o transforme  în farmacie. Pentru 2012, priorităţile primarului Titu Neague sunt pietruirea celor patru kilometri din cei opt rămaşi nepietruiţi, implementarea sistemelor de canalizare, apă şi staţie de epurare, asfaltarea drumurilor şi accesarea a cât mai multe proiecte pe fonduri europene.

Săcele

Una dintre realizările din anul 2011, a primarului comunei Săcele, Ion Oprea, a fost alimentarea cu energie electrică a cartierului destinat construirii de locuinţe pentru tineri şi specialişti, în cadrul  proiectului ”Renaşterea satului românesc”, ce prevede asigurarea unor condiţii moderne de trai pentru doctorii şi profesorii care acceptă să profeseze în mediul rural. Valoarea proiectului depăşeşte două milioane de euro, fără TVA. Una dintre priorităţile primarului Ion Oprea, în 2012, este proiectul integrat „Modernizări în comuna Săcele”, ce cuprinde introducerea unui sistem de canalizare, refacerea drumurilor afectate de construirea sistemului de canalizare, construirea unei grădiniţe cu program after-school şi protejarea siturilor arheologice. Proiectul este depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), prin Măsura 322. Valoarea acestuia este semnficativă, depăşind 3,5 milioane de euro, cu TVA inclus. Pe lista proiectelor importante ale administraţiei locale, în anul ce tocmai a început, se află şi amenajarea peisageră, plantarea şi protejarea spaţiului verde şi îngrijirea imobilierului urban în comuna Săcele. Un alt proiect pe care Ion Oprea îşi doreşte să îl ducă la bun sfârşit până în 2012 este reprezentat de construirea a 12 kilometri de drumuri în intravilanul localităţii pe care o administrează.

Dobromir

Anul 2012 ar putea fi începutul modernizării pentru comuna constănţeană Dobromir. Trei societăţi româneşti sunt interesate să investească în comuna Dobromir, în construirea unui parc eolian pe terenul extravilan al localităţii. Acest lucru ar reprezenta poate cel mai important pas către ridicarea nivelului de trai al localnicilor şi către modernizarea condiţiilor de viaţă din comună. Pe de altă parte, Iusein Visel, primarul localităţii, a reuşit, în 2011, să demareze implementarea proiectului „Creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi a infrastructurii socio-culturale în comuna Dobromir“. Potrivit şefului administraţiei locale, proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 322 – “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Astfel, prin implementarea acestui proiect, administraţia locală din comuna Dobromir va reuşi să reabiliteze şi să modernizeze drumurile din comună. Începând cu 2012, Iusein Visel vrea să înfiinţeze o creşă şi să organizeze un târg care are menirea să păstreze şi să promoveze cultura tradiţională locală. Nu în ultimul rând, dotarea Căminului cultural din localitate este o altă investiţie punctată cu ajutorul proiectului “Creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi a infrastructurii socio-culturale în comuna Dobromir”, finanţat prin PNDR.
Primăria Dobromir mai are pe lista de proiecte pentru 2012 şi “Drum transfrontalier Dobromir-Krushari”, prin administraţia locală va reabilita şi moderniza aproape 16 kilometri de drum, pentru a îmbunătăţi accesul în zona transfrontalieră şi pentru a facilita transportul bunurilor şi persoanelor. De asemenea, proiectul urmăreşte punerea în valoare a obiectivelor turistice din zona de graniţă pentru dezvoltarea economico-socială a celor două comunităţi.

Gârliciu

Fără dar şi poate, prioritatea lui Constantin Cimpoiaşu, primarul comunei constănţene Gârliciu, este finalizarea reţelei de alimentare cu apă. Proiectul de alimentare cu apă este cel mai important pentru localnicii comunei Gârliciu, în perspectiva primarului: „Fără apă şi lumină, trăieşti ca în Evul Mediu, iar eu îmi doresc să ridic nivelul de trai din comună cât voi putea de mult. Investiţia este executată în proporţie de 60-70%. L-am început în 2008 şi tot atunci l-am şi oprit, din lipsă de fonduri… Ar fi fost gata imediat, într-un an probabil, dar lipsa banilor ne-a amânat până în prezent când l-am reluat”, a declarat primarul comunei Gârliciu. O altă prioritate pentru comună este realizarea unui parc, cu o suprafaţă de 10.000 mp. Primarul Constantin Cimpoiaşu îşi doreşte să finalizeze această investiţie în prima parte a anului 2012. Proiectul va fi finalizat cu ajutorul Fondului de Mediu. Nu în ultimul rând, o altă investiţie importantă pentru localnicii din Gârliciu este pietruirea drumurilor din comună. „În prezent, din 23 de kilometri, mai avem 11 kilometri nepietruiţi”, a conchis Constantin Cimpoiaşu.  

Văcăreni

Proiectele considerate prioritare, în 2012, pentru comuna tulceană Văcăreni sunt reabilitarea infrastructurii rutiere şi a serviciilor publice, realizarea de strategii integrate de turism şi dezvoltarea parteneriatelor public-privat. Poate cel mai important proiect pentru localitate este cel integrat pe Măsura 3.2.2. (străzi canalizare şi staţie de epurare, afterschool, cămin cultural). Amenajarea spaţiilor verzi din comuna Văcăreni este un alt proiect important pentru localnici, pe care primarul Sterian Gherghişan vrea să îl demareze în viitorul apropiat. De menţionat ar fi faptul că localitatea este partener într-un proiect propus de Consiliul Judeţean Tulcea, respectiv „Restaurarea, amenajarea, echiparea şi îmbunătăţirea căilor de acces a Salbei de Cetăţi Nord Dobrogene” (Cetatea Enisala, Argamum, Halmyris, Noviodunum, Dinogetia). Acest lucru ar putea reprezenta piatra de temelie a dezvoltării turismului în zonă.

Murfatlar

Primarul oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, se pregăteşte în 2012, de implementarea celui mai important proiect pentru locuitorii săi. Este vorba de asfaltarea tuturor drumurilor din oraş şi a 70% din drumurile din satul Siminoc, care aparţine de localitate. Investiţia se ridică la 7,4 milioane de euro, bani care vor finanţa proiectul prin Zona Metropolitană Constanţa şi prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Proiectul implică asfaltarea a 35 de străzi din oraş, ultimele rămase neasfaltate şi a 13 străzi din Siminoc. „Suntem avantajaţi că avem apă şi canalizare şi drumurile sunt desfundate. Pe lângă lucrările de asfaltare, cu banii care vor ajunge în Murfatlar vor fi amenajate rigole carosabile, trotuare şi spaţii verzi”, a declarat primarul Gheorghe Cojocaru.

Grădina

Pentru anul 2012, Gabriela Iacobici, primarul comunei constănţene Grădina, speră să demareze sau să finalizeze, în funcţie de stadiul în care se află, cel puţin zece proiecte care vor schimba radical comuna şi traiul localnicilor. Enumerăm, în rândurile ce urmează, cele mai importante dintre acestea, care au fost deja iniţiate, ori aprobate:
-Înfiinţarea spaţiilor verzi şi a aliniamentelor plantate în comună
-Construirea unei săli de sport
-Realizarea unei baze sportive cu teren de fotbal
-Promovarea tradiţiilor europene
-Construirea unui bazin de înot
-Modernizarea drumurilor comunale
-Construirea unei grădiniţe
-Dotarea căminului cultural din comuna Grădina
-Înfiinţarea unui centru de prevenire a separării copilului de familia sa
-Modernizarea infrastructurii în comuna Grădina
-Extinderea şi modernizarea reţelei de apă
-Implementarea sistemului de canalizare
-Reabilitarea Parohiei din comuna Grădina

Hârşova

Oraşul Hârşova se numără printre localităţile care au înregistrat cele mai mari reuşite la nivel administrativ, în 2011. Primarul Tudor Nădrag a dat în primire patru blocuri ANL, care includ 64 de apartamente. Investiţia a fost absolut necesară pentru oraşul Hârşova, având în vedere că 200 de hârşoveni au depus cereri în privinţa primirii unei locuinţe. Cei care nu se află pe lista norocoşilor nu trebuie să îşi facă griji, ci doar trebuie să mai aibă puţină răbdare, având în vedere faptul că primarul mai are în proiect construirea altor locuinţe ANL, până în 2012-2013. Alţi 378 de localnici au depus cereri pentru apartamente sociale. Primarul Tudor Nădrag a rezolvat şi această problemă în 2011, având în vedere că a dat în primire alte 48 de apartamente, pe care le-a repartizat după o analiză foarte complexă a situaţiilor în care se află cei care au depus cereri.

Mahmudia

Începând cu anul 2012, Primăria comunei tulcene Mahmudia, administrată de primarul Gherghina Vrămuleţ, are în plan finalizarea mai multor proiecte, împărţite pe categorii, în funcţie de domeniul în care se regăsesc. Astfel, în ce priveşte zona de învăţământ, administraţia locală şi-a propus să implementeze un program informatic de contabilitate, iar la capitolul sănătate, primăria doreşte achiziţionarea unui electrocardiograf (un aparat cu ajutorul căruia se efectuează electrocardiogramele). Alte proiecte de pe lista de investiţii a primăriei mai sunt reabilitarea Căminului cultural, modernizarea pieţei agroalimentare, pregătirea unui ghid pentru turişti, amenajarea unei baze sportive şi realizarea unor lucrări de izolare a Căminului cultural. Protejarea mediului a fost o prioritate pentru administraţia locală din comuna Mahmudia, drept pentru care construirea unei canalizări menajere în sistem centralizat şi a unei staţii de tratare a apei uzate şi împăduririle se află de asemenea, pe lista de investiţii pe care şi-a propus-o primarul Gherghina Vrămuleţ pentru anul 2011.

Niculiţel

Anul 2011 a fost unul prielnic pentru administraţia tulceană Niculiţel. Primarul Florin Pascale a finalizat proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, ce reprezintă o prioritate pentru toate localităţile din mediul rural. „Valoarea proiectului a fost de 1,5 milioane de RON. Am reuşit să-l ducem la bun sfârşit cu sprijinul Ministerului Dezvoltării. O parte din bani provin din bugetul local şi au fost necesari pentru achitarea unor cheltuieli adiacente proiectului”, a declarat primarul Florin Pascale. Un alt proiect al administraţiei locale din comuna Niculiţel, care a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea, este reprezentat de asfaltarea a 17 kilometri de drumuri pe întregul teritoriu administrativ al localităţii. Pentru 2012, primarul Florin Pascale are în plan, printre altele, reabilitarea şi extinderea Căminului cultural.  

Albeşti

Cu siguranţă cea mai importantă realizare a primarului Gheorghe Moldovan a fost obţinerea fondurilor necesare pentru construirea şcolii din satul Cotu Văii, care aparţine de comuna Albeşti.
Noua şcoală va fi construită conform standardelor europene, iar micuţii vor începe noul an şcolar 2012-2013 cu dreptul, într-o şcoală nou nouţă, dotată corespunzător, cu toate utilităţile necesare.  „Copiii ar trebui să fie prioritatea în orice localitate, pentru orice primar, aşa cum sunt la noi. Copiii şi educaţia acestora reprezintă viitorul unei comunităţi, drept pentru care trebuie să avem grijă mai ales de ei”, a declarat primarul comunei Albeşti.

Sarichioi

Vitali Finoghen, primarul comunei tulcene Sarichioi, tocmai a încheiat un an echilibrat. Şi cu bune, şi cu rele, la fel ca mandatul ce se pregăteşte să îl încheie în 2012. Printre realizările pe care primarul Finoghen a reuşit să le finalizeze în doar un mandat putem aminti: construirea sistemului de alimentare cu apă potabilă, în satele Visterna şi Sabangia, construirea sistemului de canalizare menajeră în localitatea Sarichioi şi a staţiei de tratare ape uzate, construirea unei săli de sport cu 150 locuri, realizarea a trei baze sportive omologabile pentru competiţii judeţene, în localităţile Sarichioi, Zebil, Enisala, reabilitarea celor două corpori ale şcolii cu clasele I-VIII Sarichioi, reabilitarea şcolii cu clasele I-VIII din Zebil, reabilitarea acoperişurilor căminelor culturale, din Zebil şi Enisala, reabilitarea dispensarului din Sarichioi şi a fostului dispensar din Sabangia. Cât despre ce şi-ar dori primarul din Sarichioi să demareze începând cu anul 2012, putem aminti reabilitarea drumului comunal spre satul Visterna, reabilitarea drumului judeţean 229, construirea unui nou sediu pentru Primăria Sarichioi, construirea unei pieţe şi a unui târg săptămânal, modernizarea sistemului de apă potabilă din Zebil.

Cerchezu

Primarul comunei Cerchezu, Ion Constantinescu, şi-ar dori ca în anul care tocmai a început să finalizeze reabilitarea drumurilor din localitate. Pe de altă parte, primarul şi-ar dori ca printre angajaţii lui să se numere şi câţiva tineri pricepuţi la IT şi tot ce înseamnă tehnologie performantă: „Noi nu avem tineri pricepuţi la tehnologia modernă, implicit nu avem nici aparatura necesară evoluţiei unei administraţii locale”, a declarat primarul comunei Cerchezu. O altă prioritate este cedarea sistemului de alimentare cu apă la RAJA: „Am încercat să le explic acelor consilieri care s-au opus atâta vreme, că lucrurile s-ar simplifica dacă apa ar reveni RAJA. Deşi s-au opus foarte mulţi ani, se pare că în cele din urmă au înţeles şi pare că acum sunt de acord. Canalizare este o altă prioritate, pentru orice localitate. Reprezintă elementul de bază într-o comunitate modernă, cu un nivel de trai decent. Dar ne costă foarte mult şi nu am reuşi niciodată să o realizăm din fonduri proprii. Am încercat pe fonduri europene, fără succes însă”, a declarat primarul Ion Constantinescu.
Primarul a reuşit însă, în 2011, să finalizeze reabilitarea căminelor culturale, şcolilor şi grădiniţelor.

Ion Corvin

În comuna Ion Corvin, administrată de primarul Dumitru Nedea, problemele sunt multe, iar banii puţini. Din păcate, situaţia este similară în cel puţin jumătate din localităţile constănţene. Cu toate acestea, primarii se străduiesc să rezolve pas cu pas, în funcţie de disponibilităţi, nevoile localnicilor. Realizările din anul ce tocmai s-a încheiat ar fi achiziţionarea centralelor termice în toate instituţiile publice şi achiziţionarea combustibilului necesar: şcoli, biserici, primărie, dispensar Pentru 2012, primarul Dumitru Nedea încearcă să rezolve problema persoanelor cu handicap din localitate, care au fost uitate de Guvern şi lăsate în grija autorităţilor locale, care nu dispun întotdeauna de resursele financiare necesare îngrijirii lor: „Guvernului nu îi pasă dacă persoanele cu handicap au asiguraţi sau nu banii necesari îngrijirii şi tratamentelor. Astfel, m-am gândit ca cele 16 persoane cu handicap care figurează în baza noastră de date să beneficieze direct de indemnizaţia lunară, nu prin intermediul asistenţilor personali. Deocamdată nu am luat nici o decizie cum voi proceda exact, dar luna asta ei trebuie neapărat să-şi primească dreptul de la stat”, a declarat primarul comunei Ion Corvin.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top