Exclusiv

Ro-Alert – bătaie de joc în limba engleză, pe bani publici românești

Sistemul Ro-Alert, lansat cu surle și trâmbițe ca fiind culmea tehnologiei care ne va salva pe toți de toate relele, se dovedește a fi un fiasco. Deși sistemul a fost deja lansat și testele efectuate au beneficiat de o amplă mediatizare, operatorii sistemului nu știu nici în momentul de față care sunt urgențele pentru care se va alerta populația. O bună parte din telefoanele de pe piață nu sunt compatibile pentru a recepționa mesajele Ro-Alert, iar la multe din cele compatibile trebuie operate setări de către specialiști. Colac peste pupăză, versiunea de bază a site-ului ro-alert.ro, care ar trebui să lămurească pe români ce și cum, e în limba engleză!

Accesând site-ul noului sistem de alertă, am fost întâmpinați cu o serie de instrucțiuni scrise în limba engleză. Am crezut inițial că am greșit adresa, dar engleza de baltă și furulisioanele tipice „limbii ron-gleze” ne-au făcut să ne convingem că am ajuns la locul potrivit.

Site-ul are – e adevărat – și o versiune în limba română. Pentru aceasta, însă, e nevoie să localizați butonașul de meniu, să derulați meniul și să dați click pe un minuscul steag al României. Dacă nu folosiți telefonul sau tableta, în funcție de browserul cu care accesați internetul pe computerul, s-ar putea să aveți noroc ca meniul să vi se încarce în partea de sus a paginii, iar stegulețul României să fie mai ușor de găsit.

Chiar și așa, alegerea de a avea versiunea de bază în engleză, pentru un site destinat exclusiv publicului din România, e una bizară.

Sistemul transmite alerte meteo, dar nu transmite alerte meteo

Pentru cine nu își mai aduce aminte, sistemul ro-alert a fost lansat ca urmare a furtunii care a făcut ravagii în Timișoara în septembrie 2017. Cinci persoane au murit în Mun. Timișoara, alte decese fiind înregistrate în județele Timiș, Arad, Alba, Bitrița-Năsăud, iar numărul răniților a fost de aproape 100 de persoane.

În urma acestui incident nefericit, autoritățile nu au demarat nicio anchetă care să scoată la lumină neregulile criminale din sistemul existent de avertizare meteo – asupra cărora ziarul nostru atrage atenția de ani de zile. În schimb, autoritățile au văzut în această tragedie, ca de fiecare dată pe meleagurile românești, un nou prilej de a mai cheltui aiurea banii publici.

Liviu Dragnea, secondat de Prim Ministrul în funcție Mihai Tudose, a anunțat crearea unui nou sistem de avertizare, care să îl dubleze pe cel existent – cu mențiunea că acesta va fi mai mare și mai tare și că va permite alertarea rapidă a tuturor.

Pentru a ne lămuri care sunt urgențele vizate de ro-alert, am accesat site-ul sistemului de avertizare. Nu am aflat nimic relevant din prima pagină și secțiunea în care e descris serviciul, așa că am accesat secțiunea de întrebări frecvente, la întrebarea „Ce tipuri de situații sunt anunțate prin ro-alert?” Și aici, aceleași exprimări aproximative, de genul „situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol”. Acum că am lămurit că e vorba de „situații majore” (trecute de 18 ani, probabil), să vedem ce exemple ne dau salvatorii de la ro-alert: „fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist, incidente CBRN în afara amplasamentelor”. A se observa, din nou, predilecția pentru cuvinte mari și goale, exprimări tehnice – dar care nu spun nimic. Fenomenele meteo trebuie să fie „extreme”, inundațiile să fie „amenințătoare”, iar la partea cu „incidentele CBRN în afara amplasamentelor” cu siguranță toți cei ce accesează site-ul s-au lămurit deplin (CBRN vine de la Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear, iar „amplasamentele” – de la amplasamente).

Pentru mai multe detalii, am descărcat de pe site spotul difuzat la radio. În acesta, în limbajul agramat specific mesajelor de interes public (spotul debutează cu expresia „situații de urgență majore”, în loc de „urgență majoră”) sunt trecute în revistă „fenomenele meteo extreme”. Spre sfârșitul spotului însă, suntem anunțați că „pentru avertizări meteo, alerte din trafic sau alte tipuri de avertizări care nu fac obiectul sistemului ro-alert” trebuie să instalăm aplicația de mobil DSU – Departamentul pentru situații de urgență.

Deci sistemul ro-alert transmite alerte meteo, dar nu transmite alerte meteo…

Ți-ai luat iPhone, LG sau Samsung? Te-ai lins pe bot de ro-alert!

Sistemul ro-alert are un mod de aplicare foarte simplu și eficient. Avertizarea este trimisă către toate telefoanele mobile dintr-o arie de acoperire selectată de operator. Mai departe nu știe nimeni ce o să se întâmple – nici măcar cei care au trimis mesajul.

Site-ul ro-alert ne lămurește: „Aspectul mesajelor de avertizare de urgență depinde de marca și de modelul telefonului dvs.”, adică o să fie așa cum o să fie. Site-ul ține să ne liniștească, apoi: „Cu toate acestea, mesajele vor avea caracteristici comune.” Adică mesajul meu nu o să fie mai urât sau mai frumos decât al altuia. În final, mai primim o informație, nu tocmai liniștitoare: „Mesajul RO-ALERT ar trebui să apară automat pe ecranul telefonului”

De ce „ar trebui”? Pentru că autoritățile care au trimis mesajul habar nu au dacă cetățeanul X sau Y chiar a primit mesajul. Ro-alert funcționează prin tehnologia Cell Broadcast, nu prin SMS, iar telefoanele cetățenilor X și Y trebuie 1) să fie compatibile cu tehnologia aceasta, respectiv 2) să aibă setările necesare pentru a recepționa mesajul Ro-alert.

Realizatorii site-ului ro-alert ne asigură că deja multe din telefoanele mobile din România sunt compatibile cu cerințele ro-alert. Însă, dacă accesăm secțiunea „Configurare telefon”, constatăm că situația e pe dos. Pentru compatibilitatea telefoanelor Apple iPhone din rețeaua Digi, ni se spune „-informații în curând”. În lista celor de la Vodafone și Orange, iPhone-urile nici nu figurează… Teoretic, mesajele ar trebui să apară pe dispozitivele Apple, dar nimeni nu și-a bătut capul să verifice.

Pentru telefoanele Allview, Digi ne învață cum să facem setările, după care ne spune că unele din setări nu pot fi făcute, apoi că funcționalitatea ro-alert nu a fost testată – deci poate aveți noroc și merge, poate nu… Orange nu se complică, ci indică utilizatorilor de Allview să mergă în service pentru update.

Pentru toate telefoane produse de LG, Orange ne anunță că „se poate face setarea manuala a canalelor cu 3 digiti”, iar primul pas este să accesăm „Œn dosarul Servicii pentru interfata Œncepƒnd cu LG UX5 sau Meniu pƒna Œn UX4”, după care trebuie introduse manual canalele ro-alert. Simplu, nu-i așa?

Nici pentru terminalele Samsung situația nu e foarte clară. Majoritatea modelelor ar trebui să aibă activate din fabrică „canalele cu 4 digiți”, dar setările pentru „canalele cu 3 digiți” trebuie introduse manual prin meniu. Dacă ați dat bătălia cu „digiții” și ați învins, tot nu aveți garanția că veți primi mesajele ro-alert: Orange și Vodafone nu indică dacă funcționalitatea a fost testată, în schimb Digi.Mobil le-a testat și unele modele – cum este de exemplu telefonul Samsung A5 (unul din cele mai bine vândute) – mesajele ro-alert se recepționează numai dacă telefonul este în raza de acoperire 3G. Exact pe dos stau lucrurile cu cele mai multe terminale LG, care, chiar și cu setările corecte, nu primesc avertizări decât în 2G și 4G – informație furnizată de Orange.

Iar acestea sunt câteva exemple dintre telefoanele ce figurează în listă. Pentru zeci de modele și mărci nu există nici indicația dacă sunt compatibile, nici ce trebuie făcut pentru ca ele să fie compatibile.

Trecând în revistă cascada de informații și setări necesare, ajungem la concluzia că cel mai important factor pentru recepționarea mesajului ro-alert este – Dacă așa vrea Dumnezeu… Ro-alert e un serviciu public tipic românesc: Angajații de la stat bifează că au trimis avertizarea, apoi se spală pe mâini și trec pe la casierie să încaseze salariul. Mai departe, ține de norocul și priceperea fiecăruia să primească mesajul care le spune că sunt în primejdie de moarte…

Încă o realizare a Epocii de Aur Raed Arafat

Așa cum scriam la început, ro-alert este un serviciu al statului român, destinat exclusiv publicului din România, dar cu site-ul în limba engleză. O posibilă explicație a faptului că site-ul ro-alert.ro are versiunea de bază în limba engleză poate veni de la autoritatea care se ocupă de implementarea lui – Departamentul pentru Situații de Urgență. DSU a fost creat de Guvernul Ponta pentru a gestiona situațiile de urgență, dar și pentru a da o justificare legală faptului că Raed Arafat (care funcționa la acea oră în Ministerul Sănătății) dădea ordine și coordona activitatea pompierilor (din subordinea MAI).

Prin implementarea ro-alert, Raed Arafat – cunoscut pentru apetența sa pentru decorații și simpozioane – are a se lăuda partenerilor externi că prin grija sa România are acum un sistem de avertizare ca al americanilor. Iar site-ul ro-alert este ca o vitrină în care e prezentată această realizare epocală – către partenerii externi în primul rând, și, în subsidiar, către publicul român căruia sistemul îi este destinat.

Multe întrebări fără răspuns

În momentul de față, sistemul ro-alert e o treabă tipic românească, în care totul este lăsat la voia întâmplării și la inspirația de moment:

  • nu există o listă a urgențelor pentru care care se folosește sau nu se folosește sistemul
  • nu se știe cine are responsabilitatea, sau autoritatea de a emite mesaje prin ro-alert. Conform legii, MAI, DSU și IGSU „și alte autorități” (?!?) au împreună responsabilitatea avertizării populației. Pe site scrie că singurele autorizate pentru operarea ro-alert sunt DSU, IGSU și Inspectoratele județene pentru situații de urgență, dar nu e clar cine de ce urgențe se ocupă, cine vine cu alerta, cine dă ordinul de lansare a mesajului de avertizare și cine îl execută.
  • Nici la această oră nu există o lege sau dispoziție legală care să reglementeze modul de funcționare al sistemului sau responsabilitățile fiecărei autorități. Există doar OUG 72/2017 emisă de Guvernul Tudose, în care se spune că de implementarea sistemului se ocupă DSU și STS, iar cu cheltuirea banilor – în limita a 30 de milioane de lei – se ocupă Raed Arafat. Practic, dacă mâine se întâmplă ceva, dar sistemul nu e folosit, nu e nimeni de vină. Iar, în cazul în care avertizarea e tardivă, inexactă, de neînțeles pentru publicul larg etc., Raed Arafat poate veni și spune ca de fiecare dată că autoritățile s-au comportat exemplar și că de vină e mortul – pentru că nu există nicio lege care să stabilească răspunderi.

Pentru a lămuri aceste necunoscute, dar și altele la care nu am găsit răspuns pe site-ul ro-alert, am adresat M.A.I. o solicitare de informații. În cel mai rău caz, solicitarea noastră o să scoată autoritățile din somnul în care zac, și vom avea și noi măcar un ordin de ministru care va stabili cine și când are responsabilitatea de a emite mesajele de avertizare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top