Actualitate

S-a lansat proiectul de restaurare și punere în valoare a Cetății Noviodunum. Orașul Isaccea, principalul beneficiar

Cetatea Noviodunum este situată în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (în limba turcă Cetatea Veche), la aproximativ 2 kilometri de orașul Isaccea, pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, de pe cursul sau inferior, se arată într-o prezentare pe site-ul oficial al monumentului.

Datorită poziției sale geografice, Noviodunum a avut un important rol strategic și economic înaintea venirii romanilor, care s-a accentuat în perioada romană, romano-bizantină, medie-bizantină și în evul-mediu.

Ținând cont de importanța istorică a cetății, Primăria orașului Isaccea, în calitate de beneficiar a semnat în data de 10.05.2021 cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), un contract de finanțare nerambursabilă cu obiectul “Restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric „Cetatea Noviodunum”- Faza PT. Sesiunea 1–2021.

Activitățile se derulează în cadrul subprogramului Elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru investiții asupra monumentelor istorice, pentru proiecte care au ca scop promovarea și protejarea monumentelor istorice.

Obiectivele generale ale proiectului sunt: conservare-restaurare, interpretare și prezentare. Astfel, primul obiectiv care trebuie atins este cel al conservării, al asigurării transmiterii monumentului către generațiile viitoare. Cel de-al doilea obiectiv, interpretarea și prezentarea se bazează pe primul, căruia îi conferă viabilitate pe termen lung.

Anvergura sitului și complexitatea problemelor pe care le ridică restaurarea și punerea în valoare, impune un scenariu de intervenție în direcția restaurării, conservării monumentelor, dar în același timp se dorește și realizarea unei infrastructuri de vizitare/expunere. Destinația sitului este una culturală, cu funcțiune mixtă, turistică, muzeală și de cercetare.

Valoarea culturală excepțională a sitului, care a condus la punerea sa sub protecție legală multiplă, corelată cu problemele severe de conservare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.

Valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea nerambursabilă:

  • Valoarea totală: 307.904 lei
  • Valoarea eligibilă nerambursabilă (valoarea contractului): 140.000 lei
  • Valoarea contribuției Beneficiarului: 167.904 lei

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top