Fără categorie

Articol – M. Assarid: „Criza nu va influența cooperarea ACP-UE“

Articol - M. Assarid: „Criza nu va influența cooperarea ACP-UE“

Articol - M. Assarid: „Criza nu va influența cooperarea ACP-UE“ Cooperarea dintre UE și țările ACP (Africa, Caraibe și Pacific) are o nouă dimensiune după acordul semnat în 2000 a Cotonou. De atunci, deputaţii europeni și parlamentari din ACP dezbat dezvoltarea de două ori pe an în cadrul unei adunări paritare. Domnul Assarid Ag Imbarcaouane, copreședintele Adunării, ne-a vorbit într-un interviu despre dezvoltare, criză și Primăvara Arabă.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2011 – PE

Cooperarea dintre UE și țările ACP (Africa, Caraibe și Pacific) are o nouă dimensiune după acordul semnat în 2000 a Cotonou. De atunci, deputaţii europeni și parlamentari din ACP dezbat dezvoltarea de două ori pe an în cadrul unei adunări paritare. Domnul Assarid Ag Imbarcaouane, copreședintele Adunării, ne-a vorbit într-un interviu despre dezvoltare, criză și Primăvara Arabă.

Domnule Assarid, care sunt astăzi principalele provocări ale dezvoltării în țările ACP?

Provocările sunt aceleași ca cele din UE: buna gestionare a resurselor, bugete adecvate, asigurarea unei gestiuni transparente a finanțelor publice și buna gestionare a ajutorului pentru dezvoltare pe care îl primim de la parteneri.

Pot lua exemplul Mali. Nu avem resurse naturale, nu avem petrol, nici gaz, dar reușim să plătim funcționarii și avem și alte realizări: drumuri, poduri etc. Gestionăm bine lucrurile, încercăm să gestionăm bine finanțele publice ale țării. Dacă gestionăm neadecvat resursele pe care le primim de la UE prin Fondul european de dezvoltare, cu siguranță nu ne vom dezvolta niciodată.

Poate afecta criza relațiile ACP-UE? Vă temeți de o reducere a ajutorului pentru dezvoltare din partea Europei?

Nu cred. Criza este temporară. Am convingerea profundă că mergem către un al 11-lea Fond european de dezvoltare. Comisarul Piebalgs și membrii Comisiei Europene ne-au spus că resursele alocate țărilor ACP vor crește cu 30% în ciuda evenimentelor din Europa.

Bogățiile Europei nu au dispărut. UE nu va cădea la pământ din cauză că băncile au speculat în domeniul finanțelor publice. Criza nu va influența cooperarea ACP-UE, sunt convins de acest lucru.

Evenimentele din Libia au dat naștere unor temeri privind destabilizarea regiuni sub-sahariene. Ce credeți despre Primăvara Arabă?

Nu Primăvara Arabă și nu ceea ce se întâmplă în Tunisia și Egipt reprezintă o problemă. Ci ceea ce se întâmplă în Libia cu intervenția NATO.

În Mali, mulți cetățeni au dublă naționalitate: libiană și maliană. În urma războiului, deoarece au fost tratați drept „mercenari“ de către responsabilii Consiliului național de tranziție libian, s-au întors în nordul Mali cu arme și bagaje.

Au multe vehicule, multe arme și în momentul de față negociem cu ei să vedem cum se vor putea integra în societatea maliană. Există incertitudini, deoarece sunt tineri care nu cunosc decât meseria armelor. Trebuie să găsim soluții pentru integrare. Credem că Europa, când va veni momentul, ne va ajuta să facem față situației.

Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE reunește reprezentanți ai UE și țărilor din ACP (Africa, Caraibe și Pacific): deputaţi europeni și parlamentari din 78 de state care au semnat Acordul de la Cotonou în 2000, acord ce stă la baza cooperării în domeniul dezvoltării. În momentul de față este co-prezidată de Assarid Ag Imbarcaouane din Mali și eurodeputatul liberal belgian Louis Michel.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top