Una dintre comunele tulcene confruntate cu intemperiile iernii de la începutul acestui an a fost Jurilovca. Având trei sate în componență (Vișina, Sălcioara și Jurilovca) responsabilii autorității locale au muncit fără întrerupere pentru ca drumurile de acces către aceste localități să fie deschise, astfel încât oamenii să poată primi în caz de nevoie ajutor medical, dar și alimente. ”Ce am încercat noi a fost, pe de o parte, să menținem drumurile deschise pentru rezolvarea urgențelor și pentru aprovizionarea localnicilor, dar și să monitorizăm, prin vizite la domiciliu ale asistenților sociali, cazurile vulnerabile pe care le avem în evidență.
Pe de altă parte, am răspuns tuturor celor care ni s-au adresat și am comunicat în permanență în mediul online, informând publicul despre avertizările transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și oferind date actualizate privind starea drumurilor. În consecință, și oamenii au acționat responsabil și au ținut cont de recomandările noastre, astfel că nu am avut autoturisme blocate între localitățile din teritoriul nostru administrativ sau localnici surprinși de viscol în zone expuse. Am avut o singură situație în care o mașină a fost blocată în primele ore ale codului roșu, pe care am recuperat-o cu promptitudine”, ne-a declarat primarul comunei, Eugen Ion.
Trebuie să amintim că, într-adevăr, atât Primăria Jurilovca, cât și edilul au întreținut o comunicare eficientă pe rețelele de socializare cu locuitorii comunei, fiind, poate, printre puținele administrații locale din Dobrogea care au folosit acest mijloc util și rapid de a transmite mesaje oamenilor. În plus, comunicarea on line le-a permis să răspundă anumitor întrebări sau să afle de la cetățeni problemele de moment cu care s-au confruntat pe perioada codului roșu de viscol și ninsoare.
La nivelul comunei Jurlivoca s-a acționat cu 4 utilaje de deszăpezire (un tractor cu lamă, o volă de capacitate mare, o volă de capacitate mică, un manitou) și 7 oameni care au asigurat continuitatea pe utilaje în schimburi, uneori chiar – în funcție de dificultatea situației – în ture prelungite.
De la primarul Eugen Ion am aflat și unul dintre secretele unei intervenții oportune în astfel de situații: ”oricât de responsabili și de bine intenționați ar fi edilii și echipele de intervenție, dacă nu există resurse alocate pentru acțiunile de deszăpezire, nu pot exista rezultate notabile în timp util. În ceea ce mă privește, eu sunt adeptul comunicării deschise și a colaborării și am încurajat întotdeauna implicarea comunității locale, inclusiv a actorilor privați, care pot să dea o mână de ajutor cu mijloace proprii în efortul comun de diminuare a efectelor iernii. Este îmbucurător să vezi că în asemenea situații oamenii se solidarizează și se ajută unii pe alții.”