Actualitate

Comuna Baia va avea un iluminat public modern

Unul dintre proiectele despre care primarul Mugurel Marșavela spunea că se află în curs de implementare este ce de „reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin eficientizarea sistemului de iluminat public în comuna Baia, județul Tulcea”.

Proiectul se încadrează în „Programul privind sprijinirea eficienței energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public”.

„Serviciul de Iluminat Public nu este o activitate care generează venituri, este un serviciu care generează doar cheltuieli. Singura componentă care ar putea fi asimilată unui venit este reducerea cheltuielilor cu energia electrică prin modernizarea sistemului existent”, spun reprezentanții administrației locale.

Prin implementarea acestui proiect cu finanțare nerambursabilă de aproximativ 85% se va moderniza și eficientiza sistemul de iluminat public din comuna Baia.

„Vor fi schimbate 333 de corpuri de iluminat cu eficiență energetică scăzută, cu corpuri de iluminat cu unele cu tehnologie LED superioară, cu randament de peste 140 lm/W, cu reglarea fluxului luminos și se vor moderniza cele 4 puncte de aprindere. Prin acest proiect se va obține o economie de energie de aproximativ 70% , cu o reducere a emisiilor de carbon aferente de aproximativ 70%”, adaugă reprezentanții Primăriei Baia.

Iluminatul public, are o arie larga de acțiune cu un impact direct asupra membrilor unei comunității locale, efectul său asupra gradului de confort și al siguranței este unul important și reprezintă unul din criteriile de calitate ale civilizației moderne, având rolul de a asigura atât orientarea și circulația în siguranță a pietonilor și vehiculelor pe timp de noapte, cât și crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină naturală.

Autoritățile administrației publice locale urmăresc obținerea unui serviciu de iluminat public corespunzător interesului general al comunităților locale pe care le reprezintă, în conformitate cu legislația în vigoare și cu reglementările C.I.E

Pentru susținerea financiară a modernizării și eficientizării sistemelor de iluminat public, Ministerul Mediului a aprobat derularea „ Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public ”.

Programului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat LED, precum şi achiziționarea şi instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiect de investiții .

Finanțarea Programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, care acorda o finanțare nerambursabilă de maxim 90 % și o cofinanțare din partea U.A,T-ului de min. 10% din valoarea proiectului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top