Fără categorie

TRATATELE DE BAZA ALE UNIUNII EUROPENE

Pentru a consulta textele integrale ale Tratatelor de baza ale Uniunii Europene click aici

   

 

TRATATE FONDATOARE

Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui și Otelului (CECO)/ Tratatul de la Paris

Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui și Otelului (CECO) a fost semnat la Paris la 18 aprilie 1951, de catre Belgia, Franta, Italia, Republica Federala Germania, Luxemburg si Țarile de Jos. A intrat in vigoare la 26 iulie 1952 pentru o perioada de 50 de ani (data expirarii: 23 iulie 2002). Membrii Adunarii Parlamentare Europene erau alesi de parlamentele nationale ale acestora. Adunarea avea dreptul de a dizolva Inalta Autoritate (predecesoarea Comisiei din prezent).

Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE) / Tratatul de la Roma

La 25 martie 1957, au fost semnate doua tratate – Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE) si Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a E…

Pentru a consulta textele integrale ale Tratatelor de baza ale Uniunii Europene click aici

   

 

TRATATE FONDATOARE

Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui și Otelului (CECO)/ Tratatul de la Paris

Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui și Otelului (CECO) a fost semnat la Paris la 18 aprilie 1951, de catre Belgia, Franta, Italia, Republica Federala Germania, Luxemburg si Țarile de Jos. A intrat in vigoare la 26 iulie 1952 pentru o perioada de 50 de ani (data expirarii: 23 iulie 2002). Membrii Adunarii Parlamentare Europene erau alesi de parlamentele nationale ale acestora. Adunarea avea dreptul de a dizolva Inalta Autoritate (predecesoarea Comisiei din prezent).

Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE) / Tratatul de la Roma

La 25 martie 1957, au fost semnate doua tratate – Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE) si Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom). Tratatele au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958. Pentru ambele Comunitati, deciziile erau luate de catre Consiliu, la propunerea Comisiei. Adunarea Parlamentara trebuie sa fie consultata si sa prezinte Consiliului avizele sale. Numarul membrilor Adunarii creste la 142. Adunarea Parlamentara Europeana si-a tinut prima sedinta in anul urmator, la 19 martie 1958. Odata cu Tratatele de la Roma, o dispozitie speciala prevede alegerea directa a membrilor (aceasta a fost pusa in aplicare in 1979).

Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice / Tratatul EURATOM

La 25 martie 1957, au fost semnate doua tratate – Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE)si Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom). Tratatele au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958. Printre principalele obiective ale Tratatului Euratom se numara: 

  • promovarea cercetarii si raspindirea informatiilor tehnice;
  • stabilirea unor standarde uniforme de siguranta in vederea protejarii publicului si a lucratorilor din domeniu;
  • facilitarea cercetarii;
  • garantarea faptului ca materialele nucleare civile nu sunt redirectionate catre alte scopuri, in special in scop militar.

Valoarea Euratom se poate observa clar in contextul extinderii. Energia nucleara este o sursa importanta de energie pentru numeroase tari din Europa de Est, insa standardele de siguranta din centralele nucleare si nivelul de protectie a publicului si a lucratorilor nu sunt intotdeauna suficiente.

Tratatul privind UniuneaEuropeana /Tratatul de la Maastricht

A fost semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992 in localitatea olandeza Maastricht, si a intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993. Tratatul a pus bazele Uniunii Europene. Conform acestuia, Uniunea Europeana este intemeiata pe Comunitatile Europene (primul pilon), avind doua domenii suplimentare de cooperare (pilonii doi si trei): Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC) si Justitia si Afacerile Interne (JAI).

La intrarea in vigoare a Tratatului privind Uniunea Europeana, CEE devine Comunitatea Europeana (CE). Puterile legislativa si de supraveghere ale PE sporesc odata cu introducerea procedurii de codecizie si cu extinderea procedurii de cooperare.

Conform acestui tratat, Parlamentul European are dreptul de a solicita Comisiei sa prezinte o propunere legislativa pentru chestiuni care, in opinia sa, impun elaborarea unui act comunitar. De asemenea, intreaga Comisie trebuie acum sa fie aprobata de PE, care desemneaza si Ombudsmanul European.

 

ALTE TRATATE SI PROTOCOALE

Actul Unic European(AUE)

 

Semnat la Luxemburg (Luxemburg) la 17 februarie 1986 si la Haga (Olanda) la 28 februarie 1986, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1987.

Actul Unic European a adus modificari la Tratatele de instituire a Comunitatilor Europene si a stabilit cooperarea politica europeana. Odata cu intrarea in vigoare a Actului Unic European (AUE), denumirea de „Parlament European” (pe care Adunarea o utilizase din 1962) a devenit oficiala. AUE a sporit, de asemenea, puterile legislative ale PE, prin introducerea procedurilor de cooperare si aviz conform.

 

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

 

A fost semnata la: Nisa (Franta) la 7 decembrie 2000 si usor modificata la 12 decembrie 2007 la Strasbourg (Franta).

Fiind o componenta a Tratatului de la Lisabona (iar anterior, o componenta a Proiectului de tratat de instituire a unei Constitutii pentru Europa, proiect esuat in urma voturilor din Franta si Olanda, in anul 2005), Carta devine obligatorie din punct de vedere juridic odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Drepturile pot fi grupate pe trei axe:

drepturi civile: drepturile omului si drepturile procedurii juridice, precum cele garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, semnata la Roma, pe 4 noiembrie 1950, sub egida Consiliului Europei;

drepturi politice care sunt specifice cetateniei europene stabilita prin tratate;

drepturi economice si sociale, enuntate de Carta drepturilor sociale fundamentale ale lucratorilor, adoptata, in 1989, de catre statele membre ale Comunitatilor Europene (cu exceptia Marii Britanii, care a semnat acest document in 1998).

 

Proiectul de Tratat de instituire a unei Constitutii pentru Europa (neratificat)

Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa a fost adoptat de Consiliul European la 18 iunie 2004 si a fost semnat la Roma la 29 octombrie 2004,in prezenta Presedintelui PE, Josep Borrell Fontelles. Aprobat de PE (raportul Méndez de Vigo-Leinen), tratatul a fost apoi respins de Franta (29 mai 2005) si de Olanda (1 iunie 2005) in cadrul referendumurilor nationale din aceste tari.

Tratatul de la Amsterdam

In martie 1996, s-a deschis la Torino (Italia) o Conferinta interguvernamentala in scopul revizuirii Tratatului privind Uniunea Europeana. Tratatul ulterior de la Ámsterdam de modificare a Tratatului UE, a Tratatelor de instituire a Comunitatilor Europene si a anumitor acte conexe a fost semnat 2 octombrie.

Odata cu intrarea sa in vigoare la 1 mai 1999, procedura de codecizie a fost simplificata, iar domeniul sau de aplicare a fost extins. Parlamentul avea acum dreptul de a aproba Presedintele Comisiei.

Tratatul de la Nisa

Tratatul de la Nisa de modificare a Tratatului UE, a Tratatelor de instituire a Comunitatilor Europene si a anumitor acte conexe a fost semnat la 26 februarie 2001, in prezenta Presedintelui Parlamentului European, Nicole Fontaine. Tratatul a intrat in vigoare la 1 februarie 2003. Obiectivul Tratatului de la Nisa era acela de a modifica structura institutionala a Uniunii Europene pentru a face fata provocarilor noii extinderi. Odata cu Tratatul de la Nisa, puterile legislativa si de supraveghere ale Parlamentului au fost sporite, iar votul cu majoritate calificata in cadrul Consiliului a fost extins la mai multe domenii. Tratatul de la Nisa a fost respins de Irlanda în 2001 prin referendum, dar adoptat în 2002, dupa un al doilea referendum.

Conferinta interguvernamentala responsabila de elaborarea unui Tratat european de reforma s-a deschis la Lisabona la 23 iulie 2007. Textul tratatului a fost aprobat la o reuniune a șefilor de stat si de guvern la Lisabona la 18-19 octombrie 2007. Tratatul de la Lisabona a fost semnat la 13 decembrie 2007, in urma proclamarii Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene in Parlament, de catre presedintii Parlamentului European, Comisiei si Consiliului.

Conform Tratatului de la Lisabona, Parlamentul are dreptul de a desemna presedintele Comisiei, pe baza unei propuneri a Consiliului European care ia in considerare rezultatele alegerilor parlamentare europene. Procedura de codecizie este extinsa la noi domenii si va fi cunoscuta drept „procedura legislativa ordinara”.

 

TRATATE DE ADERARE

Pe 13 aprilie2005, Parlamentul European a aprobat semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Republicii Bulgaria, facind posibila aderarea la Uniunea Europeana. Parlamentul a votat cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri aderarea Romaniei. Aderarea Bulgariei a fost aprobata cu 522 de voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri.

Ceremonia de semnare a tratatului s-a desfasurat pe 25 aprilie2005 la Abatia Neumünster din Luxemburg. Tratatul a intrat in vigoare la 1 ianuarie2007, ziua extinderii Uniunii Europene.

Pentru a descarca textul integral al Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana:http://eur-lex.europa.eu/ro/treaties/index.htm#founding.

Pentru accesarea tuturor tratatelor de aderare la Uniunea Europeana accesati linkul: http://eur-lex.europa.eu/ro/treaties/index.htm

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top