Politic

Interpelare privind transformarea a mii de hectare de zone umede ale Deltei în terenuri agricole

Deputații liberali Bogdan Bola și Alexandru Kocsis au trimis o interpelare Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării și Consiliului Județean Tulcea despre condițiile în care o serie de societăți comerciale fac agricultură în Delta Dunării, pe terenuri care în trecut erau zone umede.

Din cauza fenomenului de secare antropică a unor lacuri și canale, ce a început de pe vremea comunismului și a continuat în ultimii ani, suprafețele umede din Delta Dunării s-au tot restrâns, cu consecințe negative asupra mediului.

Se spune că, la începutul secolului XX, zona inundabilă a Dunării în România cuprindea 520.000 de hectare, reprezentând zonele de hrănire și de reproducere a majorității speciilor de pești existente. După 100 de ani, peste 80% din aceste oaze de biodiversitate au fost îndiguite și transformate în zone agricole cu productivitate scăzută, consideră Bola, care oferă exemplul crapului, una dintre speciile native ale Dunării:

Dacă la începutul secolului XX se capturau comercial, în România, aproximativ 4000 de tone pe an, după anii 2000 s-a ajuns la o cantitate pescuită comercial de doar 240 tone/an, reprezentând o scădere de peste 90%!

Chiar și în ziua de astăzi, transformarea a mii de hectare de zone umede ale Deltei în terenuri agricole, (în ciuda faptului că vorbim aici de o rezervație naturală) face ca Delta să rămână fără multe dintre zonele de refacere biologică. Și cu toate că sumele încasate de autoritățile locale pentru concesionarea acestor terenuri sunt practic derizorii, comparativ cu dezastrul produs, acest proces continuă și astăzi”.

Care sunt întrebările adresate de cei doi deputați în interpelare

Câte societăți comerciale sunt autorizate, la acest moment, pentru desfășurarea de activități agricole în Delta Dunării?

Care este suprafața totală de teren folosită de către societăți comerciale pentru activități agricole pe teritoriul ARBDD?

De ce societățile care desfășoară activitatea de agricultură fără servicii anexe agriculturii (irigații, desecări, servicii pentru mecanizarea agriculturii și protecție fitosanitară) nu se supun procedurii de autorizare?

Când a fost realizat ultimul Raport privind starea mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării și vă rog sa mi-l puneți la dispoziție.

Aveți studii privind faptul că multe dintre concesiunile piscicole din județul Tulcea sunt secate și folosite pentru agricultură”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top