Actualitate

Spitalul Hârșova, al cincilea din România, dotat cu un heliport. Primele teste cu elicopterul SMURD

Doar cinci unități medicale din România sunt dotate cu un heliport. Încă unul, la Galați, urmează să fie finalizat anul acesta. Spitalul orășenesc Hârșova este cea de-a cincea unitate care are un heliport amenajat conform standardelor. În toate cazurile, existența heliportului face ca timpii de intervenție în cazurile grave să fie cu mult mai mici, astfel pacienții au o șansă în plus să fie salvați la timp.

În primele zile a noului an, primarul orașului Hârșova anunța că „s-a realizat o primă testare a heliportului, de către un elicopter SMURD, fiind în desfășurare procedurile de autorizare a acestuia. A fost demarată întocmirea procedurilor operaționale de zbor și dotarea heliportului cu echipamente de stingere a incendiului. Este un proiect pe care îl vom realiza, în ciuda tuturor eforturilor pe care un personaj, devenit deja desuet, le face cu inconștiență, pentru a denigra prin media sau on-line, orice realizare a orașului nostru.”

Testarea heliportului cu elicopterul SMURD a decurs normal, astfel că, în cazuri de urgență, acest obiectiv poate fi folosit, chiar înainte de finalizarea tuturor demersurilor administrative.

Pe lângă numeroasele dotări din ultimul timp făcute la Spitalul din Hârșova, reabilitarea energetică a unității medicale, construirea unui heliport este o investiție necesară pentru a se putea transforma Camera de Primiri Urgențe în Centru de Primiri Urgențe care să funcționeze în cadrul spitalului.

Proiectul heliportului este apreciat și susținut de toți oamenii cu bună credință din Hârșova. Și o secundă, nu doar minutele, contează în salvarea unei vieți”, a mai spus primarul Viorel Ionescu.

Heliportul de la Hârșova, cel mai ieftin din România

Construirea heliportului din Hârșova a costat 700.000 de lei, adică aproximativ 150.000 de euro. Dacă ar fi să comparăm această sumă cu cele vehiculate de celelalte cinci unități medicale din România care au sau construiesc un heliport, am vedea că cel de la Hârșova este de departe cel mai ieftin.

Astfel, Consiliul județean Suceava va investi 6,5 milioane de lei pentru amenajarea unui heliport pe corpul principal al clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. De asemenea, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va investi 2,9 milioane de euro pentru construirea unui heliport în cadrul Spitalului Județean Bistrița.

Și la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei din Galaţi este în curs de construire un heliport care va costa aproximativ patru milioane de euro și va fi amplasat pe acoperișului unei parcări supraetajate (aflată acum în construcție).

Spitalul orășenesc Hârșova, în plină modernizare

În anul 2019, administrația locală a implementat o serie de proiecte pentru dotarea spitalului cu echipamente medicale moderne. Astfel, doar în ultima parte a anului, au intrat în dotarea unității medicale un echograf doppler color cu 2 sonde – cabinet chirurgie generală; un echograf doppler color cu 3 sonde – cabinet medicină internă; un echograf doppler color cu 3 sonde – cabinet pediatrie; un echograf doppler color cu 3 sonde – cabinet urologie; un echograf doppler color cu 4 sonde – cabinet obstetrică-ginecologie; un echograf doppler color cu 3 sonde – cabinet cardiologie; un echograf doppler portabil vascular cu cărucior neurologie și multe alte aparate.

Totul a fost posibil datorită implementării de către primăria Hârșova a proiectului „dotarea infrastructurii ambulatoriului Spitalului orășenesc Hârșova” în cadrul P.O.R. 2014-2020, Axa prioritară 8-„Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”, Prioritatea de Investiții 8.1 – „Investiții în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional şi local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități.”

Obiectivul Specific al proiectului vizează creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate.

Valoarea totală a echipamentelor recepționate este de 1.915.349 lei fără TVA (valoarea totală a contractului fiind de 4.690.000 lei, la care se adaugă TVA).

De asemenea, primăria Hârșova implementează și proiectul „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Orășenesc Hârșova” finanțat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 8.365.750,92 lei, din care 7.275.106,78 lei reprezintă co-finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională și Bugetul de Stat al României, 148.471,58 lei, co-finanțarea de la Bugetul Local al Orașului Hârșova și 942.172,56 lei, cheltuieli neeligibile.

Investiția presupune eficientizarea energetică a clădirilor Spital + Pavilion, Policlinică și Centrală termică, în care își desfășoară activitatea instituția de sănătate publică.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top