Actualitate

Cultura Hamangia, promovată la Cernavodă printr-un proiect transfrontalier. Cum arată Muzeul Hamangia și Atelierul Gânditorul

„Am pus în valoare această Cultură prin exponatele adăpostite în aceste clădiri. Așa zis-a „pielărie” nu o s-o mai recunoașteți. Este o clădire recondiționată și pusă în valoare. Intenția noastră este de a spune tuturor realitatea din Cernavodă, de a spune tuturor ceea ce există aici, de a face cunoscut lumii întregi faptul că aici există Cultura Hamangia și aici a început”, a spus Liviu-Cristian Negoiță, primarul orașului Cernavodă.

Mesajul primarului a fost adresat tuturor celor prezenți marți, 21 noiembrie, la evenimentul promoțional organizat în cadrul proiectului “Restaurarea moştenirii culturale unice comune şi promovarea produsului turistic comun, „Hamangia – Prima civilizație a Vechii Europe”.

Prin acest proiect, Administrația Publică Locală a reabilitat, modernizat și dotat două clădiri vechi pe care le-a transformat în Muzeul Hamangia și Atelierul Gânditorul. Evenimentul a debutat la sediul primăriei unde s-au reunit toți invitații, respectiv: prefectul județului Constanța – Silviu-Iulian Coșa, vicepresedintele Consiliului Județean Constanța – Stelian Gima, senatorul Septimiu- Sebastian Bourceanu, dna.  Valentina Voinea reprezentantă a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța consilieri locali, directori și profesori din cadrul instituțiilor de învățământ de pe raza orașului, jurnaliști și  reprezentanții unor asociații culturale, ce ulterior au mers să viziteze cele 2 clădiri.

„Avem un atelier de olărit, iar în aceeași clădire va fi un spațiu în care vor fi expuse operele copiilor noștri. Punem mare accent pe acești copii din Cernavodă pentru care am realizat în oraș un club sportiv, un bazin de înot, construim o nouă sală de sport”, adaugă primarul.  

Proiectul a beneficiat de 700.000 de euro finanțare nerambursabilă la care s-au adăugat aproximativ 200.000 de euro finanțare de la bugetul local.

„Este o investiție mai mult decât binevenită deoarece tradițiile și valorile comune țin o comunitate unită. În momentul în care se reușește punerea în valoare a unor astfel de tradiții, cu fonduri europene, este cu atât mai meritoriu. Să nu uităm că este vorba despre un proiect transfrontalier, ceea ce înseamnă că sunt incluși și vecinii noștri bulgari din Shabla, iar acest lucru nu face decât să sporească legătura dintre două țări aflate în spațiul european”, a spus Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Orașul Cernavodă implementează proiectul “Restaurarea moştenirii culturale unice comune şi promovarea produsului turistic comun, „Hamangia – Prima civilizație a Vechii Europe”, cod ROBG-407, finanțat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria. Proiectul sprijină dezvoltarea sustenabilă a regiunii transfrontaliere prin valorificarea și promovarea patrimoniului cultural. Cei doi parteneri ai proiectului, autorități publice – Municipalitatea Shabla din Bulgaria, lider de proiect și Primăria Orașului Cernavodă din România, partener, și-au propus dezvoltarea unui produs turistic transfrontalier comun, cultura Hamangia, care să constituie o nouă atracție turistică în zona Cernavodă – Shabla.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top