Politic

Deputatul George Șișcu – mesaj cu ocazia Zilei Dobrogei

An al Centenarului, 2018 aduce pentru noi, dobrogenii, o bucurie în plus: împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Ca etapă a realizării statului național unitar român, importanța momentului 14 Noiembrie 1878 trebuie întotdeauna amintită și subliniată.

În 1859, când Alexandru Ioan Cuza era ales pe 5 ianuarie ca domnitor al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, ca domnitor al Țării Românești (Valahiei), se punea temelia statului român modern, numit România. Pentru guvernanții români, declanșarea în 1877 a unui nou războiului ruso – turc a însemnat marea șansă de a proclama independența de stat a României, ceea ce s-a întâmplat pe 9/21 mai 1877, când ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a rostit în fața Parlamentului faimosul discurs prin care arăta că guvernul renunță la suzeranitatea otomană: „În stare de război, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare”; o zi mai târziu, Parlamentul vota declarația de independență.

Așa cum au afirmat istoricii, unirea Dobrogei, Deltei Dunării și Insulei Șerpilor cu România a însemnat o primă fază pentru desăvârșirea națiunii noastre. Sigur că integrarea Dobrogei, un ținut aflat sute de ani sub stăpânirea otomană, nu se putea face rapid, drept care în 1880 era emisă o lege specifică, „Legea pentru organizarea Dobrogei” sau „Constituția Dobrogei”, care a fost în vigoare până în 1909, când dobrogenilor li s-au acordat drepturile politice fundamentale.

Provincia a fost românizată, așadar, pe parcursul a treizeci de ani, eforturile integratoare au fost multiple, iar guvernanții au înțeles că modernizarea Dobrogei e cu totul și cu totul necesară în perspectiva constituirii națiunii. Importanța revenirii Dobrogei la România a fost de altfel confirmată în 2015 și de Parlamentul României care, la inițiativa deputaților și senatorilor tulceni și constănțeni, adopta legea privind instituirea zilei de 14 noiembrie – ca Zi a Dobrogei.

Acum mai bine de o sută de ani, Ion Bănescu, vrednicul primar al Constanței, lăsa aceste cuvinte: „Pentru dezvoltarea noastră națională politică și economică, Dobrogea e prispa României înspre largul lumii. Vrăjmașii noștri pot să discute mult și bine geneza neamului românesc pe aceste țărmuri; românul s-a înfipt adânc în Dobrogea. Aici e în patria lui. Să se știe aceasta”. La mulți ani, Dobrogea!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top