Ştiri

Vicepremierul Liviu Dragnea şi academicienii de la Bucureşti nu vor să renunţe la Regiunea Sud-Est

Regiunea Dobrogea, unica variantă pentru care optează judeţele Tulcea şi Constanţa

Salonul Expoziţional din Mamaia a fost la finele săptămânii trecute scena unor dezbateri aprinse legate de regionalizarea României, dezbateri la care au participat membrii din conducerea administraţiilor judeţelor Tulcea şi Constanţa, primari din întreaga Dobroge, dar şi oficialităţi din capitală. Invitatul special al întâlnirii a fost vice-priministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, artizanul ideii de regionalizare a României. Dragnea a prezentat principalele criterii care au fost luate în calcul la crearea mai multor variante ale regionalizării.

Un articol de Cristian CEALERA

Constanţa şi Tulcea, solidare

Reprezentanţii judeţelor Constanţa şi Tulcea, în speţă primarul Radu Mazăre şi preşedinţii CJ Nicuşor Constantinescu şi Horia Teodorescu au susţinut în mod solidar ideea regiunii Dobrogea, formată din cele două judeţe vecine, dintre Dunăre şi Mare, considerând că Regiunea Sud Est (una dintre variantele agreate de Guvern la care s-ar alătura Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea) nu este nici pe departe soluţia logică în acest caz. Atât Mazăre, cât şi preşedinţii celor două Consilii Judeţene au evidenţiat faptul că Tulcea şi Constanţa trebuie să formeze o regiune distinctă, graţie similitudinilor culturale, sociale, etnice, istorice şi economice, fără să se amestece cu judeţele din Moldova, care prezintă caracteristici distincte. „Mi se pare normal să avem o regiune Dobrogea, pentru că noi avem foarte multe în comun. Nu trebuie să uităm că ne leagă foarte multe, suntem chiar înrudiţi. Dacă acum îi vei da una unui constănţean, vor ţipa cel puţin trei la Tulcea” a declarat Radu Mazăre.  Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu a declarat că tulcenii sunt şi ei pentru crearea unei astfel de regiuni: „Am mers pe stradă şi am vorbit cu oamenii, i-am întrebat ce părere au şi în unanimitate mi s-a răspuns că regiunea Dobrogea este varianta cea mai bună. Omologul său de la Constanţa, Nicuşor Constantinescu a ţinut să menţioneze avantajele pe care le-ar avea Regiunea Dobrogea: „Împreună cu tulcenii vom face o strategie pe termen mediu şi scurt. Regionalizarea va însemna crearea de porturi turistice şi pescăreşti. Înseamnă să construieşti un spital regional, extrem de important pentru întreaga zonă”

Aparte, dar nu foarte aparte de restul României ?

Vice-premierul Dragnea a ţinut însă să tempereze avântul dobrogenilor, încercând în acelaşi timp să nu arate o opoziţie făţişă faţă de ideea unei regiuni cu două judeţe. „I-am ascultat pe prietenii mei cu câtă dragoste vorbesc despre Dobrogea şi că aceasta este o zonă aparte. Grija şi interesul nostru este însă să nu fie prea aparte de România. Să nu uităm că acest stat trebuie să rămână un stat naţional unitar, acesta este unul dintre obiectivele majore ale regionalizări. Astfel de decizii nu trebuie luate atunci când eşti condus de patimă. Şi opinia mea personală este că Dobrogea ar putea fi singura regiune ce poate fi compusă din două judeţe, pentru că nu mai există alte două, care unite, să se poată dezvolta aşa cum ar face-o Tulcea şi Constanţa. Susţin aşadar această idee, dar trebuie să fim atenţi la toate detaliile şi să fim siguri că o astfel de variantă ar fi benefică pentru toată lumea şi că ea ar asigura dezvoltarea zonei” a mai declarat Dragnea. Academicienii din capitală care analizează variantele regionalizării dezavuează ideea zonei Dobrogea, preferând regiuni de câte şase judeţe. În încheierea deybaterii de la Constanţa, vice-premierul Dragnea a declarat că regionalizarea va putea fi posibilă doar după revizuirea Constituţiei, referendumul pentru aprobarea acestor modificări urmând să aibă loc cel mai devreme în luna octombrie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top