COMUNICATE

Cea mai veche echipă de fotbal din Constanţa, sacrificată de un om pe care „nu-l pasionează sportul“

Andrei Popa, şeful CNAPMC, nu ştie că a interzis accesul jucătorilor pe stadionul Portul

C.S. Portul Constanţa este cea mai veche echipă de fotbal din judeţ. Clubul a luat fiinţă în anul 1930, sub numele de Serviciul Porturi Maritime (S.P.M.). După război şi-a schimbat numele în „Porturi Comunicaţii – Ape (P.C.A.)”, iar mai apoi, în anul 1949, se formează „Locomotiva P.C.A”. Sindicatele din Port îşi formează o nouă echipă pe scheletul P.C.A. care se numeşte Sindicatul Porturi şi Transport (S.P.T.). În anul 1958 se formează clubul orăşenesc „Farul“, care preia „Locomotiva P.C.A”. În acelaşi an, echipa S.P.T. îşi schimbă denumirea în „Ancora”, iar în anul 1963 revine la numele de „Portul“. Aşadar, iată retrospectiva echipei de fotbal din Constanţa cu aproape un secol de istorie. De-a lungul celor 82 de ani, aceasta a jucat în toate ligile naţionale şi a dat fotbalului românesc jucători precum Iosif Bukossy, Adrian Pitu, Dennis Şerban.

Un articol de Cristian Andrei LEONTE
Andreea PAVEL

 

Cine a ruinat echipa-simbol a fotbalului constănţean?

Echipa de fotbal C.S. Portul Constanţa aparţine CN APMC (Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa). Conform liderilor Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, în anul 2001, aceasta a semnat un protocol cu sindicatul, valabil până în 2020, prin care CN APMC dădea în administrare FNSP baza sportivă şi echipa de fotbal, obligându-se prin contract să plătească utilităţile stadionului şi să menţină echipa în Liga a III-a. Toate bune şi frumoase, până în anul 2009, atunci când echipa a fost retrasă din Liga a III-a şi înscrisă în Liga a IV-a, din cauza problemelor financiare. Acest lucru nu a fost un impediment pentru ca C.S. Portul Constanţa să evolueze în continuare, cu minimum de sprijin financiar primit de ici, de colo. Însă la începutul anului 2012, mai exact pe 22 ianuarie, utilităţile stadionului Portul au fost tăiate. Copiii au fost nevoiţi să se antreneze fără apă caldă şi curent electric.

Deşi ordinul era semnat de Popa, acesta spune că nu ştie de interzicerea accesului jucătorilor pe stadion

Dar problemele nu s-au oprit aici. În urma unui ordin al şefilor CN APMC, porţile stadionului s-au închis parcă definitiv pentru toţi, cu excepţia angajaţilor Administraţiei Porturilor. Mai mult, blocarea accesului pe stadion a fost parcă accentuată ostentativ de sudarea porţii de la intrare, un simplu lacăt nefiind de ajuns pentru satisfacerea dorinţei şefilor din port, în frunte cu directorul Andrei Popa. Porţile stadionului s-au închis inclusiv pentru antrenorul care şi-a dedicat întreaga viaţă Clubului Portul şi care a simţit că i se taie respiraţia în momentul în care paznicii i-au spus că „nu are voie pe stadion”. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI l-au contactat pe Andrei Popa, directorul CNAPMC, pentru a-l întreba de ce le-a interzis fotbaliştilor să intre pe stadion. Pe un ton rece şi laconic, acesta a declarat: „Nu ştiu nimic de interzicerea intrării jucătorilor pe stadion. Nu mă pasionează fotbalul, acesta nu este unul dintre hobby-urile mele. Ştiu doar clauzele din contract, despre care, dacă aveţi bunăvoinţa, putem vorbi peste două ore, că acum sunt la minister şi am treabă“. Bunăvoinţă se pare că nu a mai avut şeful CNAPMC, dat fiind faptul că a refuzat să mai răspundă la telefon, atunci când a fost sunat de jurnaliştii DEZVĂLUIRI, aşa cum însuşi acesta a solicitat.

Petre Costel, lider FNSP: Este clar că Popa a interzis intrarea jucătorilor pe stadion!

„Sindicatul a semnat cu CNAPMC un protocol, valabil până în anul 2020, prin care echipa de fotbal, împreună cu baza sportivă, sunt date în administrare către Sindicat, CN APMC obligându-se să plătească utilităţile şi să menţină echipa în Liga a III-a. Andrei Popa a dorit încă de la început rezilierea protocolului, fără nici un motiv.  Ne-au trimis o somaţie prin care ne cereau să plecăm, iar apoi ne-au acţionat în instanţă. Au tăiat utilităţile, toată iarna copiii antrenându-se fără apă caldă la duşuri şi fără curent electric. În februarie, prin hotărâre judecătorească, am beneficiat din nou de utilităţi. Nu e nici o problemă, dacă instanţa judecă şi crede că este legal, noi anulăm protocolul. Însă ei nu au nici o motivaţie pentru a anula acest protocol“, a declarat Petre Costel. Cât despre ordinul prin care accesul este interzis pe teren, Petre Costel ne-a declarat: „Am o hârtie, semnată de către directorul Andrei Popa, care se adresează firmei de pază care are grijă de acest obiectiv, în speţă de stadionul Portul. Acolo scrie că în baza sportivă pot să intre doar persoanele care fac dovada că sunt angajaţi ai CNAPMC şi sunt în interes de serviciu. Este foarte clar. A interzis intrarea jucătorilor şi a antrenorilor în baza sportivă!”.

Interviu cu Doru Lupu, antrenorul echipei de seniori
C.S. Portul Constanţa (foto)

„Când mi s-a interzis să intru pe stadion, m-am simţit ca un om fără viaţă“

DEZVĂLUIRI: În ce perioadă aţi evoluat pentru clubul de fotbal C.S. Portul Constanţa?
Doru Lupu: Am fost jucătorul Portului între anii `90 – `97. Pe atunci echipa evolua în cea de-a doua divizie (Divizia B). Din `98 până în 2000 am evoluat şi pentru alte echipe însă din 2000 până în prezent am fost aproape zilnic alături de Portul Constanţa.

DZV: De cât timp antrenaţi în cadrul acestui club?
D.L.: Din 2000 am fost antrenor al echipelor de juniori, până în anul 2008, când am ocupat funcţia de antrenor second al echipei de seniori, principal la vremea aceea fiind Gabriel Şimu. Antrenor principal al echipei am ajuns din momentul în care lucrurile au început să se complice la echipă, mai exact din anul 2009, atunci când echipa a fost retrasă din Liga a III-a, din motive financiare.

DZV: Câţi copii îşi desfăşoară activitatea la centrul de juniori Portul Constanţa?
D.L: În total avem cca. 100 de sportivi. Mă refer şi la centrul de copii şi juniori, plus echipa de seniori. Există patru grupe de juniori, copii născuţi între anii 1995 – 2002. Cei mai mulţi dintre copiii înscrişi la acest club au părinţii salariaţi ai CNAPMC sau angajaţi pe platforma portuară.

DZV: Care au fost cele mai mari probleme cu care v-aţi confruntat pe parcursul acestor ani?
D.L.: Ca jucător, cel mai greu moment a fost atunci când echipa a retrogradat în divizia C, în sezonul `96 – `97. Însă acel moment a fost un eşec pe plan sportiv. Ceea ce se întâmplă acum reprezintă cea mai grea situaţie cu care mă confrunt de când sunt eu în cadrul acestui club. Pe 22 ianuarie 2012 au fost tăiate utilităţile, însă marea surpriză am avut-o atunci când mi s-a spus la poartă că nu mai pot intra în stadion. Practic, după 17 ani, mie, împreună cu cei 100 de sportivi, ne-au fost închise porţile stadionului.

DZV: Cum v-aţi simţit atunci când nu aţi mai putut să intraţi pe stadion?
D.L.: Efectiv m-am simţit ca un om fără viaţă, neputând vorbi cu cei din familia mea aproape 2 – 3 zile, neştiind ce se va întâmpla cu acest stadion, acest loc unde am evoluat aproape 20 de ani, punând suflet pentru ca această echipă să revină unde îi este locul, în eşaloanele superioare ale fotbalului românesc.

DZV: Cum comentaţi ultimile acţiuni întreprinse de CNAPMC?
D.L.: În primul rând, eu personal nu am avut nici o discuţie cu cei din conducerea CNAPMC, aceştia refuzând să ne spună ce au de gând să facă cu noi, cu aceşti copii care vin la stadion pentru a face sport.

DZV: Ce credeţi că se va întâmpla în continuare?
D.L.: Eu sper ca lucrurile să intre pe făgaşul normal, să ni se permită intrarea în bază pentru a ne continua activitatea.

DZV: Care au fost directorii CNAPMC de-a lungul perioadei în care dumneavoastră aţi făcut parte din echipă?
D.L.: De-a lungul timpului au fost mulţi directori. Din câte ştiu eu, au fost regretatul Pistolea, domnul Vişoianu, Moldoveanu, Unciuleanu, Mironescu, Banias, Matei, Bălan. Toţi au sprijinit activitatea fotbalistică, mai puţin actuala conducere, în frunte cu Aurelian Andrei Popa. Pe vremea directorilor Vişoianu, Moldoveanu, Unciuleanu, jucătorii aveau trei, patru rânduri de echipamente, mingii, câte două, trei perechi de ghete, iar acum nu se pot cumpăra nici 10 mingi.

DZV: Ce interese credeţi că există în spatele acestei acţiuni şi de ce credeţi că CNAPMC doreşte desfiinţarea echipei?
D.L.: Nu ştiu ce interese sunt în spatele acestor acţiuni, dar mă gândesc că o dată cu oprirea utilităţilor şi a accesului în baza sportivă se doreşte închiderea celui mai vechi club sportiv din oraşul Constanţa. O să încerc să iau legătura cu domnul director al CNAPMC, să-l întreb ce o să facem pe viitor şi ce o să le spun celor 100 de copii care vin la stadion în fiecare zi. Sper să mă primească.

DZV: Cine v-a sprijinit în toţi  aceşti ani?
D.L.: Din anul 2009, Sindicatul din CNAPMC, Federaţia Sindicatelor Portuare, prin domnii Petre Costel şi Stoean Marin, părinţii juniorilor şi seniorii, au făcut eforturi mari ca acest brand dobrogean să nu moară după aproape 100 de ani de istorie. Domnul Stanca, directorul Sucursalei Navei Tehnice, din cadrul APC, a fost preşedinte al secţiei de fotbal şi a fost unul dintre susţinătorii acestei echipe. În rest, am mai încercat şi noi să atragem oameni alături de echipă. Hondoreanu Ilie şi ConsalTrade au fost şi ei alături de echipă în ultimii ani.

DZV: Ţinând cont că a început campionatul, cum vă desfăşuraţi activitatea?
D.L.: Campionatul a început pe data de 17 martie, dar nu şi pentru noi. Am amânat prima etapă din lipsa echipamentului sportiv, care se afla la acel moment în baza sportivă la care noi nu mai aveam acces. Momentan ne antrenăm în bazele sportive din Eforie Nord şi Sud. Cu sprijinul celor de la Eforie, care sperăm să ne pună la dispoziţie terenul de joc, vrem să începem şi noi campionatul din etapa a doua, având meci programat sâmbătă, cu 23 August.

DZV: Care este mesajul dumneavoastră pentru constănţeni?
D.L.: Ca antrenor al acestei frumoase echipe, rog ca oamenii de bună credinţă din Port şi din oraş să ne ajute, pentru ca această echipă să nu moară. Pe această cale doresc să le mulţumesc jucătorilor care au înţeles situaţia prin care trecem, reuşind să ne clasăm în primele echipe, la finalul turului de campionat. De asemenea, echipa de juniori născuţi în anii `95 – `96, se află pe primul loc în campionatul local, fiind neînvinsă, cu şanse mari de calificare la faza naţională. Sperăm ca lucrurile să se rezolve şi să reuşim să mergem cu aceşti copii mai departe, să nu fie în zadar tot ce au realizat ei până acum.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top