Litoralul românesc

Facultatea de Teologie din Constanța, „FABRICĂ” de doctorate ilegale?

Una dintre cele mai „prolifice” Facultăți de Teologie Ortodoxă din țară se află la Constanța. Și asta nu o spunem noi, ci datele oficiale postate de Patriarhia Română în legătură cu situația doctoratelor în învățământul teologic ortodox. Conform acestor date, Constanța depășește alte Facultăți de prestigiu din România. În numai patru ani (2010-2014) pe porțile Școlii doctorale de Teologie Constanța au ieșit 110 doctori. Numai că unele doctorate susținute la malul Mării ridică mari probleme de legalitate fiind susținute în spații private, fără nicio legătură cu mediul academic.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Doctorate ilegale susținute în biroul lui Teodosie

Multe din aceste doctorate s-au susținut în biroul IPS Teodosie sau în biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, instituție privată fără nicio legătură spațiile Universității Ovidius din Constanța (UOC), universitate organizatoare a acestor susțineri. Deși pe site-ul UOC s-au publicat, conform legii, anunțurile pentru susținerea publică a tezelor de doctorat, cu indicații privind data, ora și locul (întotdeauna săli din Campus, corp A), reprezentanții teologiei constănțene au ignorat legile și au susținut aceste doctorate la Palatul Arhiepiscopal în prezenta rudelor doctoranzilor și, uneori, a angajaților arhiepiscopiei pentru a simula o audiență.

Un caz concret al unei asemenea ilegalități este susținerea a trei doctorate în data de 30 octombrie 2012 în biroul Arhiepiscopului. Unul dintre doctoranzii care aspirau la titlul de doctor în teologie este chiar preotul și jurnalistul Eugen Tănăsescu, azi consilier comunicare al IPS Teodosie și director Radio Dobrogea. În fotografia alăturată apare împreună de profesorii care au făcut parte din comisie, dar și de președintele comisiei, nimeni altul decât Teodosie. Precizăm că Eugen Tănăsescu nu a dorit să comenteze această situație. În aceeași zi și-au susținut doctoratele și Motogna Nicolae și Anton Adrian, toate tezele fiind coordonate de prof. Gheorghe Istodor. Din anunțul publicat de UOC se vede clar că susținerile trebuiau să fie în sala 036 Campus, corp A, nicidecum în biroul IPS Teodosie.

Preotul profesor universitar Himcinschi Mihai -Alba Iulia (în fotografie, al doilea din dreapta) ne-a recunoscut această practică a doctoratelor susținute în spații private „aici avem o fotografie de grup cred ca de la încheierea susținerii. Daca îmi aduc bine aminte este faptul ca am participat la sediul episcopiei in biblioteca la sustinerea unor teze. Daca sunt considerate spatii ale universitatii nu cunosc amanunte. Ce este legal il consider faptul ca acolo unde se trece ca locatie pe site-ul universitatii acolo ar trebui sa se si desfasoare ca locatie. Cu scuze cred ca tine de organizatori. Personal nu am verificat niciodata concordanta responsabilitatea cazand pe umerii scolilor doctorale. …la Alba Iulia întotdeauna site-ul e identic cu locația susținerii pentru că tezele sunt publice și oamenii trebuie să știe unde să vină, presa eventual, etc pt că nu avem nimic de ascuns, ci dimpotrivă este o bucurie plenară a școlii, o carte de vizită a coordonatorului, elemente cu care ar trebui să se mândrească orice universitate”.

Un alt profesor prezent în comisia doctorală, Preotul Petraru Gheorghe – Iași (în fotografia stânga- sus, primul din stânga), ne-a confirmat și el aceste practici ilegale „am participat si in cateva comisii si invitat la unele sustineri la Arhiepiscopie, probabil cu Binecuvantarea forurului academic..Nu stiu mai mult dar ar fi bine sa fie la facultate toate tezele…Cu respect Pr. G.P”. Binecuvântarea forului academic nu există deoarece așa cum se vede în anunțul public al Universității Ovidius, susținerea trebuia să se desfășoare în sala 036 corp A, Campus.

Pe lângă cei doi profesori universitari, mai multe surse din Universitate, dar și din Arhiepiscopia Tomisului, ne-au confirmat că biroul IPS Teodosie și biblioteca Palatului Arhiepiscopal au fost locuri pentru foarte multe doctorate susținute până de curând aici. Persoane apropiate de episcop, cu funcții de conducere în Arhiepiscopie, unii dintre ei ajungând cadre didactice universitare, sau preoți cunoscuți din oraș și-au obținut titlurile încălcând legea.

Facultatea de Teologie recunoaște doctoratele ilegale

Solicitând Universității „Ovidius” un punct de vedere referitor la aceste doctorate, rectorul Sorin Rugină ne-a transmis răspunsul Facultății de Teologie din Constanța. Astfel, de la decanul ei, pr. Bogdan Moise, aflăm că „datorită faptului că Facultatea de teologie școlarizează un număr considerabil de studenți, masteranzi și doctoranzi, spațiile de învățământ alocate de UOC în acest scop sunt uneori insuficiente”. Iar de aici, părintele Decan începe să ne aburească invocând un protocol din 2014 semnat între BOR și Ministerul Educației (protocol 9217/29.05.2014) cu privire la dubla subordonare a instituțiilor de învățământ teologic, deși cazul concret relatat de noi este din 2012, iar protocolul invocat de el e din 2014 și nici măcar nu face referire la aspectul discutat de noi.
Abureala continuă în momentul în care decanul Moise Bogdan recunoaște folosirea spațiilor din Arhiepiscopia Tomisului (evită să spună că ele sunt, de fapt, biroul lui Teodosie și Biblioteca de acolo) și ne precizează că „sălile în care s-au desfășurat unele doctorate în teologie nu sunt spații private, ci spații ale unei instituții bisericești, mai mult decât potrivite pentru astfel de evenimente cu caracter solemn”. Da, numai că astfel Moise recunoaște că au încălcat legea utilizând alte spații decât cele anunțate de Universitate pentru susținerea tezelor de doctorat (în perioada 2012-2015 UOC nu a anunțat susținerea niciunui doctorat în teologie în spațiile Arhiepiscopiei), evitându-se caracterul public al susținerii. Apoi, părintele decan uită că Statutul BOR spune că „Biserica Ortodoxă Română este autonomă față de Stat şi față de alte instituții” (Art. 4 – (1) din Statutul BOR). El se face că uită de faptul că Universitatea a făcut public de fiecare dată anunțul susținerilor în sălile sale, nu în biroul lui Teodosie. Se pare că ierarhul Tomisului dispune după bunul plac de organizarea doctoratelor în locațiile care-i convin….
Dincolo de răspunsurile evazive ale Facultății de Teologie, nici decanul Moise Bogdan, nici Rectorul Sorin Rugină și nici prof. Mariana Așchie (șefa Școlii Doctorale a UOC) nu au răspuns la întrebarea primordială: ce se întâmplă cu aceste doctorate obținute ilegal? Să sperăm că Ministerul Educației nu va sta pasiv în fața acestor fapte și va lua măsurile care se impun.

Ce spune legea

Conform Regulamentului privind organizarea şi desfășurarea studiilor universitare de doctorat al UOC “conducătorul de doctorat comunică secretariatului ISD propunerea sa cu privire la data, ora şi locul pentru desfășurarea ședinței de susținere publică. Intervalul de timp dintre data aprobării susținerii publice a tezei de doctorat şi cea a ședinței de susținere publică trebuie să fie de cel puţin 10 zile (Art. 29 (5) ). După această procedură Secretariatul ISD va demara procedura pentru organizarea susținerii publice a tezei de doctorat prin
următoarele:
a) emitere invitațiile pentru fiecare membru al comisiei de doctorat;
b) transmite anunțul privind susținerea publică a tezei de doctorat (cu precizarea datei, orei şi a locului susţinerii publice) la sediul şcolii doctorale din care face parte studentul-doctorand, în vederea afişării acestui anunţ la sala destinată;
c) publică anunţul pentru susţinere publica împreună cu rezumatele tezei de doctorat în format electronic (redactate în limba română şi, respectiv, într-o limbă de circulaţie internaţională) pe website-ul UOC; (Art.30)

Ilegalitatea susținerii acestor doctorate în spații private continuă și cu semnarea procesului-verbal de către comisia profesorală prezentă, conform legii. Art. 32 (3) Dezbaterea tezei de doctorat este obligatorie şi se consemnează în procesul-verbal al sedinţei. Dezbaterea trebuie să constituie punctul central al susţinerii publice a tezei de doctorat, având drept scop evidenţierea cunoaşterii studentului-doctorand în domeniul temei abordate şi a elementelor de originalitate conţinute în teza de doctorat.

Ne întrebăm, în aceste procese verbale ce locație au trecut semnatarii lor? În cazul în care au trecut locul indicat de Universitate pe site, deși ei se aflau într-un alt spațiu, nu se fac vinovați de fals?

Așadar, doctoratele susținute în biroul IPS Teodosie încalcă nu doar Regulamentul Universității Ovidius, dar și Hotărârea de Guvern nr. 681 din 29 iunie 2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, care precizează ART. 67 (1) „Studiile universitare de doctorat se finalizează prin susţinerea în şedinţă publică a tezei de doctorat în faţa comisiei de susţinere publică a tezei de doctorat…(7) Susţinerea publică include obligatoriu o sesiune de întrebări din partea membrilor comisiei de doctorat şi a publicului.”

110 doctori în patru ani

Numărul mare de doctori în teologie pe care Facultatea de Teologie din Constanța (din cadrul Universității Ovidius) i-a scos în perioada 2010 -2014 ne face să ne întrebăm dacă acolo nu este de fapt o „fabrică” de doctori? 110 persoane s-au bucurat în numai 4 ani de performanța de a obține titlul de doctor în teologie la Constanța, în timp ce, în aceeași perioadă, la facultatea din Iași au obținut același titlu doar 33 de persoane. Nici Facultățile de Teologie Ortodoxă din București și Sibiu, instituții cu tradiție în domeniu, nu se pot lăuda cu performanțele Școlii Doctorale constănțene deoarece aici și-au susținut tezele în perioada 2010-2014 doar 99, respectiv 105 persoane.

Doctoratele de la Constanța au explodat pur și simplu după anul 2010, deoarece în perioada 2004 – 2010 Teologia a „uns” doar 33 de doctori. Ce minune s-a petrecut în anul 2010 nimeni nu știe, iar Arhiepiscopul Teodosie, decanul de atunci al Facultății de Teologie nu a dorit să ne ofere niciun răspuns. Cert este că după acel an avem 110 doctori într-un timp foarte scurt. Dacă ne uităm pe datele publicate de Patriarhie o să vedem că Pr. Prof Dumitru Radu și IPS Teodosie au fost coordonatorii a mai mult de jumătate dintre tezele de doctorat din acești patru ani (un total de 63 de teze coordonate).

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top