Actualitate

Saraiu, comuna unde fiecare locuitor primește un dar de la Moș Crăciun

Indiferent dacă a fost sau nu cuminte, fiecare locuitor al comunei Saraiu primește înainte de Crăciun un mic dar din partea Moșului. Inițiativa aparține administrației publice locale care dorește astfel să transmită un mesaj de Sărbători fiecărui gospodar, oferindu-i și un pachet cu alimente.

„Cum sărbătoarea sfântă a Crăciunului bate la ușă, iar toți creștinii se pregătesc de sărbătoare, vă anunț cu mare drag că vă vom călca pragul casei cu sufletul deschis pentru a vă ura Crăciun fericit! De asemenea, cu acest prilej, din partea Primăriei și a Consiliului Local, fiecare familie va primi câte un pachet cu alimente , produse specifice de Crăciun”, este mesajul transmis de primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia.

Comuna Saraiu are în componență trei localități: Saraiu, Dulgheru și Stejaru, totalizând aproximativ 1.400 de locuitori.

Saraiu este situată în partea de Nord a județului Constanta, la distanta de 85 de kilometri față de municipiul Constanta, reședința administrativă a județului, și la 17 kilometri de orașul Hârșova, port la Dunăre.

Localitatea este traversată de Drumul Național Tulcea – Hârșova, învecinându-se la Nord cu localitatea Rahman, la Sud cu localitatea Horia, la Vest cu orașul Hârșova, iar la Est cu localitatea Vulturu.

„Teritoriu vechi de când lumea, vatra comunei Saraiu prinde în istorie rădăcini trainice. Mărturie stau situ-rile arheologice ce discret dar, indiscutabil, salută lumina Soarelui din negura îndepărtată a vremurilor geto-dacilor. Astfel pe teritoriul satului Dulgheru au fost descoperite așezări rurale romane (vicus), în care timpurile au lăsat o stelă funerară de tip dunărean, cu chenar de iederă aparținând unui locuitor trac înstărit (Atas Posei), spun reprezentanții primăriei Saraiu.

Denumirea comunei „Saraiu” vine de la turcescul „saray” care se traduce prin palat sau cetate fortificată. Acest lucru arată cât de impresionați au fost turcii şi tătarii care printr-o politică consecventă de populare a regiunii cu familii musulmane au transformat teritoriile locuite de români în teritorii guvernate de un sistem administrativ otoman

Localitatea apare menționată în documente vechi de secole, astfel, făcând referire la nişte dări neachitate sultanul Mehmet al IV-lea dovedește existența satului în anul 1657.

„Timpul trece şi istoria, cu noi şi pentru noi, se scrie singură. Cu suişuri şi coborâşuri, cu lacrimi de bucurie dar şi de tristeţe, cu perseverență şi iubire, dar mai ales cu foarte multă muncă, Saraiu este astăzi o comună aflată într-un plin proces de dezvoltare şi modernizare”, se mai arată în prezentarea făcută de administrația locală Saraiu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top