Actualitate

Calculul despăgubirilor pentru secetă e greșit, dar Ministerul nu are nicio soluție

Apropierea datei de 20 iulie a însemnat pentru mulți fermieri un moment de neliniște și supărare. Aceasta este data-limită pentru depunerea dosarelor de obținere a despăgubirilor promise de stat pentru culturile de primăvară afectate de secetă, iar nemulțumirea fermierilor vine din faptul că modul de calcul pentru acordarea acestui sprijin este eronat, cantitatea de cultură afectată (și implicit cuantumul despăgubirilor) fiind diminuate artificial.

Formula nemulțumirii

Concret, fermierii reclamă că formula de calcul a culturii afectate de secetă, impusă prin Ordonanță de fostul guvern, este eronată. Ei arată că procentul de afectare este introdus în formulă de două ori: o dată raportat la suprafață, iar a doua oară la cultură.
Pentru a înțelege mai bine efectul acestei erori, vă vom da un exemplu. Vom lua o parcelă imaginară, afectată de secetă în proporție de 50%, pe care recolta ar fi trebuit să fie de 100 de tone (conform celor indicate de reprezentanții Direcției Agricole Constanța, recolta medie e stabilită ca medie a recoltei pe ultimii cinci ani, în care nu se iau în anul cu recolta cea mai bună, respectiv cea mai slabă). La 100 de tone producție medie și afectare în proporție de 50%, ar rezulta în mod normal o producție de doar 50 de tone – deci plata despăgubirilor de către stat pentru cele 50 de tone nerealizate.
Însă, potrivit legislației actuale, procentul de 50% este aplicat de două ori: Statul consideră că a fost calamitată 50% din producție – însă doar pe 50% din suprafață. Revenind la exemplul nostru, cum 50% din 50% înseamnă 25%, prin această șmecherie statul plătește ajutor pentru cultura calamitată doar pentru pierderea a 25 de tone din cele 50 pierdute real.

Legea, bate-o vina…

Prezent la Congresul Fermierilor din România 2023, ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat: „Vreau să încerc să corectez din solicitările pe care asociațiile le-au avut către mine în scris și verbal ori de câte ori m-am întâlnit cu dânșii. Da, dacă acea formulă nu este corectă eu mi-o asum și o modific.”
A doua zi a fost publicată în Monitorul Oficial o Ordonanță de Urgență, fix pe subiectul despăgubirilor pentru culturi calamitate. Ceea ce la prima vedere părea a fi cea mai rapidă rezolvare legislativă a unei crize reale a fost imediat sărbătorită în presa de specialitate. În realitate însă, noua ordonanță prelua din vechea legislație același mod deficitar de calcul a compensațiilor, cu deducerea dublă a procentului calamitat.
Pe 5 iulie, prezent în cadrul unei emisiuni, ministrul Barbu și-a ales cu greu cuvintele când a venit vorba de despăgubiri: „Lucrăm în Ministerul Agriculturii… să încercăm să găsim o formulă… să îndreptăm… acea formulă de calcul.” Practic în acel moment, a devenit clar că Ordonanța 50, publicată cu o zi înainte, nu rezolvase principala doleanță a fermierilor.
Pentru a obține lămuriri suplimentare, ne-am adresat Direcției pentru Agricultură Constanța, unde persoana însărcinată cu primirea dosarelor de despăgubire ne-a indicat că se aplică exact calculul din legislație și că Direcția nu poate face altceva decât să aplice legea și nici el, nici Direcția, nu se pot pronunța privind modul de calcul stabilit de Ordonanță.

Ministrul promite soluții suplimentare

Pentru a ne lămuri care a fost rezultatul dezbaterilor pe care Florin Barbu anunțase că le are cu specialiștii din minister, ne-am adresat centrului de presă a MADR la o săptămână după declarațiile ministrului.
După încă o săptămână de așteptare, reprezentanta ministerului ne-a comunicat că pentru moment situația este neschimbată. Se aplică legislația existentă, dosarele trebuie depuse până în data de 20 iulie și nu s-a prelungit perioada de depunere pentru a nu se amâna plata despăgubirilor. În privința cuantumului despăgubirilor, ni s-a comunicat că ministrul lucrează în continuare pentru obținerea suplimentării despăgubirilor prevăzute de ordonanță.
Ceea ce nu ni s-a comunicat – dar reiese atât din declarațiile ministrului cât și din textul Ordonanței 50 este că se așteaptă răspunsul Comisiei Europene. Practic, fiind vorba de un ajutor de stat, guvernul trebuie să facă echilibristică printre prevederile europene care interzic acest gen de intervenție, cu mici excepții.
Așadar, fermierii români sunt la mâna Comisiei Europene. Dacă aceasta îi iubește pe fermierii români, atunci va aviza pozitiv demersul lui Florin Barbu, iar Ministerul Agriculturii va trebui să găsească o formulă pentru acordarea diferenței de despăgubire. Dacă nu, nu.
În altă ordine de idei, singura întrebare la care nu am primit niciun răspuns de la Minister este „În situația în care ulterior se va modifica formula de calcul și implicit cuantumul despăgubirilor, cum vor fi compensați fermierii care au depus dosarul pe actuala formulă de calcul (eronată)?” Practic, la această întrebare cel mai probabil nu există răspuns, ministerul urmând a decide cum procedează când – și dacă – Comisia Europeană se pronunță pozitiv.

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top