Fără categorie

Bilantul activitatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului din anul 2011

Bilantul activitatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului din anul 2011
Bilantul activitatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului din anul 2011

| Galerie foto |

„Creşterile de 17% în turism şi primul loc pe care îl ocupă Programul Operaţional Regional, gestionat de MDRT, între programele operaţionale din România din punctul de vedere al ratei de contractare şi de absorbţie efectivă a banilor europeni reprezintă cele mai mari reuşite ale ministerului în acest an”, a declarat Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, în cadrul conferinţei de bilanţ a MDRT, susţinută astăzi, 20 decembrie a.c.

Pentru anul în curs, MDRT a prioritizat investiţiile în funcţie de stadiul fizic de execuţie şi de impactul lor social. Au fost finanţate, în primul rând, proiecte deja începute. Cu toate acestea, se va intra în 2012 cu facturi neachitate de peste 1 miliard de lei, pentru lucrări executate şi facturate în trecut, în condiţiile în care, din nou, bugetul MDRT (de 3,451 miliarde de lei) va fi mai mic cu 11% faţă de bugetul rectificat din anul în curs. În aceste condiţii, ministerul a căutat soluţii alternative de finanţare pentr…

Bilantul activitatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului din anul 2011

| Galerie foto |

„Creşterile de 17% în turism şi primul loc pe care îl ocupă Programul Operaţional Regional, gestionat de MDRT, între programele operaţionale din România din punctul de vedere al ratei de contractare şi de absorbţie efectivă a banilor europeni reprezintă cele mai mari reuşite ale ministerului în acest an”, a declarat Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, în cadrul conferinţei de bilanţ a MDRT, susţinută astăzi, 20 decembrie a.c.

Pentru anul în curs, MDRT a prioritizat investiţiile în funcţie de stadiul fizic de execuţie şi de impactul lor social. Au fost finanţate, în primul rând, proiecte deja începute. Cu toate acestea, se va intra în 2012 cu facturi neachitate de peste 1 miliard de lei, pentru lucrări executate şi facturate în trecut, în condiţiile în care, din nou, bugetul MDRT (de 3,451 miliarde de lei) va fi mai mic cu 11% faţă de bugetul rectificat din anul în curs. În aceste condiţii, ministerul a căutat soluţii alternative de finanţare pentru demararea unor proiecte noi, care se bazează cât mai puţin pe alocări bugetare: Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), reabilitarea faţadelor cu credit subvenţionat, atragerea de investitori privaţi pentru construcţia de locuinţe sau pentru realizarea cadastrului general.

Din fonduri guvernamentale, în anul 2011, MDRT a finanţat reabilitarea şi modernizarea a 480 km de drumuri locale şi judeţene, construirea a 170 de sisteme de alimentare cu apă la sate, reabilitarea termică a 14.700 de apartamente, finalizarea a 1.785 de locuinţe pentru tineri, a două bazine de înot şi a unui patinoar, precum şi a 50 de săli de sport.

În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura turistică, au fost finalizate 4 obiective în cadrul subprogramului Schi în România, 3 obiective în cadrul subprogramului Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă, 5 proiecte în cadrul subprogramului Dezvoltarea echilibrată şi integrată a staţiunilor turistice balneare şi 2 obiective în cadrul subprogramului Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunăriişi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre.

Din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, până la data de 9 decembrie a.c., erau semnate 2.382 de contracte de finanţare, în valoare totală de aproximativ 4,558 de miliarde de euro; de asemenea, erau finalizate 426 de proiecte la nivelul întregii ţări, în valoare de 257 de milioane de euro.

Referitor la domeniul turismului, creşterea de 17% înregistrată anul acesta se datorează eforturilor susţinute ale MDRT de promovare a României ca destinaţie turistică prin: campania de promovare internă, introducerea autobuzelor turistice în Bucureşti, promovarea în cadrul unor evenimente sportive (box, Formula 2, rugby, gimnastică), participarea la târguri de turism, realizarea Planului de marketing strategic şi operaţional Bucureşti 2011-2015, inserţii în cataloagele turoperatorilor din Germania, vizite de documentare pentru jurnalişti şi creatori de opinie etc.

“Cred în continuare că turismul poate fi motorul dezvoltării economiei româneşti, aducând, în acelaşi timp, un capital de imagine pozitiv ţării noastre la nivel internaţional. Cred, de asemenea, că putem să îmbunătăţim calitatea vieţii românilor prin construcţia sau reabilitarea de drumuri, reţele de apă şi canalizare, spitale, şcoli, centre sociale pentru tineri şi vârstnici, muzee, clădiri de patrimoniu, locuinţe pentru tineri, cămine culturale sau săli de sport. Nu în ultimul rând, cred că atragerea banilor europeni este esenţială pentru viitorul României, cu atât mai mult cu cât costurile creditelor au devenit covârşitoare pentru state în ultimii ani”, a menţionat Elena Udrea.

În ceea ce priveşte activitatea de reglementare, în 2011 MDRT a transmis Parlamentului Legea turismului şi proiectul de Lege privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, a promovat Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul (prin care s-au redus posibilităţile de modificare a documentaţiilor de urbanism aprobate) şi a lansat în consultare proiectul de Lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Principalele oiective ale MDRT pentru anul 2012 vizează: începerea lucrărilor de reabilitare termică a aproximativ 250.000 de locuinţe la nivel naţional (finanţate din fonduri europene realocate către POR de la alte programe operaţionale sectoriale), finalizarea procesului de contractare în cadrul Regio, demararea construcţiei de locuinţe pentru tineri în parteneriat public-privat, începerea lucrărilor de drumuri, alimentări cu apă şi creşe/grădiniţe în cadrul PNDI, realizarea cadastrului general, construcţia unui aeroport pentru zboruri low cost în localitatea Alexeni (jud. Ialomiţa) şi construcţia Sălii Multifuncţionale din Bucureşti, toate realizate prin parteneriat public-privat, implementarea planului de marketing turistic al României pe pieţele interne şi externe şi în special pe Internet, finalizarea lucrărilor de investiţii în infrastructura turistică şi sportivă pentru organizarea, în România, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013 şi promovarea Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top