Fără categorie

„Soluţia pentru ieşirea din criză este ca liderii politici să pună accentul pe agricultură”

Interviu cu primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi

Dezvăluiri: Cum au fost afectate comunitatea locală şi proiectele administraţiei publice pe care o reprezentaţi de schimbările politice şi tensiunile dintre liderii României, din ultima perioadă?

Florin Mitroi
: De regulă, luptele politice de la nivel central nu afectează în primă fază decât organizaţiile direct subordonate (ministerele, deconcentratele, etc). La nivelul comunelor, criza se resimte mai târziu. Nu pot spune că suntem afectaţi decât de lipsa totală de colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa. Dar asta nu e o noutate, ne-am obişnuit. Păcat de faptul că cei care au, de fapt, de suferit de pe urma deciziilor luate de Nicuşor Constantinescu, pe criterii politice, sunt cetăţenii.

Dezv: Cât de afectată a fost comunitatea locală din Valu lui Traian de criza economică?

F.M.: Nu există cu siguranţă nicio instituţie care să poată afirma că nu este afectată de criză. Este o problemă cu care ne confruntăm cu toţii. La Valu lui Traian însă, am reuşit să limităm efectele crizei financiare, astfel încât locuitorii comunei să nu resimtă acest şoc. Ne menţinem pe linia de plutire.

Dezv: Care au fost soluţiile pe care le-aţi găsit pentru ca cetăţenii să resimtă cât mai puţin această perioadă?

F.M.
:  În lipsa fondurilor venite din surse externe, am intervenit cu bani de la bugetul local pentru a completa sumele necesare pentru acordarea de ajutoare sociale şi salarii pentru asistenţii personali. Nu am mărit impozitele nici pe anul 2010, am acordat prin HCL diverse ajutoare financiare celor care aveau nevoie disperată de bani şi tot prin HCL am acordat prelungiri de termen pentru cei care au achiziţionat terenuri de la noi şi s-au văzut în imposibilitatea de a le plăti. Depunem tot efortul necesar pentru a limita pe cât posibil efectele crizei.

Dezv: Care sunt sursele de finanţare pe care v-aţi putut baza în timpul recesiunii?

F.M.: Ne-am bazat pe taxele şi impozitele încasate de la populaţie, cotele încasate prin Trezorerie din sume defalcate şi pe 20% din banii pe care ar fi trebuit să îi încasăm din vânzările de terenuri.

Dezv: Aţi primit sprijinul financiar al instituţiilor precum Consiliul Judeţean Constanţa, Guvern etc, în derularea proiectelor Primăriei?

F.M.: Din partea Consiliului Judeţean Constanţa nu numai că nu am primit niciun ban, dar nu am primit nici măcar diversele avize solicitate. Din partea Guvernului am primit prin HG sume de echilibru, chiar dacă nu în cuantum foarte mare. Am desfăşurat însă proiecte susţinute de CNI, Ministerul Dezvoltării Durabile şi Locuinţei, OG 7, etc.

Dezv: Ce sfaturi le daţi colegilor dumneavoastră primari, care se confruntă cu probleme mult mai mari, cauzate de criza economică?

F.M.: I-aş sfătui să nu se angajeze la cheltuieli pe care nu sunt siguri că le pot acoperi, credite sau alte obligaţii de acest gen. În plus, ar trebui să reducă pe cât posibil taxele şi impozitele, menţinând totuşi un echilibru între venituri şi cheltuieli.

Dezv: Care sunt avantajele şi dezavantajele unei comune precum Valu lui Traian în perioade precum cea pe care o traversăm în acest moment (instabilitate politică, criză economică etc)?

F.M.: Avantajele unei comune în general sunt determinate de faptul că o localitate de acest gen atrage cu mai multă uşurinţă decât un oraş fonduri europene şi guvernamentale. Valu lui Traian este avantajată şi de faptul că este situată în imediata apropiere a municipiului şi este traversată de calea ferată şi DE 81, iar în curând şi de autostradă. Acest lucru face ca localitatea pe care o conduc să reprezinte un punct de atracţie pentru investitori. Un alt mare avantaj al comunei Valu lui Traian este faptul că are un primar care se pricepe să facă management… . Marele dezavantaj al unei comune ca Valu lui Traian este însă că depinde într-o oarecare măsură de Consiliul Judeţean. Iar în condiţiile în care această instituţie se organizează după criterii politice apar probleme… şi cam atât.

Dezv: În opinia dumneavoastră, care ar fi soluţiile pentru ca România să-şi revină din punct de vedere economic, socio-politic, administrativ etc?

F.M.: Pentru a ne reveni economic ar trebui ca liderii ţării să pună accentul pe agricultură, ştiut fiind că România este o ţară preponderent agrară. De asemenea, punerea accentului pe IMM-uri şi renunţarea la TVA-ul pe profitul reinvestit ar fi soluţii de succes. Din contră, părerea mea este că Statul nu ar trebui să mai scutească de taxe societăţile mari, ci mai degrabă să le privatizeze. Legislaţia în privinţa firmelor ce intră în lichidare ar trebui să fie perfecţionată, oferind posibilitatea de a i se confisca bunurile, de exemplu.
Din punct de vedere politic, aş recomanda reducerea cu 50% a numărului de parlamentari şi al angajaţilor din agenţiile adiacente, constituirea unui Guvern stabil, după criterii politice, dar mai ales pe competenţe profesionale. Şi mai există un aspect important. În haosul creat în momentul de faţă, un rol important l-au avut instituţiile media, preocupate să îi mulţumească pe cei care le susţin financiar, nu să relateze adevărul. Astfel, atât cetăţeanul de rând, cât şi investitorul străin au fost intoxicaţi cu fel de fel de informaţii contradictorii, creându-se astfel o criză imaginară şi provocându-se un sentiment de lehamite faţă de cei care conduc ţara.

Dezv: Cum aţi caracteriza campania electorală ce tocmai a început?

F.M.: Nu aş vrea să detaliez. E o campanie la fel de murdară ca şi cele din ultimii ani. Indiferent de tipul alegerilor, contracandidaţii au preferat să se târască prin noroi, vorbind despre paiul din ochiul celuilalt decât să îşi bazeze propaganda pe ceea ce au realizat ei.

Dezv: Pe cine şi de ce veţi sprijini în campania electorală?

F.M.
: Îl sprijin pe Traian Băsescu. De ce? Pentru că este genul meu de om, spune pe şleau ce îl deranjează, ce nu este corect şi nu se teme de posibilele repercusiuni. Vrea să reformeze sistemul învechit aplicat până acum câtva timp. A fost singurul care a avut curajul de a denunţa şi a combate toate neregulile întâlnite, toate dedesubturile unor oameni… obscuri. Nu în ultimul rând, fac parte din PD-L şi împărtăşesc ideologia.

Dezv: Care ar fi Guvernul ideal pentru ca România să traverseze această perioadă?

F.M.
: Un Guvern PD-L, cu miniştri capabili.

Dezv: Care este opinia dumneavoastră vis a vis de Parlamentul unicameral şi, implicit, de referendum?


F.M.
: Sunt unul dintre susţinătorii Parlamentului unicameral. Înseamnă o organizare mai eficientă, cu costuri mai mici. De asemenea, sunt un simpatizant al democraţiei, iar referendumul este unul dintre cele mai democratice moduri de a consulta populaţia. Până la urmă, cu toţii suntem în slujba oamenilor, aşa că e normal ca ei să decidă pe cine plătesc şi pe cine nu.

Dezv: Ce mesaj transmiteţi comunităţii locale şi, pe de altă parte, liderilor politici ai judeţului Constanţa, respectiv ai României?

F.M.
: Comunităţii locale îi transmit acelaşi lucru dintotdeauna: Sunt aici pentru că oamenii m-au vrut şi nu uit asta. Îi voi ajuta întotdeauna atât cât voi putea şi îmi va permite legea.  În schimb, nu le cer decât să aibă, în continuare, încredere în mine. Liderilor politici ai judeţului… Claudiu Palaz este un om pe care îl stimez foarte mult şi nu îi transmit decât să continue pe aceeaşi linie, adică să îi ajute pe toţi cei care i se adresează cu solicitări conforme cu legea, fără a lua în calcul culoarea politică. Lui Constantinescu i-aş transmite că oricine are dreptul să îşi facă o campanie aşa cum crede de cuviinţă, dar o dată ajuns într-o funcţie ar trebui să îmbrăţişeze dreptatea, nu să facă diferenţieri în funcţie de culoarea politică.

A consemnat Andreea PAVEL

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top