Fără categorie

INSTITUIILE UNIUNII EUROPENE

PARLAMENTUL EUROPEAN 

www.europarl.europa.eu

Parlamentul European este institutia comunitara care reprezinta popoarele statelor membre ale Uniunii Europene, fiind singurul organ al Uniunii Europene ales in mod direct, prin votul alegatorilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Parlamentul joaca un rol activ in elaborarea legislatiei care are un impact asupra vietii cotidiene a cetatenilor, precum, legislatia privind protectia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea sanselor, transportul, libera circulatie a lucratorilor, capitalurilor, marfurilor si serviciilor. Parlamentul si Consiliul au, de asemenea, competente comune in ceea ce priveste bugetul anual al Uniunii Europene.

<sp…

PARLAMENTUL EUROPEAN 

www.europarl.europa.eu

Parlamentul European este institutia comunitara care reprezinta popoarele statelor membre ale Uniunii Europene, fiind singurul organ al Uniunii Europene ales in mod direct, prin votul alegatorilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Parlamentul joaca un rol activ in elaborarea legislatiei care are un impact asupra vietii cotidiene a cetatenilor, precum, legislatia privind protectia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea sanselor, transportul, libera circulatie a lucratorilor, capitalurilor, marfurilor si serviciilor. Parlamentul si Consiliul au, de asemenea, competente comune in ceea ce priveste bugetul anual al Uniunii Europene.

Parlamentul European exista inca de la infiintarea Comunitatilor si a cunoscut un proces evolutiv original – cateva schimbari succesive ale denumirii (Adunare Comuna, Adunare Parlamentara Europeana si, din 1962, Parlamentul European), dar mai ales extinderi succesive ale competentelor, simultan cu o crestere a legitimitatii democratice odata cu alegerile prin vot universal direct. La intemeierea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului in 1952, adunarea reprezentantilor parlamentelor nationale ale celor sase state fondatoare poarta numele de Adunare Comuna. Rolul Adunarii este exclusiv unul consultativ.

Primele alegeri parlamentare prin vot direct pentru reprezentantii Statelor Membre in Parlamentul European au avut loc in 1979. Parlamentul actual, ales in iunie2009, are 736 de membri provenind din toate cele 27 de ari ale UE.

Principala functie a Parlamentului European (cf. Tratatului de la Lisabona, http://eur-lex.europa.eu/ro/treaties/index.htm#founding) este adoptarea prin procedura de „codecizie”, impreuna cu Consiliul, a proiectelor legislative inaintate de Comisia Europeana. Parlamentul European este implicat in adoptarea legislatiei europene (directive, regulamente etc.) care influenteaza viata fiecarui cetatean european. In multe domenii de actiune, deciziile privind noua legislatie europeana sunt adoptate in comun de catre Parlament si Consiliul de ministri, care reprezinta statele membre.

Parlamentul are autoritatea de a demite Comisia printr-o motiune de cenzura.

Lucrarile Parlamentului sunt conduse de Presedinte, care are si rolul de reprezentant al acestei institutii. Mandatul Presedintelui este de doi ani si jumatate (o jumatate de legislatura) si poate fi reinnoit. Presedintele conduce lucrarile Parlamentului, prezideaza sedintele plenare si adopta bugetul in forma sa definitiva.Presedintele PE semneaza, alaturi de Presedintele Consiliului, toate actele legislative adoptate prin procedura de codecizie. In urma adoptarii de catre Parlament a bugetului Uniunii Europene (in a doua lectura), Presedintele il semneaza, acesta devenind astfel operational.

Asistat de 14 vicepresedinti, Presedintele coordoneaza toate lucrarile Parlamentului si ale organelor sale constitutive (Biroul si Conferinta presedintilor), precum si dezbaterile din sedintele plenare.

In cadrul Parlamentului, deputatii se constituie in grupuri politice, iar nu in functie de nationalitate. In prezent, in cadrul Parlamentului European exista 7 grupuri politice :

Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat)

Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European

Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa

Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana

Conservatorii si Reformistii Europeni

Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica

Grupul Europa Libertatii si Democratiei  

 

Numarul minim de deputati necesar pentru a constitui un grup politic este de 25. Cel putin o patrime din statele membre trebuie sa fie reprezentate in cadrul grupului. Un deputat poate apartine unui singur grup politic.

Unii deputati nu fac parte din niciun grup politic, ei fiind, in acest caz, deputati neafiliati.

Inaintea fiecarui vot din cadrul sedintelor plenare, grupurile politice examineaza rapoartele elaborate de comisiile parlamentare si depun amendamente.

 

Puteri noi pentru parlamentele nationale

 

In cadrul Tratatului de la Lisabona, toate propunerile de legislatie europeana trebuie transmise parlamentelor nationale. Parlamentele nationale vor avea o contributie directa la procesul decizional european.

 

Va fi instituit un sistem de avertizare timpurie, iar parlamentele nationale vor avea la dispozitie 8 saptamani pentru a-si sustine optiunea in cazul in care considera ca o propunere excedesfera de competenta legislativa a Uniunii Europene, aceasta revenind strict statelor membre.

 

Daca un numar suficient de parlamente nationale ridica obiectii, propunerea poate fi modificata sau retrasa. Acest sistem de avertizare timpurie confera parlamentelor nationale un rol important in a se asigura ca UE nu isi depaseste atributiile implicandu-se in probleme care pot fi tratate cel mai bine la nivel national, regional sau local.

 

 CONSILIUL EUROPEAN  – CE  

 

www.consilium.europa.eu/showPage.aspx?id=1812&lang=ro

 

Consiliul European defineste orientarile si prioritatile politice generale ale Uniunii Europene. Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Consiliul European a devenit o institutie.

 

Consiliul European ofera Uniunii impulsurile necesare dezvoltarii acesteia si ii defineste orientarile si prioritatile politice generale. Acesta nu exercita functii legislative.

 

Consiliul European este compus din sefii de stat sau de guvern ai statelor membre, precum si din presedintele CE si cel al Comisiei.

 

Consiliul European se intruneste de doua ori pe semestru, la convocarea presedintelui.
Atunci cand situatia o impune, presedintele convoaca o reuniune extraordinara a Consiliului European.

 

Deciziile Consiliului European se adopta, de regula, prin consens. In unele cazuri, Consiliul European adopta deciziile in unanimitate sau cu majoritate calificata, in functie de ceea ce prevad dispoziitile tratatului.

 

Consiliul European isi alege Presedintele cu majoritate calificata. Mandatul Presedintelui este de doi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii o singura data.

 

Consiliul European a fost creat in 1974 cu intentia instituirii unui forum informal de dezbatere intre sefii de stat sau de guvern. Consiliul European a devenit organul care stabileste obiectivele Uniunii si linia de urmat in vederea realizarii acestora, in toate domeniile de activitate ale UE. A dobandit un statut formal prin Tratatul de la Maastricht din 1992, conform caruia „Consiliul European impulsioneaza dezvoltarea Uniunii si defineste orientarile politice generale ale acesteia.” Incepand cu 1 decembrie 2009, in conformitate cu Tratatul de la Lisabona, Consiliul European a devenit una dintre cele sapte institutii ale Uniunii.

 

 CONSILIUL UNIUNII EUROPENE – CUE –

 www.consilium.europa.eu/council-eu

 

Acesta este principalul organ de decizie european, reprezentand consensul vointei statelor membre. Are o functie legislativa, pe care o imparte cu Parlamentul European si o functie executiva, pe care o imparte cu Comisia Europeana. Consiliul se reuneste la nivel ministerial, de cateva ori pe luna in functie de domeniul politic specific: relatii externe, afaceri economice si financiare, transport – telecomunicaii – energie, agricultura, justitie si afaceri interne, competitivitate, mediu, educatie – tineret – cultura, ocuparea fortei de munca – politici sociale – sanatate – protectia consumatorului.

Principalele functii ale Consiliului Uniunii Europene sunt urmatoarele:

  • Adopta legile, participand in mod uzual la procesul de adoptare alaturi de Parlamentul European.
  • Coordoneaza politicile economice generale ale statelor membre
  • Defineste si implementeaza politica de securitate a UE, bazata pe un set directii stabilite de Consiliului European
  • Stabileste acorduri internationale intre UE si unul sau mai multe state sau organizatii internationale
  • Coordoneaza actiunile statelor membre si adopta masurile in domeniul cooperarii politienesti si judiciare

Consiliul alaturi de Parlamentul European reprezinta autoritatea bugetara care adopta bugetul Comunitatii.

In marea majoritate a situatiilor, Consiliul ia deciziile pe baza propunerilor Comisiei Europene si in asociere cu Parlamentul European, fie prin codecizie (ex. piata interna, libertate, securitate si justitie) sau prin procedura consultarii (ex. in domeniul agriculturii, in cel fiscal).

Fiecare stat membru participa la pregatirea lucrarilor Consiliului si la luarea deciziilor in cadrul acestuia. Deciziile Consiliului se iau prin vot al ministrilor din statele membre. Conform Tratatelor, exista trei tipuri de vot pentru domeniile in care se adopta deciziile la nivel UE: majoritate simpla (pentru deciziile de procedura), majoritate calificata (un sistem de vot bazat pe numarul populatiei statelor membre; acesta este folosit pentru cele mai multe decizii privind piata interna, afacerile economice si comertul) si unanimitate (pentru politica externa, aparare, cooperare politieneasca si juridica, si sistemul de taxe).

Toate lucrarile Consiliului sunt pregatite si coordonate de Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER), format din reprezentantii permanenti ai statelor membre si asistentii lor. Lucrarile acestui Comitet sunt pregatite de aproape 250 comitete si grupuri de lucru constand din delegati ai statelor membre. Acestea ofera expertiza si coordonare in domenii specifice.

Numarul maxim de voturi pentru fiecare stat membru este inscris in Tratate, acestea stabilind si cazurile in care decizia se ia prin majoritate simpla, majoritate calificata sau unanimitate. Cele mai multe decizii se iau prin majoritate de voturi, insa in domeniile esentiale, precum fiscalitatea, azilul si imigratia, politica externa si de securitate, deciziile se iau in unanimitate.

Actele Consiliului Uniunii Europene

Actele Consiliului pot lua forma regulamentelor, directivelor, deciziilor, actiuni comune, sau pozitii comune, recomandari si opinii. Consiliul poate, de asemenea, adopta concluzii, declaratii sau rezolutii.

Presedinia Consiliului este detinuta timp de sase luni, de fiecare stat membru, prin rotatie, intr-o ordine prestabilita. Presedintele Consiliului UE este fie presedintele statului care a preluat mandatul fie, dupa caz, primul ministru al acestuia.

Politica Externa Comuna de Securitate (PESC)

 

Uniunea Europeana are o politica externa comuna prin care vorbeste pe o singura voce cu privire la subiectele internationale semnificative.

 

Obiectivele PESC, asa cum rezulta din Tratatul UE, sunt acelea de a salvgarda valorile comune, interesele fundamentale, independenta si integritatea Uniunii; de a intari securitatea Uniunii; de a mentine pacea si de a intari securitatea internationala; de a promova cooperarea internationala, si de a consolida si dezvolta democratia si aplicarea legii, de a respecta drepturile omului si libertatile fundamentale.

 

PESC joaca un rol esenial in procesul de pace din Orientul Mijlociu, in relatiile diplomatice cu Iranul, precum si in imbunatatirea stabilitatii in Balcanii de Vest.

 

PESC a fost stabilita in 1992 prin Tratatul de la Maastricht, si a fost consolidata in  1997 prin Tratatul de laAmsterdam. PESC a fostmai tarziu reconsolidata in 2001 prin Tratatul de laNisa. 

PESC este coordonata de un Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Securitate, numit de catre Consiliul European. Prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, aceasta detine si funcia de Vicepresedinte al Comisiei Europene.

 

COMISIA EUROPEANA 

http://ec.europa.eu

 

Comisia este un organism independent de guvernele statelor membre, reprezentand si aparand in mod independent interesele Uniunii Europene. Are doua functii principale: sa elaboreze propuneri politice si legislative pentru UE si sa se asigure ca sunt respectate conditiile prevazute de tratatele si actele legislative ale Uniunii adoptate de Consiliu si Parlamentul European.

In atributiile Comisiei intra aplicarea politicilor Uniunii Europene, coordonarea programelor, reprezentarea Uniunii Europene in negocierile internationale si asigurarea aplicarii corespunzatoare a tratatelor, precum si asigurarea respectarii bugetului.

O noua Comisie este numita la fiecare cinci ani, astfel incat mandatul sau sa coincida, in linii mari, cu cel al Parlamentului European. Membrii Comisiei, cate unul din fiecare stat membru, sunt audiati de catre Parlament inainte de a-si prelua functia.

Conform Tratatului de la Lisabona Presedintele Comisiei este ales de Parlamentul European la propunerea Consiliului European.

 CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE are rolul de a garanta ca legislatia UE este corect interpretata si aplicata uniform in toate statele membre, astfel incat sa fie valabila pentru toi cetatenii europeni.

De asemenea, Curtea poate lua decizii in cazul disputelor in care sunt implicate statele membre, institutiile UE, intreprinderi sau persoane fizice. Curtea de Justitie are sediul la Luxemburg si are in componena cate un judecator din fiecare tara a Uniunii.

CURTEA DE CONTURI, este institutia care vegheaza ca bugetul UE, finantat de contribuabilii europeni, sa fie cheltuit in mod corect.

BANCA CENTRALA EUROPEANA, cu sediul in Frankfurt si gestioneaza moneda euro, stabilind totodata politica monetara a UE.

 

ALTE INSTITUTII SI ORGANISME

Pe langa cele patru mari institutii, Uniunea Europeana mai are sase organisme principale, cu sarcini specifice:

  • Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor, cu sediile la Bruxelles, sunt organisme consultative care reprezinta interesele societatii civile si ale guvernelor locale;
  • Banca Europeana de Investitii, cu sediul la Luxemburg, care finaneaza proiectele din zonele mai putin dezvoltate ale UE si promoveaza intreprinderile mici si mijlocii;

OMBUDSMANUL EUROPEAN, organism creat prin Tratatul de la Maastricht, care investigheaza plangerile la adresa institutiilor europene, venind din partea cetatenilor, a intreprinderilor si a altor organisme.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top