Comisia Europeană

Armata îngroapă milioane de euro în unitatea ruinată de la Corbu

Proiectele turistice sunt în pericol, proprietarii încearcă să îşi vândă terenurile la urgenţă

Ziarul DEZVĂLUIRI publica la începutul anului o anchetă despre Armata Română care a ocupat cu forţa câteva sute de hectare de teren la Corbu, judeţul Constanţa, inclusiv o porţiune de plajă. Terenul aparţine proprietarilor de drept şi Primăriei.
Pe plaja Corbu, unde proprietar este Primăria, MAPN a început să toarne betoane şi a construit un drum de acces. Am reuşit să aflăm că investiţia face parte din programul de monitorizare a mării „SCOMAR” şi va costa statul câteva milioane de euro.
Chiar şi un nepriceput îşi poate da seama că investiţia nu are nicio logică, căci antena radar va fi amplasată pe plajă, unde sunt necesari alţi 300 mii de euro pentru drumuri, echipamente, curent electric. Asta în timp ce sus, pe promontoriu, unde MAPN este proprietar de teren, toate facilităţile există deja, iar radarul ar câştiga în eficienţă datorită altitudinii de 40 de metri faţă de nivelul mării.
Dar poate că tocmai asta este logica, să se împuşte doi iepuri: un contract gras pentru o firmă privată şi o plajă în plină dezvoltare turistică, la dispoziţia şefilor Armatei.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Unitatea de la Corbu e lăsată în paragină

Aşa cum scriam şi în articolele anterioare, MAPN revendică peste 600 de hectare în zona Corbu, deşi are acte de proprietate doar pentru o cincime din această suprafaţă (unde se află efectiv unitatea militară). „Revendică” este un eufemism, căci MAPN a îngrădit o porţiune din Plaja Corbu, care aparţine Primăriei şi împiedică accesul proprietarilor de drept până la graniţa cu comuna Săcele.

Am dat şi noi o tură în zonă şi am văzut că MAPN nu e în stare să întreţină nici măcar ceea ce are în proprietate. Fostele construcţii arată ca după un bombardament într-o zonă de conflict: clădiri în ruină din care hoţii au furat nestingherit tot ce au avut nevoie, zone întregi năpădite de mărăcini şi bălării. În unele locuri a dispărut chiar şi gardul, astfel că oricine poate intra pe teritoriul unităţii fără măcar să îşi dea seama de acest lucru.

În disputa dintre Primăria Corbu şi MAPN, oficialii armatei se ascund în spatele „siguranţei naţionale” şi refuză să prezinte documente, ignorând în acelaşi timp toate actele care demonstrează faptul că au încălcat dreptul de proprietate: titluri de proprietate, cadastru, intabulări.

300 mii euro cheltuiţi degeaba

Revenind la investiţia de pe plajă, documente oficiale ne arată că MAPN a organizat în 2008 o licitaţie pentru „Lucrări de infrastructură necesare montării unei instalaţii radar în cazarma 1852 Capul Midia”.
Licitaţia a fost câştigată de SC Dual Man SRL Bucureşti, care a semnat cu Armata, pe 17.11.2008, un contract în valoare de 1.352.073,96 (peste 300 mii euro ), plus TVA.
Pentru că investiţia s-a făcut anapoda, MAPN trebuie să plătească de la buget lucrări complexe precum: reţele electrice, un generator de energie, drumuri şi platforme betonate de 380 m, suportul şi împrejmuirea turnului pe care va fi montat radarul, şi o clădire în care vor fi ţinute diverse echipamente.
Aşa cum spuneam, amplasarea radarului pe plajă este o soluţie nefericită.

În primul rând, antena-radar de 42 de metri va fi la nivelul mării şi nu pe promontoriul înalt de aproximativ 40 de metri, unde ea ar fi fost mult mai eficientă.
În al doilea rând, pe promontoriu este incinta unităţii militare, unde există deja toate facilităţile: platforme de beton, curent electric, drumuri de acces, astfel că investiţia ar fi fost mult mai mică.
În al treilea rând, pe plajă, MAPN a ocupat o suprafaţă de teren ce nu îi aparţine.

MAPN nu are nevoie de autorizaţii?

Lucrările, care au început deja de câteva luni sunt ilegale prin prisma faptului că Primăria Corbu nici măcar nu a fost înştiinţată, la fel şi Admnistraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). În timp ce primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu, e în proces cu MAPN, guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, nu e hotărât dacă să aplice sau nu legea. Deşi în luna noiembrie Primăria Corbu a trimis către ARBDD o adresă în care înştiinţa instituţia că MAPN construieşte ilegal în rezervaţie, trei luni mai târziu Baboianu le spunea jurnaliştilor DEZVĂLUIRI că el nu are cunoştinţă de acest subiect, dar că, în mod cert, va lua măsurile care se impun… .

Tun imobiliar prin intermediul unei firme cipriote?

Este surprinzător faptul că în discuţiile care au avut loc între oficialii MAPN şi reprezentanţii Primăriei Corbu, militarii nu au invocat niciodată argumentul programului de monitorizare. Aceştia au susţinut sus şi tare că au nevoie de un perimetru larg de siguranţă în jurul unităţii, căci vor să tragă cu rachetele în acest poligon, în care, din informaţiile noastre, mai au doar muniţie rusească procurată în urmă cu 40-50 de ani.
Site-ul www.exploziv-news.ro spune că în spate se află planul unui tun imobiliar pus la cale de fostul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară şi de actualul şef al Armatei, Gabriel Oprea, prin intermediul unui offshore din Cipru. Conform sursei citate, după ce s-a realizat securizarea terenului, ar urma expropierea în beneficiu public şi anularea titlurilor de proprietate asupra terenurilor printr-o Hotărâre de Guvern, care va defini perimetrul de siguranţă drept obiectiv strategic, iar proprietarii vor primi despăgubiri modice.
Jurnaliştii site-ului citat spun că în a treia etapă a acestui plan, Poligonul de Rachete Midia va fi dezafectat, iar terenul va fi vândut către firma cipriotă Black Sea Entertainment Ltd.

„Imobiliarii” încearcă să găsească clienţi prin spamuri pe Internet

Prezenţa militarilor la Corbu a agitat spiritele în rândul „imobiliarilor” din zona Corbu, care nu ştiu cum să scape de terenuri. Unii dintre ei au început o adevărată campanie de marketing pe Internet. Mai multe persoane (nici contul de mail al ziarului nostru nu a scăpat) au fost asaltate de spamuri în care sunt prezentate oferte senzaţionale. Asftel, un lot de 500 mp poate fi cumpărat şi în rate, cu 200 euro lunar, fără comision şi fără dobândă (foto jos).

Încercând să-şi vândă cât mai repede marfa, mesajele fac referire la „Noua zonă rezidenţială”, situată la 500 metri de mare, în vecinătatea unui drum expres ce ar urma să lege litoralul de Delta Dunării: „Autorităţile locale, în sprijinul proiectelor europene şi urmărind normele acestora, au trecut la treabă şi au înfăptuit un plan de dezvoltare zonală, creând planuri pentru noi staţiuni şi zone rezidenţiale în apropierea plajei”.

Big Brother de milioane de euro

Oficialii armatei spun că SCOMAR (Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră) este un sistem operativ de supraveghere bazat pe tehnologie de ultimă oră care permite detectarea, urmărirea, recunoaşterea şi identificarea navelor ce desfăşoară activităţi ilegale de trafic la Marea Neagră.
Sistemul de supraveghere constă în opt staţii radar X-Band interconectate şi centralizate într-un punct de comandă aflat în Constanţa, în subordinea marinei militare române. Dotat cu un dispozitiv de identificare automată, sistemul permite accesarea, prin intermediul unui server, informaţiilor cartografice şi video de înaltă fidelitate.
Fostul ministru Dan Nica declara că sistemul a costat aproape 25 de milioane euro şi ar fi una dintre condiţiile pentru a ne menţine în graficul de aderare la Spaţiul Schengen, programat pentru 2011. Cu alte cuvinte, un veritabil Big Brother amplasat pe Plaja Corbu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top