Fără categorie

Reforma creditelor ipotecare: momentul unui ajutor economic real

Reforma creditelor ipotecare: momentul unui ajutor economic real
Reforma creditelor ipotecare: momentul unui ajutor economic real Creditele acordate în mod eronat au fost una dintre cauzele principale ale crizei financiare, criză care a dus la actuala criză a datoriilor. Eurodeputatul Antolín Sánchez Presedo (Spania) de la Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European a prezentat miercuri în cadrul comisiei pentru afaceri economice şi monetare un raport în care descrie modalități mai bune pentru a proteja eficient debitorii și pentru a consolida industria europeană de credit.

Sursa : © Parlamentul European

Creditele acordate în mod eronat au fost una dintre cauzele principale ale crizei financiare, criză care a dus la actuala criză a datoriilor. Eurodeputatul Antolín Sánchez Presedo (Spania) de la Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European a prezentat miercuri în cadrul comisiei pentru afaceri economice şi monetare un raport în care descrie modalități mai bune pentru a proteja eficient debitorii și pentru a consolida industria europeană de credit.

Practicile permisive de creditare au fost unul dintre factorii care au condus la criza financiară din 2008. Chiar și astăzi, mai există încă acest risc?

Supra-îndatorarea încă se află în centrul crizei. Reglementarea piețelor de credit ipotecar ar putea fi un prim pas important pentru a combate acest fenomen.

Ca următoare etapă, ar trebui să ne asigurăm că practicile iresponsabile nu afectează contribuabilii. Acestea nu ar trebui sa provoace încă o criză.

Raportul dumneavoastră se bazează pe o propunere a Comisie. Dumneavoastră ați extins însă foarte mult domeniul de aplicare inițial. Ce lipsea?

Am introdus trei noi capitole. Unul dintre acestea tratează educația financiară și ceea ce oamenii de rând ar trebui să cunoască înainte de a accesa un credit ipotecar. Apoi, urmărim ceea ce se întâmplă după ce oamenii au semnat un contract pentru un credit ipotecar. Numim asta comportamentul solid al piețelor de credit.

Ultimul capitol face referire la transparența piețelor. Ideea de bază este aceea de a facilita monitorizarea a fiecărui credit ipotecar, şi de a crea, de exemplu, un registru de credite ipotecare. O dată ce le aduni laolaltă pentru a construi un instrument financiar, ai putea ști în orice moment ce fel de credite ipotecare sunt reglementate de acest instrument. Acestea ar stabiliza foarte mult piețele de credit.

Propuneți un anumit număr de proceduri noi. Există, de asemenea, și practici de creditare care ar trebui interzise?

Ar trebui să se impună standarde solide pentru a evita practici de creditare neavantajoase. Cu siguranță că, avem nevoie de piețe mai transparente și de încredere. Vreau ca produsele cu un grad de risc mai ridicat să fie identificate. Vreau ca autoritățile care se ocupă cu supravegherea acestora să fie împuternicite să impună măsuri de protecție suplimentară care ar putea include: avertismente pentru consumatori și condiții mai stricte, astfel încât, aceia care își asumă un risc mai mare să suporte și potențialele costuri ale acestora.

Piețele pentru credite ipotecare diferă foarte mult în Europa. Reprezintă acest lucru o problemă sau un avantaj?

Ar trebui să privim diversitatea la nivel național ca pe un avantaj. Ar trebui să respectăm principiile subsidiarității și ale proporționalității, însă în același timp trebuie să înlăturăm barierele de pe piețele interne. Modelele rezultate din tradiții legale și culturale consacrate care funcționează ar trebui să fie păstrate. Pe de cealaltă parte, diversitatea este, de asemenea, importantă pentru inovare și incluziune financiară, întrucât creează spațiu pentru produse adaptate la nevoile consumatorilor. O singură măsură pentru toți, pur și simplu, nu mai funcționează.

De aceea avem nevoie de mai multă concurență. Gradul de concurență în industria financiară este în creștere. Cota de piață a celor mai mari cinci creditori din fiecare stat membru se ridică în prezent la peste 75%. Încurajarea concurenței este importantă pentru mărirea eficienței.

Reglementarea practicilor de creditare este doar o parte a dezbaterii. Cum puteți ajuta debitorii?

Educația financiară, oferirea de informații și de sfaturi profesionale au un rol crucial.  Avem nevoie și de bune practici de colaborare pentru ca între cele două părți să existe o relație echilibrată.

Pentru a da un exemplu, luăm în considerație un tip de contracte mai flexibile care să se poată adapta la situația debitorului, permițându-i acestuia să își ramburseze împrumutul mai devreme. Discutăm și despre posibilitatea de a schimba creditorii și despre posibilitatea de a converti un împrumut în valută în moneda națională a debitorului pentru ca acesta să poată evita riscuri pe care nu le poate gestiona.

Raportul dvs. solicită, de asemenea, un acces mai bun la credite ipotecare pentru cei excluşi în mod arbitrar. Cum ar putea funcționa acest lucru?

 Cred că produsele ar trebui adaptate pentru a ține cont de circumstanţele diferite ale consumatorilor. Luăm în considerație, de exemplu, beneficiile sociale printre avantajele în funcție de care evaluăm valoarea pe care creditul o are pentru consumatori. Trebuie să evităm excluderea cauzată de dezinformare și pe punctaje generate automat.

Așa cum se specifică în compromisul G20, sistemul financiar trebuie să răspundă nevoilor pe care le au atât familiile cât și companiile, să răspundă nevoilor unei economii reale. Pentru a ajunge în acest stadiu avem nevoie de mai multă flexibilitate, de un grad mai mare de incluziune, stabilitate și concurență.

Raportul a fost prezentat în cadrul comisie pentru afaceri economice şi monetare pe 31 august. După prezentarea amendamentelor, votul comisiei este programat pentru începutul lui 2012, iar o primă prezentare în plen este așteptată în primăvara anului viitor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top