Opinii

Proiecte de infrastructură și de dezvoltare pentru anul 2015

Deși fondurile obținute de către primării par a fi din ce în ce mai reduse şi alocate după criterii discutabile, primarii din Dobrogea încearcă să continue proiectele de investiţii începute sau să iniţieze unele noi. Banii pentru aceste proiecte vin, în general, de la Guvern sau din fonduri europene.

Un articol de Viviana MIHĂLȚEANU 

 Am discutat cu câţiva primari din judeţele Constanţa şi Tulcea pentru a afla care sunt planurile de investiţii pentru anul abia început.

Adamclisi – Anton Burcea

„Pentru moment vom continua proiectul privind eficientizarea energiei electrice în comuna Adamclisi, cu o turbină eoliană și o stație de biogaz, lucrare începută anul trecut. În toamna acestui an o vom da în folosință. Mai avem un proiect de alimentare cu apă a satului Abrud, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Acest proiect se va întinde pe trei ani, cu data de finalizare începutul anului 2016. Am organizat licitațiile, s-au dat și ceva bani pentru plata proiectantului și alte câteva lucruri de început. Acum o să facem cerere, probabil după ce se definitivează bugetele, să primim finanțeze în continuare. Desigur, dacă vom obține alte finanțări, ne vom ocupa și de asfaltări pentru că drumurile de la noi din comună au mare nevoie de reparații.
De asemenea, încercăm să atragem fonduri europene pentru dotări şi renovări instituții (există proiecte mici, de până la 70 mii euro. În plus, ne mai dorim să amenajăm un parc pentru copii”.

Ceamurlia de Jos – Viorica Donciu

„Pentru început de an ne ocupăm de problema principală de la noi din comună: asfaltarea drumurilor. Astfel, avem un proiect prin care vom continua asfaltarea drumurilor în Ceamurlia, lucrările încep luna aceasta și se vor termina în septembrie.
Pentru construcția stadionului avem același termen de finalizare și am făcut deja achiziția publică. De asemenea, același proiect prevede și achiziționarea de costume bulgărești pentru ansamblul local de muzică bulgărească. Suntem în legătură cu o fabrică din Tismana, unde costumele sunt lucrate manual și sunt făcute după modele tradiționale din Bulgaria.
În decembrie am semnat contractul de achiziție utilaje de deszăpezire prin Grupul de Acțiune Locală Dobrogea. Vom achiziționa tractor, remorcă, freză, plug, tot echipamentul necesar. Luna aceasta vom începe achizițiile și vom termina până în septembrie și cu acest proiect.
Din bugetul local vom construi două piețe agroalimentare, în Ceamurlia lângă Căminul Cultural, iar la Lunca, lângă clădirea poștei. De asemenea, cu ajutorul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Intercomunitară) vom construi un muzeu al satului la Lunca și vom reamenaja dispensarul din același sat, vom construi și un cabinet de stomatologie, iar la Ceamurlia vom constri un nou dispensar cu toate dotările necesare.
În acest moment, ne aflăm la studiile de fezabilitate pentru acest proiect amplu. Tot din bugetul local, vrem să punem piatră pe străzile din Lunca și să continuăm proiectul de extindere canalizare menajeră în același sat. Prin fonduri guvernamentale, mai exact prin Asociaţia Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării, vom face un ponton pescăresc și un drum de acces către baltă (Lacul Ceamurlia), până la acest ponton, tot la Lunca”.

Crucea – Gheorghe Frigioi

„În primul rând, anul acesta ne vom ocupa de revizuirea unui proiect mai vechi, finanțat prin Ordonanța 28 (Programul Național de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) ce a fost implementat în proporție de 40 %. Proiectul viza realizarea sistemului de canalizare în Crucea și alimentarea cu apă în satul Stupina și Gălbiori. Proiectul a fost început în 2008, dar din lipsa fondurilor am fost nevoiți să sistăm lucrările. Acum am trimis o solicitare la Ministerul Dezvoltării și așteptăm să primim finanțare. Va fi nevoie, de asemenea, să reluăm procedurile de achiziție.
Un alt proiect depus pe Ordonanța 28 cuprinde alimentarea cu apă pentru satele Crișan și Șiriu și extinderea sediului primăriei.
De asemenea, lucrăm la realizarea unei grădinițe în Crucea. Proiectul este finanțat din fonduri guvernamentale, mai exact de la Ministerul Învățământului. Ei au organizat tot, s-au ocupat de licitații pentru lucrări și toate celelalte demersuri. Tot prin acest proiect, grădinița va fi dotată cu toate utilitățile necesare și cu mobilier adecvat. În viitoarea grădiniță vor învăța cei 60 de preșcolari existenți, împărțiți în două grupe. Copiii vor beneficia și de o sală de festivități, un cabinet medical, iar în exterior vor avea amenajate spații de joacă și de recreere. În același timp, purtăm discuții cu reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță pentru realizarea unui centru de permanență la noi în comună. Ne dorim ca prin crearea acestui centru să reducem timpul de așteptare al bolnavilor de la noi din comună cât și cel al bolnavilor din comunele limitrofe precum Pantelimon, Vulturu, Topalu, Dorobanțu, Horia etc. Viitorul centru de ambulanță are deja stablită locația, la dispensarul din comună. Țin să menționez că avem toată aparatura necesară unui dispensar modern, cu ecograf şi EKG pentru cabinetul de medicină generală dar și paturi de tratament şi mobilier special. Cu alte cuvinte, noi asigurăm spațiul și toate celelalte condiții și asteptăm aprobările necesare”.

 

Hârșova – Tudor Nădrag

„ La început de 2015 le transmit un an bun tuturor locuitorilor din orașul Hârșova, să-și realizeze toate dorințele și bunul Dumnezeu să îi ajute, să le dea puterea şi tăria să treacă peste greutățile vieții și să se bucure de ce e mai bun de la viață alături de cei dragi.
Așa cum am demonstrat până acum că nu le-am înșelat așteptările, că cine vrea să vadă orașul nostru observă că este într-o continuă schimbare, beneficiind de sprijinul fondurilor europene, a Consiliului Județean și a guvernului României în continuare suntem pregătiți să accesăm și să implementăm noi proiecte pe exercițiul bugetar 2014-2020, având în vedere că principala sursă de finanțare vor fi aceste fonduri europene. În perioada imediat următoare va demara lucrarea de 6 mil de euro din fonduri europene pe axa 2 POR, pentru reabilitarea de străzi în interiorul orașului, aproape 10 km, cu strat dublu de asfalt, borduri noi, trotuare noi și aliniamente stradale cu spații verzi noi. Pentru această lucrare licitația s-a ținut încă din luna mai a anului trecut, ofertanții s-au tot contestat între ei atât la CNSC (Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) dar și în instanță. Luna trecută s-a terminat definitiv acest proces. Sigur că imediat ce vremea ne permite vom începe lucrările în forță pentru că suntem presați de timp. Lucrările trebuie să le finalizăm până la data de 30 iunie acest an. Din păcate, din cauza acestor contestații am pierdut un an, anul 2014 când aveam posibilitatea să lucrăm la acest proiect. De asemenea, pentru că reabilitarea străzilor din oraș este o problemă arzătoare, avem depus şi vom insista la Ministerul Dezvoltării să putem obține fonduri pentru a asfalta încă 15 km de străzi, în așa fel încât să le putem moderniza aproape pe toate străzile din oraș. Reamintesc că până acum am reușit să asfaltăm 15 străzi cu sprijinul Consiliului Județean și că niciodată comunitatea nu a cheltuit niciun ban pentru aceste străzi. De asemenea, în ultimele zile ale anului trecut am reușit să obținem finanțare pentru asfaltarea străzii Rozelor (1500m), stradă ce pleacă din centrul oraşului şi ajunge la drumul către mănăstire. Totodată această stradă întretaie aceste străzi care vor intra în reabilitare şi anume: strada Vadului, strada Traian, strada Decebel, strada Lunei şi Nicolae Encescu. Suntem cu motoarele pornite să vedem ce axe se vor lansa spre a fi accesate la finanţare în noul exerciţiul bugetar al Uniunii Europene în aşa fel încât să nu ratăm nicio sesiune de depuneri şi să depunem cât mai multe proiecte, pentru că la ora actuală câştigă cine are proiecte. Dacă stai să plângi pe la uşile nu ştiu cărui demnitar nu vei obţine nimic. Aş dori să menţionez că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Comunităţilor Locale Riverane Dunării” din România, le promit cetăţenilor că şi prin acest program sper să reuşesc să aduc fonduri pentru comunitatea pe care o reprezint ca primar cât şi pentru celelalte comunităţi pe care le reprezint în calitate de preşedinte al asociaţiei.”

Mihail Kogălniceanu – Ancuța Belu

„Pentru anul acesta avem mai multe proiecte în desfășurare. Ne-am propus modernizarea și extinderea căminului cultural, lucrări ce vor fi încheiate în primele 3-4 luni ale acestui an. În rest, mai avem foarte puțin, mai exact 300 de metri din drumul agricol de exploatare pe care l-am realizat cu fonduri europene.
De asemenea, suntem în stadiul de organizare a licitației pentru un centru de tip „after school” și pentru asfaltarea a 1,2 km de drum comunal.
Contractul și pentru asfaltare și pentru after school îl avem încheiat cu fostul ADRP. Avem banii alocați, doar demarăm procedurile. After school-ul va avea o capacitate de 50 de locuri. În proiect intră și dotarea acestui centru cu toate cele necesare și amenajarea unui loc de joacă.
În plus, avem un proiect pe fonduri guvernamentale blocat pentru că nu ni s-au alocat bani, tot pentru asfaltarea drumurilor comunale. Cel mai tare ne doare asfaltarea în comună pentru că drumurile sunt într-o stare jalnică. Am mai avea nevoie și de o grădiniță cu program prelungit”.

Nicolae Bălcescu – Viorel Bălan

„În acest moment suntem concentrați pe baza sportivă la care vor reîncepe lucrările în primăvară. La sfârșitul anului trebuie să fie gata. Banii pentru acest proiect vin din fonduri guvernamentale, cu cofinanțare din partea noastră. Este vorba de o clădire nouă, din care până acum am realizat vestiarele și urmează să facem baza propriu zisă. Desigur, baza sportivă va dispune de toate dotările necesare. Avem echipă locală de fotbal ce avea nevoie de un loc pentru antrenamente, așa că ne bucurăm că am reușit să accesăm acest proiect. De asemenea, anul acesta am vrea să reabilităm drumurile, mai exact să turnăm un strat bituminos. Avem o stradă, Mihai Eminescu, pe care trebuie să o asfaltăm, iar pe restul vom încerca să le bituminăm”.

Pantelimon – Vasile Neicu

„Pe scurt, anu acesta avem proiecte la care lucrăm deja: alimentare cu apă pentru toate satele comunei și canalizare în toate satele comunei. La canalizare se lucrează în satul Pantelimon, iar în satul Runcu se lucrează la alimentarea cu apă potabilă.
Alt proiect important pentru noi, la care lucrăm deja, este cel ce vizează asfaltarea și modernizarea străzilor din Pantelimonul de Sus, Pantelinonul de Jos și Runcu. Am primit pentru acest proiect o parte din bani și i-am dat mai departe deja.
În plus, anul acesta vrem să facem un cămin cultural nou la Runcu, pentru ca cetățenii din localitate să aibă unde să își desfășoare activitățile cultural-artistice”.

  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top