Politic

Bogdan Huțucă: Pensiile pe bază de contributivitate – soluţia PNL

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, afirmă că pentru a scăpa de pensiile speciale este nevoie de o reformă a sistemului de pensii prin PNRR, iar calcularea pensiilor să se facă pe principiul contributivităţii. Nu în ultimul rând, deputatul susține că este nevoie, în paralel cu aceste modificări și de o reformă a administraţiei publice. 

”Epopeea pensiilor speciale reprezintă un subiect care trebuie încheiat cât mai repede cu putinţă, odată pentru totdeauna. Noi, parlamentarii liberali, vom rămâne consecvenţi cu poziţia noastră pe acest subiect, şi anume, revenirea pensiilor la principiul contributivităţii. Este un principiu simplu şi de bun simţ, consacrat de Constituţia României, ca nimeni să nu fie mai presus de lege şi să aibă parte de beneficii acordate preferenţial. Însă trebuie să facem o distincţie foarte clară între pensiile speciale şi pensiile ocupaţionale, pensiile de serviciu. Aici nu este vorba despre privilegii, vorbim despre drepturi fireşti care derivă din activitatea şi munca oamenilor din aceste sisteme, condiţiile în care muncesc în timpul vieţii active, obligaţiile pe care le au faţă de ţară în urma jurământului depus, constrângerile care vin la pachet cu profesia şi misiunea lor. Pensiile militare de stat nu se referă numai la militarii din Ministerul Apărării Naţionale, ci la toţi militarii, inclusiv cei din MAI – (jandarmi, pompieri etc.), precum şi personalul din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Pază şi Protecţie, la poliţişti şi la poliţiştii de penitenciare. Motivul este simplu – îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de oricare alte categorii de salariaţi. Încă din februarie 2021, PNL a votat pentru desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Ceea ce trebuie avut în vedere, cu seriozitate, în privinţa eliminării pensiilor speciale, sunt deciziile Curţii Constituţionale. Un drept poate fi restrâns numai prin lege, ca emanaţie a Parlamentului, din acest motiv varianta ordonanţei de urgenţă este scoasă din calcul. Singura cale sănătoasă şi predictibilă este reforma sistemului de pensii prin PNRR, unul bazat pe contributivitate, în paralel cu o reformă a administraţiei publice.

Avem o datorie faţă de români, să închidem definitiv epopeea pensiilor speciale, iar de această promisiune ne vom ţine”, a transmis Huțucă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top