Școala Veche „Vasile Cotovu” din Hârșova a adăpostit prima bibliotecă și primul muzeu regional al Dobrogei, iar restaurarea ei a devenit o necesitate și o datorie morală pentru cei care astăzi conduc destinele orașului de pe malul drept al Dunării.
Clădirea a fost ridicată sub stricta supraveghere a arhitectului Anghel Saligny și inaugurată în anul 1904 în prezența Regelui Carol I, având o deosebită frumusețe arhitecturală.
La mijlocul lunii iulie a fost semnat contractul privind asfaltarea străzilor ce leagă ,,Școala Veche” de Cetatea ,,Carsium ” și centrul orașului. „În perioada imediat următoare se va începe asfaltarea a 1,6 kilometri de străzi, după cum urmează: 9 Mai, Ana Ipătescu, Prospectul Dunării, tronson Alexandru cel Bun, Cetății, tronson Carsium, tronson Ghe. Doja, Dobrogei, Danubiu și Soarelui”, transmite Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.
În același timp, administrația locală anunță că se va definitiva și procedura privind achiziția lucrărilor de reabilitare a ansamblului Vasile Cotovu (Școala Veche), lucrări ce vor începe în viitorul apropiat.
„Așadar, acest proiect care, în mod regretabil a fost blamat de anumite persoane și chiar criticat, în mod nedrept, nefondat, își continuă cursul, se conturează și desăvârșește ceea ce însuși Vasile Cotovu și-a dorit pentru această construcție – Muzeu Regional”, adaugă edilul.
Reabilitarea acestei clădiri – simbol al Hârșovei este inclusă în proiectul „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei”, ce va fi realizat cu fonduri europene, iar alături de Primăria Hârșova parteneri sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA) Constanța, Municipalitatea Krushary și Muzeul Regional de Istorie Dobrich din Bulgaria.
În cadrul acestui proiect, Școala Veche „Vasile Cotovu” din Hârșova va fi restaurată și redată publicului ca Muzeu Regional. La sfârșitul lucrărilor de refacere a școlii vechi, toate piesele din actualul Muzeu Carsium vor fi aduse aici și expuse publicului larg. Totodată, la noul muzeu vor fi expuse aproximativ 1.000 de piese de mare valoare istorică aflate în gestiunea MINA Constanța. În plus, în cadrul acestui proiect, pe lângă restaurarea clădirilor de patrimoniu se reabilitează și drumul de acces către cetatea Carsium, aflat într-o stare precară. Drumul face legătura directă între Centrul Multicultural și Cetatea Carsium și este inclus în traseul turistic ce face obiectul proiectului.
Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 3,2 milioane de euro (finanțare nerambursabilă și contribuția partenerilor) din care 2.722.353.22 euro – FEDR, reprezentând 85%, 416.359.90 euro – cofinanțare bugete de stat, reprezentând 13% și 64.055.37 – contribuția proprie a partenerilor reprezentând 2%. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.