Actualitate

Primăria Hârșova, parteneră în organizarea primei ediții a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium

Școala de Vară de la Cetatea Carsium este un proiect inițiat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Consiliul Județean Constanța, Primăria Orașului Hârșova, Uniunea Democrată Turcă din România, Universitatea din București – Facultatea de Istorie și Institutul de Studii Avansate pentru Istoria și Civilizația Levantului.

În luna august, s-au desfășurat înscrierile (în limita a 20 de locuri) pentru cei care doresc să participe la acest proiect deosebit ce se va desfășura în perioada 5-9 septembrie.

„Prin partea teoretică a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium, cursanții vor cunoaște noi tehnici de cercetare în arheologie, vor face analiză pe studii de caz și vor putea afla noi modalități de protejare a patrimoniului cultural. Partea practică presupune participarea cursanților la activități arheologice specifice, alături de specialiști și experți în domeniu”, spun organizatorii.

Toate activitățile programate se vor desfășura în sediul Primăriei Orașului Hârșova, pe șantierul arheologic de la Cetatea Carsium și în necropola otomană.

Candidatul ideal pentru Școala de Vară este elev, student sau tânăr pasionat de istorie, arheologie, cultură, patrimoniu cultural, antropologie sau natură. Nu se percepe nicio taxă de participare, iar cazarea, masa și echipamentele de studiu sunt asigurate de către organizator.

Cetatea romană şi romano-bizantină Carsium s-a construit, probabil, peste o fortificaţie getică, încă din a doua jumătate a secolului I p. Chr.

La începutul secolului al II-lea p. Chr., în timpul războaielor dacice, în anul 103 p. Chr., împăratul Traian întăreşte fortificaţia cu ziduri din piatră.

Cel mai probabil, unitatea militară pentru care s-a construit fortificaţia a fost Ala (Gallorum) Flaviana, atestată prin descoperiri recente chiar la sf. sec. I şi începutul sec. II p. Chr.

Cetatea a fost apărată în antichitate şi de militarii Legiunii I Italica, de corăbierii din Classis Flavia Moesica, de milites scythicii sau de soldaţii Legiunii I Iovia Scythica. Misiunea lor a fost să apere vadul de trecere a Dunării din apropiere, unul din cele mai importante de pe acest segment al limesului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top