Ştiri

USL, între compromisuri, frustrări şi deciziile impuse de la centru

Primarii din Constanţa şi Tulcea vorbesc despre controversele apărute în jurul alianţei.

Alianţa dintre PNL şi PSD reprezintă un subiect pe cât de mediatizat, pe atât de controversat. După ce au anunţat că au ales să meargă pe acelaşi drum şi să formeze o echipă pentru a câştiga alegerile din 2012, Crin Antonescu şi Victor Ponta au semnat protocolul ale cărui prevederi au nemulţumit o mare parte din primari. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă, din acest motiv, alianţa va rezista sau nu până la alegerile locale, din vara anului 2012. Cârcotaşii sau scepticii cred că PNL şi PSD vor întrerupe colaborarea, după alegerile locale, tocmai din cauza acestor neînţelegeri. Alţii, şi mai pesimişti, sunt de părere că această alianţa se va rupe chiar înainte de alegeri, din cauza acestor neînţelegeri. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au luat pulsul în rândul primarilor liberali şi social-democraţi, din Dobrogea, pentru a înţelege dacă tensiunile existente între cele două partide reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru liderii de la centru, ori sunt insignifiante şi candidaţii ambelor partide, din teritoriu, sunt dispuşi să facă toate compromisurile necesare pentru ca USL să-şi atingă scopul.

Un articol de Andreea PAVEL

                     Cristian Andrei LEONTE

În judeţul Constanţa, principalii nemulţumiţi sunt primarii care au viceprimari din acelaşi partid cu ei şi care vor trebui să numească viceprimar din partidul aliat. La fel de nemulţumiţi sunt şi primarii care au majoritate în consiliile locale, pentru că, respectând protocolul, vor împărţi fifty-fifty scaunele de consilieri. Cu toate acestea, există şi foarte mulţi primari mulţumiţi de alianţă, care consideră că USL reprezintă singura soluţie pentru a înlătura PDL de la guvernare. În judeţul Tulcea, primarii par mult mai entuziasmaţi şi încrezători în prietenia dintre PNL şi PSD. Spre deosebire de Constanţa, în Tulcea există primari care au refuzat să-şi exprime punctul de vedere înainte să ceară sfatul organizaţiilor judeţene, sau locale. Alţii ne-au spus că nu vor să “facă politica nimăuni”, vorbind pe marginea acestui subiect. Cei care au răspuns întrebărilor nici nu se gândesc la faptul că uniunea s-ar putea rupe nici înainte, nici după alegeri.

La Constanţa, colaborarea dintre cele două partide a nu a avut un debut fericit. Deşi iniţial toate păreau să meargă ca pe roate, alianţa a început să scârţâie serios, atunci când au apărut primele neînţelegeri în localităţi precum Medgidia, Cernavodă, sau Mangalia. Ulterior, şefii de la judeţ au încercat pe cât posibil să aplaneze conflictele şi acum promit că USL va merge mai departe, că totul va merge conform protocolului şi că, în toate localităţile, candidaţii vor trece peste orgolii şi neînţelegeri şi vor face echipă pentru a-şi atinge scopul. Primarii constănţeni par să respecte protocolul semnat la centru şi, cu mici excepţii, sunt de părere că alianţa va câştiga atât alegerile locale, cât şi pe cele parlamentare.

Ion Oprea, primarul comunei Săcele (PNL): USL e o idee bună, dar s-a născut prea devreme

“Alianţa e o treabă bună, eu sunt un susţinător al ei, dar cred că a fost făcută înainte de termen şi mi-e teamă că duşmanii de clasă o vor strica. Trebuia făcută în ianuarie-februarie 2012, pentru că PDL nu avea timp să o răscolească şi să denigreze imaginea noastră. Pentru că a fost făcută prea devreme, oamenii PDL au avut timp să le găsească punctele slabe şi acum îi denigrează pe toţi. Îi scoate pe toţi la tablă şi unora chiar reuşeşte să le strice serios imaginea. Sunt de acord cu alianţa şi în localităţile unde există tensiuni ar trebui ca atât PSD, cât şi PNL să aibă candidat propriu şi numărul consilierilor să fie stabilit în funcţie de procentul pe care îl obţine fiecare. E cea mai bună soluţie pentru localităţile unde există neînţelegeri, pentru că altfel apar certuri şi se dă apă la moară pentru PDL. Pe de altă parte, nu cred că USL va reuşi să schimbe primarii PDL în funcţie, sau într-un procent foarte mic, şi viceversa”.

Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu (PNL): Aveam mai multe şanse singuri, la locale. Dar respect decizia partidului

“Eu nu pot decât să respect decizia partidului. Dacă cei de sus au hotărât asta, eu nu mă pot opune şi nici nu pot da înapoi. Deşi sunt de părere că, la alegerile locale, PNL ar fi avut mai multe şanse dacă mergea pe cont propriu, cu toate acestea nu mă pot opune. Cât despre electorat, nu te poţi baza pe el, nici de pe un minut pe altul, d-apăi de la lună la lună. Cine îi minte pe oameni mai frumos, ăia câştigă. Degeaba faci treabă în comună, dacă vine altul, îi minte frumos, le promite marea cu sarea şi câştigă votul. Cât despre succesul alianţei, nu pot să mă pronunţ momentan, pentru că se aude că se vor cumula alegerile locale şi parlamentare şi vor fi mutate în noiembrie. Deci ar mai fi un an şi ceva. Cel mai bine ar fi să facem pronosticuri atunci, nu acum”.

Niculae Dragomir, primarul comunei Ostrov (PSD): În comuna noastră, PNL şi PSD formează o echipă bine sudată

“În primul rând sunt de părere că această alianţă e un lucru bun pentru ambele formaţiuni politice. Noi încă n-am stabilit candidaţii, dar ştiu că se vor face nişte sondaje din partea ambelor partide şi în urma lor, cel care va avea cele mai multe procente, va fi candidatul USL. Nu există posibilitatea ca sondajele să fie măsluite, pentru că PNL deja a făcut un sondaj şi candidatul lor a fost mult sub primul clasat, adică eu. Ei au fost fair-play şi au recunoscut că al lor candidat stă mai prost în sondaje. Şi atunci mi-au zis că mă susţin. La Ostrov alianţa merge fără probleme, ne înţelegem bine şi nu există tensiuni. Despre alegeri nu ştiu ce să spun, dar cred şi sper că le vom câştiga. La alegerile trecute, la parlamentare şi prezidenţiale am avut rezultate bune. Nu ştiu care formaţiune politică e mai avantajată de această alianţă, pentru că eu văd USL ca o echipă, ca un tot”.

Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea (PSD): Tensiunile din alte localităţi au apărut din cauza orgoliilor fără adăpost

“Eu sunt convins că lumea a realizat că trebuie o schimbare şi oamenii au făcut diferenţa între noi şi PDL. Eu sunt candidatul USL şi sunt convins că USL e cea mai bună opţiune pentru electorat. Sunt, de asemenea, convins că mergând pe o ofertă serioasă şi constantă, şi care vine în întâmpinarea nevoilor tuturor cetăţenilor, nu putem decât să câştigăm. Asta, desigur, în situaţia ideală în care vorbim de organizarea unor alegeri civilizate, cinstite şi fără mită electorală. Dacă oamenii vor ţine cont doar de oferta electorală şi nicidecum de pungi, bani sau alte forme de mituire, USL va câştiga fără discuţii. Pentru foarte mulţi primari PNL şi PSD vorbesc faptele, chiar dacă nu întotdeauna ele au fost în măsura dorită de cetăţeni, de primari şi de consiliile locale, din cauza lipsei banilor care au fost destinaţi primăriilor pe placul guvernării. Eu n-am primit finanţări de ani de zile şi m-am descurcat cum am putut. Eu aş vrea ca alianţa să fie benefică pentru cetăţeni în primul rand. Sunt de părere că acele considerente politice care au stat la baza alianţei au răspuns nevoilor şi aşteptărilor fiecărui membru PNL şi PSD, şi nu au fost doar pe placul celor de la centru. Sunt convins că USL nu a apărut doar ca să pună mâna pe Putere. Cred că au apărut tensiuni în anumite localităţi, din cauza unor orgolii fără adăpost, care nu-şi au rostul. Sunt prea mulţi candidaţi care văd în contracandidaţi un duşman, şi nu un competitor”.

Mult mai uniţi şi mai încrezători decât ai lor colegi de la sud, primarii din Tulcea sunt convinşi că vor reuşi să schimbe culoarea “portocalie” a judeţului. Deşi protocolul nu a fost semnat în majoritatea localităţilor, tensiunile şi neînţelegerile dintre PNL şi PSD, par să se ţină foarte departe de şefii administraţiilor locale tulcene. Deşi fac parte din partide diferite, cu doctrine politice total opuse, cel puţin la nivel teoretic, primarii tulceni intervievaţi au răspuns aproape identic la întrebările “A fost USL o idee bună?” şi “Va câştiga alianţa alegerile?”. Să sperăm că episodul de la Constanţa nu se va repeta şi în Tulcea, iar după semnarea protocolului, răspunsurile primarilor la aceleaşi întrebări, vor fi la fel de categorice.

Niculai Caraua, primarul comunei Greci (PSD): În alianţa PNL-PSD se regăseşte toată materia cenuşie din clasa politică românească

“Sunt candidatul USL, alianţa e un lucru bun, pentru că doar alianţa poate înlătura PDL de la guvernare, iar noi asta ne-am propus: să scăpăm de nenorocirea asta! Alianţa are toată materia cenuşie din ţara noastră. USL va câştiga 100%, alegerile. Timpul va rezolva tensiunile. Crin Antonescu va ieşi preşedinte, pe Ponta îl păstrăm pentru funcţia de premier. Bine ar fi să se comaseze alegerile, adică localele să fie organizate o dată cu alegerile parlamentare, pentru că oamenii vin la vot în număr mai mare la locale, pentru că îi interesează să îşi aleagă primarul. La parlamentare nu mai sunt atât de interesaţi şi ies la vot în număr mai mic. Şi tot legat de asta, ar fi bine să se dea o lege, prin care electoratul să fie obligate să vină la vot. Prezenţa la vot în număr mare e foarte importantă, pentru că atunci este exprimată voinţa majorităţii. Şi ar mai fi o problemă legată de alegeri: eu nu sunt de acord cu alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin. Voinţa electoratului nu e relevantă din primul tur de scrutin”.

Ion Olteanu, primarul comunei Topolog (PSD): USL e bună, dar eu nu sunt foarte încrezător în succesul ei. Pe mine, oricum, nu mă ajută

„Am 10 consilieri PSD şi unul PNL. USL nu are ce mare lucru să facă la Topolog, pe mine nu mă avantajează mai deloc alianţa asta. E drept că scopul e important şi într-adevăr trebuie să îi dărâmăm pe cei de la PDL, dar nu ştiu cum. Adică nu prea văd cum ar putea să facă USL lucrul ăsta, pentru că întotdeauna sondajele arată ceva şi la vot iese altceva. Lumea va vota alianţa, dar la vot va ieşi altceva, din cauza mijloacelor neortodoxe prin care PDL câştigă alegerile. Deci e greu să câştige USL alegerile, dar eu sunt totuşi optimist, ca de obicei. De asemenea, nu cred că USL va obţine maximul pe care l-au propus, dar ceva-ceva vor câştiga. Dacă se menţine protocolul până la prezidenţiale, e de discutat cine va fi preşedinte şi cine va fi premier. Dar e foarte devreme să ne gândim la prezidenţiale. Să trecem noi de locale şi parlamentare şi vom vedea după aceea. Eu n-am încredere prea mare în PNL, pentru că şi la alegerile trecute, când era cu Geoană, trebuia să obţinem peste 60% din electorat şi totuşi n-am obţinut. În concluzie, pe mine nu prea mă ajută alianţa, comuna merge oricum cu PSD, nu sunt foarte încântat şi nici foarte optimist. Sunt candidatul PSD, momentan şi cred că voi fi şi candidatul USL, că pe altcineva pentru funcţia de primar, nu prea văd… ”.

Neculae Muşat, primarul comunei Cerna (PNL): Trebuie să acceptăm compromisuri, ca să eliminăm PDL. USL va câştiga, dar nu va guverna singură

“Alianţa este bună pentru că poate să schimbe actuala putere şi democraţia înseamnă schimbarea Puterii. Alianţa poate să facă asta, chiar dacă există probleme care sunt mai greu de digerat. Având în vedere că scopul este unul bun, adică înlăturarea PDL-ului de la putere, atunci merită compromisul. Cred că alianţa va câştiga alegerile, dar nu cred că USL va putea să guverneze singură, în sensul în care nu cred că va obţine majoritatea. Bătălia va fi mare şi mita direct proporţională cu bătălia, iar cetăţenii sunt vulnerabili. În Tulcea, majoritatea nu a semnat protocolul, dar se discută la nivel judeţean ca primarii în funcţie să fie susţinuţi. Acolo unde USL nu are primar, se va realiza un sondaj. Mai există mici fricţiuni care nu garantează încă o stabilitate, dar suntem optimişti şi cred că putem să trecem peste probleme. Trebuie să acceptăm compromisuri pentru ca PDL să fie eliminat de la guvernare”.

Gheorghe Ţilincă, primarul comunei Casimcea (PNL): În afară de Primăria Tulcea, USL poate câştiga tot. Inclusiv Consiliul Judeţean

„Este un lucru mai mult decât bun, este absolut necesar. Scopul este câştigarea alegerilor şi să facem lucruri bune pentru ţara asta. Sunt candidatul USL, părerea noastră este că primarii îm funcţie să fie susţinuţi. Trebuie să fim pragmatici şi să renunţăm la tensiuni. Trebuie să avem un singur candidat şi liste comune pentru consilieri. Nici nu mă îndoiesc că vom câştiga alegerile, cu toate că ne batem cu o forţă foarte puternică, care are mijloace de luptă mai puţin ortodoxe şi care deţine artilerie puternică şi văzută şi nevăzută, iar aia nevăzută e şi mai periculoasă. În afară de Primăria Tulcea, USL poate dărâma în judeţ absolut tot. Sperăm să câştigăm şi Consiliul Judeţean şi să avem majoritate. Înainte de tot ce înseamnă luptă politică, mi se pare că un lucru foarte important este ca guvernarea să fie schimbată, ca într-o adevărată democraţie. Ar fi cea mai mare greşeală să rupem alianţa după locale şi nu cred că o să se întâmple asta. Doar cei care au interese ascunse, sau trădătorii se pot gândi la ruperea alianţei. Pe mine nici nu mă interesează dacă ajunge Ponta sau Antonescu preşedinte. Unul va fi preşedinte, unul premier şi oricare ar fi varianta, va fi una bună. Tot ce contează este să ajungem la Putere şi să facem un lucru bun pentru ţară, să o scoatem din impasul în care a ajuns de câţiva ani”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top