Politic

Importul deșeurilor în scopul eliminării lor în România, ar putea fi INTERZIS

În contextul în care România riscă să ajungă groapa de gunoi a Europei, deputatul constănțean Bogdan Bola insistă pentru sancționarea severă a celor care importă deșeuri în România. Asta deoarece deocamdată în România nu există vreo formă mai serioasă de descurajare a celor care aduc în țară aceste deșeuri, amenzile sau pedepsele actuale fiind mult prea mici comparativ cu câștigurile obținute prin această activitate toxică.

“Astăzi, dacă săvârșești o infracțiune de mediu, pedeapsa, potrivit legii, este pușcărie SAU amendă. De ce „sau” și nu este „și” amendă? Pentru că așa s-a dorit. Măcar de ar fi fost amenzile la un nivel corespunzător faptei, dar nici măcar asta nu se întâmplă! Diferența uriașă între câștiguri și amenzile/pedepsele primite în urma săvârșirii acestui tip de infracțiuni îi fac pe mulți agenți economici din România să accepte orice mizerie, chiar dacă distrug mediul și ne pun sănătatea în pericol.

Iar când vom depune, la începutul sesiunii din februarie, o inițiativă de creștere a acestora, parcă văd mulți „colegi” parlamentari cum vor sări și vor spune că este neconstituțional să facem asta…” spune deputatul Bola.

Ministerul Mediului se confruntă cu o lipsă acută de personal și de echipamente performante, capabile să controleze și să blocheze eficient traficul de deșeuri. Cu toate acestea, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)  nu există solicitări pentru fonduri destinate unor astfel de echipamente.

Așa că, în opinia lui Bola, “dacă nu ne protejează Guvernul, vom încerca noi să promovăm legi care să facă asta, cât se poate de eficient.”

Peste jumătate din cantitatea de deșeuri importate au fost găsite în județul Constanța

În 2021, în urma verificărilor efectuate de Garda Naţională de Mediu și Direcţia Generală a Vămilor s-au descoperit 14.000 de tone de deşeuri ilegale care urmau să intre în țară. Jumătate din acestea (6.960 de tone) au fost descoperite în jud. Constanța! Deșeurile aduse în camioane și containere nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, astfel că intrarea în țară a putut fi blocată de către autorități.

Chiar în prima săptămână a acestui an, polițiștii de frontieră împreună cu comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa au descoperit, în două containere, 38.000 kg de deșeuri neconforme. Acestea aveau ca destinație o societate comercială de pe teritoriul ţării noastre, care deținea o autorizație de mediu expirată.

Comisarii și procurorii de mediu  spun că aceste mii și mii de tone de deșeuri ilegale descoperite sunt doar vârful icebergului, o mică parte din ce intră ilegal în țară.

Măsurile propuse de deputatul Bogdan Bola și de colegii săi, unele dintre ele dorindu-se a fi implementate în premieră în România sunt următoarele:

  • Introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă.
  • Pe teritoriul României, nu va fi permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1% și fără să se prezinte documente de proveniență.
  • Valorificarea deșeurilor se realizează numai de către destinatar și numai în instalații de valorificare autorizate și codificate, conform prevederilor Regulamentului 1013/2006, prin procese sau activități autorizate de autoritățile publice competente, numai conform codificarii din documentele de transfer.
  • Destinatarul transportului de deșeuri este obligat să dețină, în stare de funcționare în parametri normali, o instalație de valorificare autorizată pentru operațiunile de valorificare și codurile de deșeuri recepționate, cu ajutorul căreia să valorifice obligatoriu întreaga cantitate de deșeuri, ce face obiectul transportului.”
  • Veniturile realizate de operatorul economic pe perioada în care a funcționat fără deținerea autorizațiilor de mediu corespunzătoare se confiscă, acest fapt urmând a fi consemnat în procesul-verbal emis de comisarii Gărzii Naționale de Mediu și măsura va fi dusă la îndeplinire de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, actul emis în aceste condiții fiind titlu executoriu.
  • În urma constatării unor abateri repetate de la legislația privind protecția mediului, odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale a amenzii, se va putea dispune suspendarea sau chiar anularea autorizațiilor deținute, după cum urmează:
    • dacă o persoană juridică săvârșește două fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 6 luni de la constatarea primei abateri, autorizația de mediu va fi suspendată pe o perioadă de 3 luni;
    • dacă o persoană juridică săvârșește mai mult de trei fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 12 luni de la constatarea primei abateri, autorizațiile de mediu vor fi anulate;
  • Constatarea infracţiunilor din cuprinsul legislației privind protecția mediului se poate face din oficiu de către organele de urmărire penală precum și de către comisarii special abilitați din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, cercetarea infracţiunilor făcându-se sub directa coordonare a procurorului.
  • În termen de 15 zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, va adopta prin ordin de ministru nomenclatorul produselor susceptibile a fi deșeuri.”

(Sursa foto – Poliția de Frontieră)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top