Fără categorie

Grupurile de interese din Industria Cinematografică

Cine ne-a băgat pe gât ACTA? (I)

Acordul internaţional ACTA, care vizează stoparea pirateriei industriale, a fost declarat de o serie de personalităţi şi de ONG-uri ca fiind un act ce contravine intereselor generale ale publicului. Principalul motiv a fost acela că el a fost negociat în spatele uşilor închise, fără ca societăţii civile să îi fie permis să participe la elaborarea sa şi fără ca el să fie supus unei dezbateri publice. În timp ce ONG-urile şi oamenii simpli erau ţinuţi deoparte, un număr de mari companii au avut acces la toate documentele acordului. Este vorba despre aceleaşi companii care au de câştigat de pe urma lui, care îl susţin public şi care sunt acuzate că vor să controleze comerţul internaţional, în beneficiul propriu. În acest articol vă vom prezenta companiile din industria cinematografică şi felul în care ele sunt interconectate, constituind, practic, un gigant ce controlează arbitrar o importantă secţiune a producţiei şi distribuţiei media.
Lista companiilor ce domină piaţa cinematografică este una scurtă, şase firme deţinând controlul a peste 85% din vânzările din SUA şi Canada, precum şi o bună parte a pieţei mondiale. Este vorba de Paramount, Warner Bros., Sony Pictures, Disney, Universal şi Fox. The Big Six, cum sunt supranumite marile studiouri de film, sunt emblematice pentru Hollywood, dar în spatele lor se ascund grupuri de interese de pe coasta de est a Americii. Adevăraţii jupâni ai industriei cinematografice sunt, în principal, bănci şi fonduri de investiţii, alături de o mână de moguli media.

Un articol de Răzvan PETRE

Paramount, compania mogulului de la CBS

Fondată la începutul secolului trecut de către un imigrant ungur, Paramount Pictures este deținută în momentul de față de gigantul media Viacom. La rândul ei, această companie este controlată de mogulul Sumner Redstone, locul 86 pe lista celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 9 miliarde de dolari în 2008. Prin intermediul Viacom, Redstone mai deține, printre altele, faimosul post TV american CBS, rețeaua MTV, VH1, dar și compania fondată de Steven Spielberg – DreamWorks. Lista acţionarilor importanţi ai Viacom este completată de câteva fonduri mutuale şi mari bănci americane.

Warner Bros, fără frații Warner

Pornită de frații Wonskolaser, refugiați evrei din Polonia care și-au schimbat ulterior numele în Warner, compania Warner Bros a trecut printr-o serie de schimbări de patroni de-a lungul timpului. Actualmente, studiourile sunt deţinute de corporaţia Time Warner (cea mai mare companie media din lume, după venitul obţinut). Profitul net pe 2011 al Time Warner a fost de 2,9 miliarde dolari, la o cifră de afaceri de 28 de miliarde. Prin Warner Bros, corporaţia mai controlează HBO, Cartoon Network, presă scrisă, dar şi numeroase proprietăţi imobiliare, în special în New York şi California. Principalii actionari ai Time Warner sunt o serie de fonduri de investiţii şi câteva bănci, printre care JP Morgan Chase. JP Morgan a avut ca angajaţi o serie de politicieni de frunte din SUA, dar şi pe fostul Premier britanic, Tony Blair. JP Morgan – cea mai mare bancă americană – este deţinută, la rându-i, de o serie de fonduri de investiţii, unele dintre ele deţinând acţiuni direct la Time Warner. JP Morgan a fost obligată să plătească amenzi şi despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari, pentru implicarea sa in scandalul de corupţie ce a însoţit prăbuşirea companiei Enron.

De la radio cu tranzistor, la controlul pieţei media

Pe locul trei în lista companiilor de succes în industria cinematografică figurează Sony Pictures. Filmele produse de ei apar de obicei sub emblema Columbia/TriStar. Studiourile cinematografice sunt doar una dintre domeniile de activitate, compania-mamă deţinând o porţie mare din vânzările de muzică (pe lângă operaţiunile tradiţionale din industria jocurilor şi producţie de aparate electronice). Principalii actionari ai Sony Corporation sunt o serie de fonduri de investiţii şi câteva bănci, ca Deutsche Bank şi Morgan Stanley. În 2008, având ca scuză problemele cauzate de criză, Morgan Stanley s-a împrumutat cu 107 miliarde de dolari de la Rezerva Federală (Banca naţională a Americii), acesta fiind cel mai mare împrumut acordat vreodată unei bănci.

Adevăratul „tip de la cablu”

O altă companie de top din domeniul cinematografic este NBC Universal. Ani de zile, consorţiul ce are în centru televiziunea NBC şi studiorulite Universal a fost deţinut de către General Electric (GE). Multinaţională cu implicări notabile în energie, electronică. Mass media, GE a fost acuzată în ultimii ani că plăteşte zeci de milioane de dolari unor grupuri de lobby care, la schimb, asigură menţienrea de către autorităţile americane a unor facilităţi fiscale. GE a obţinut, în ultima decadă, scutiri de taxe de miliarde de dolari anual.
GE mai deţine în momentul de faţă acţiuni minoritare la NBC Universal, pachetul majoritar fiind în posesia gigantului Comcast. Aceasta este o Ccompanie americană de televiziune prin cablu. Studii care măsoară nivelul de satisfacţie al consumatorilor americani au plasat Comcast pe ultimul loc la nivel naţional, consumatorii fiind mai nemulţumiţi de această companie, decât de orice altă firmă sau instituţie publică – mai nemulţumiţi chiar decât de Fiscul American, care are reputaţia de a fi dispreţuit de toată lumea. Aceleaşi studii au notat că peste 50% dintre clienţi au înregistrat cel puţin o plângere la adresa companiei, dar şi că, pe măsură ce serviciile devin mai proaste, profitul companiei creşte de la an la an. Comcast şi-a atras şi mai tare ura prin acţiunile întreprinse după uraganul Ike, care a lovit statul Texas în 2008. Compania a pus pe nota de plată a consumatorilor echipamentele distruse de uragan.
Comcast a fost prinsă că limita accesul clinţilor săi la Internet şi bloca diferite programe de descărcat fişiere, dar şi site-uri, printre care şi cel al Google. Autoritatea de Stat pentru Comunicaţii a SUA a pus în vedere Comcast să pună capăt practicilor discriminatorii în accesarea Internetului, dar compania a reuşit să obţină respingerea acestei decizii în justiţie. Comcast angajează sute de fii, soţi şi soţii ai unor importanţi actori politici, la nivel local şi naţional în SUA.
Atât GE, cât şi Comcast, au ca principali acţionari mari bănci şi fonduri de investiţii.

Mogulul şi finanţiştii şi-au dat mâna peste ţară…

Binecunoscutul brand 20th Century Fox se află în prezent în proprietatea News Corporation – al doilea conglomerat media la nivel mondial. Imperiul media controlat de această corporaţie mai are în componenţă nume sonore din SUA şi Marea Britanie, ca The Times, Sunday Times, The Sun, Wall Street Journal, Fox News ş.a. Majoritatea acţiunilor sunt sunt în portofoliul unor fonduri de investiţii. Pe lista investitorilor figurează şi magnatul australian Rupert Murdoch, care deţine doar circa 30% din acţiunile News Corporation, dar are peste 50% din acţiunile purtătoare de drept de vot. Aşadar, Murdoch controlează destinul companiei, dar profitul ajunge preponderent în zona fondurilor mutuale.

Wall Street – principala scenă a cinematografiei mondiale

 

Industria cinematografică este ca o familie mare, dar foarte unită. Atât de unită, încât diferenţele dintre marile companii se limitează la logourile afişate la începutul filmului. Aşa-zişii „competitori” din piaţa filmului american au în spate aceleaşi personaje şi grupuri de interese, în SUA existând deja un curent de opinie (inclusiv în rândurile congressmenilor) că piaţa cinematografică este, în fapt, una monopolistă. E o practică obişnuită ca directori dintr-o firmă să demisioneze şi să se angajeze la altul din Marile Şase studiori, la fel cum se întâmplă adesea ca firmele-mamă să facă schimb de subsidiare, sau să se asocieze în noi proiecte. În spatele scenei, profiturile rezultate din filmele vândute în toată lumea sub egida Hollywood-ului îngraşă conturile unor mari companii financiare, ale căror nume sunt strâns legate de criza economică pe care o traversează tot Globul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top