Actualitate

Seri de film în Eforie Sud. Cinemascop, ediția a treia

A treia ediție a festivalului Cinemascop va avea loc între 1-5 august, când Grădina de vară din Eforie Sud își redeschide porțile pentru vizitatorii doritori să vadă filme în aer liber, pe litoral. După o perioadă incertă pentru organizatorii de evenimente culturale, Cinemascop continuă, acordând atenție sporită noilor reguli impuse de pandemie.

Cinemascop este deja cunoscut localnicilor și turiștilor fideli din Eforie Sud, care sunt nerăbdători să revină în Grădina de vară în care vor putea viziona filme europene, în fiecare seară de festival, de la ora 21:00. Intrarea este liberă. Anul acesta, programul continuă cu 5 filme de lungmetraj și o serie de filme scurte de animație, venite din partea Institutului Francez.

Prima seară de film vă așteaptă cu o satiră biblică – „Testamentul nou nouț”. În timp ce Dumnezeu trăiește printre noi, într-un apartament dezordonat din Bruxelles, chicotind de fiecare dată când felia de pâine cade cu partea cu unt în jos, soția sa, numită pur și simplu „Zeița”, este o femeie blândă, cu o pasiune pentru tricotat și colecționarea de cartonașe de baseball. Fiica lui Dumnezeu, pe nume Ea, își dorește o schimbare, nemulțumită fiind de felul în care tatăl ei conduce lumea. Aceasta are de gând să strângă șase discipoli, creând un testament nou nouț.

În cea de-a două seară, pe 2 august, va fi proiecția unui film de Oscar – „Kolya” a câștigat Premiul Oscar și Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. Totodată, a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Contextul istoric specific cehoslovac și măiestria actoricească a lui Zdeněk Svěrák fac din „Kolya” o poveste captivantă, cu personaje ce reușesc să atragă empatia publicului, în ciuda – sau poate chiar datorită – situațiilor complicate în care se găsesc.

Cinemascop continuă în seara a treia cu filmul polonez ”Excentricii: Pe partea însorită a străzii”. Acesta prezintă apologia libertății artistice cu care erau asociate muzica jazz și swing în perioada realității mohorâte a Poloniei anilor ’50. Regizorul Janusz Majewski vorbește despre vise și nostalgia după cultura vestică prin intermediul unor standarde muzicale, prezentând, astfel, ipostaze necunoscute ale epocii.

Penultima zi vine cu ecranizarea romanului omonim „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, care prezintă spectatorilor viața plină de aventuri a lui Allan Karlsson, care ajunge să ia masa cu viitorul preşedinte Harry S. Truman, este luat cu autostopul de către Winston Churchill, călătoreşte pe un vapor cu soţia lui Mao Zedong şi traversează Munţii Himalaya pe jos. Romanul savuros a fost cel mai bine vândut roman al anului 2010 în Suedia.

Cinemascop se încheie miercuri, 5 august, cu antologia românească „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața!”. După spusele regizorului Cristian Mungiu, acesta a dorit ca prin „Amintiri din Epoca de Aur” să aducă publicul în cinematografele din România, și nu să cucerească laudele criticilor din străinătate sau premiile festivalelor de film. Umorul derivă din absurdul situațiilor prezentate, absurd creat de nesiguranța cotidiană din timpul dictaturii comuniste și amplificat de excesul de zel al birocraților, de agresivitatea cenzurii presei, pe fundalul crizei economice și penuriei alimentare din anii 1980.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top