Opinii

Sute de oameni au serbat Boboteaza pe malul Dunării, la Hârşova şi Ostrov

Conform tradiției creștine, pe 6 ianuarie se prăznuiește Boboteaza, ziua în care Iisus Hristos a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, preoții sfințesc aghiazma mare, pe care o împart apoi credincioșilor. Tot prin tradiție, în diverse localități care se află pe malurile apelor, preoții sfințesc aceste ape, în care aruncă o cruce pe care mai mulți temerari se întrec să o aducă la mal. În unele locuri se stropesc cu apă animalele, curțile și grădinile. Sărbătoarea creștină de Bobotează este însoțită și de unele credințe și ritualuri precreștine, precum busuiocul pus sub pernă.

La Hârșova, sărbătoarea de Bobotează a cuprins trei evenimente. În ajunul Bobotezei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului a sfințit apele Dunării, la capătul unei procesiuni în care a fost însoțit de un sobor de preoți și de credincioșii din Hârșova. Dintr-o barcă, Arhiepiscopul Tomisului a aruncat o cruce în apele Dunării și mai mulți curajoși s-au întrecut să o recupereze. În ziua Bobotezei s-au desfășurat concomitent alte două slujbe de sfințire a apei, una la Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului (preot Aftene Daniel) și la Vadul Oii, la Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei (preot Mândra Iulian).
Primarul Tudor Nădrag ne-a declarat că acest eveniment are o tradiție îndelungată la Hârșova: „Fiind aici pe malul Dunării, aş putea să spun că evenimentul se organizează dintotdeauna. Este o tradiţie deosebită care simbolizează spălarea păcatelor noastre. Totodată, fiecare credincios ia acasă aghiazma mare, ce îi va fi de folos tot anul. Mă bucur că la Hârşova oamenii au ieşit în număr mare, aproximativ 600 de persoane, la aceste evenimente”. O altă localitate dunăreană în care s-a săvârşit ritualul sfinţirii apelor fluviului este Ostrov. Şi aici această sărbătoare se organizează din vremuri imemoriale. Doi preoți de la biserica din Ostrov au oficiat Sfânta Liturghie la biserica din sat, după care au mers împreună cu credincioşii la malul Dunării și au aruncat crucea în apă.

„În fiecare an, aproximativ 7-8 tineri sar în apă după cruce. După care se continuă slujba de sfințire a apei. De asemenea, la noi are loc și botezul cailor, mai exact sunt stropiți cu apă sfințită atât caii cât și fânul și paiele cailor. În funcție de vreme, se organizează și o întrecere cu caii aduși la sfințire. Din păcate, anul acesta vremea nu ne-a permis să organizăm acest concurs. La final se servește câte un pahar de vin fiert. Preoții care au oficiat slujba sunt preotul paroh Mototol Gabriel și Isache Nicolae, de la biserica Sfântul Nicolae”, ne-a relatat primarul Niculae Dragomir, care a ţinut să le ureze tuturor „La Mulți Ani, multă sănătate, un an nou cu împliniri și bucurii și să fie liniște și pace”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top