Ancheta

Orașul Hârșova, executat silit din cauza fostului primar Chiriță. „Afacerea site-ul”, încheiată în dauna localității

Jur să respect Constituția şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor orașului. Așa să-mi ajute Dumnezeu.” Acesta este jurământul depus de primar la începerea mandatului, acesta a fost jurământul pe care și Ionel Chiriță l-a depus în anul 2004, când și-a început ultimul mandat de primar al Hârșovei. Doar că a uitat destul de repede de ce și pentru ce a fost ales.

Un exemplu concludent în acest sens este „afacerea site-ul”, încheiată în mai 2008 de către Ionel Chiriță, cu o lună înainte de alegerile locale în urma cărora a pierdut funcția de primar. Afacerea a fost făcută în detrimentul orașului, care a ajuns în acest moment la un pas de a fi executat silit pentru datorii de 950.000 de lei de pe urma unei semnături puse fără nicio apăsare de Ionel Chiriță, iar alte datorii de peste 3,5milioane de lei (același contract) se dispută în instanță!

Deși primăria Hârșova nu avea nevoie de un site nou (pagină WEB), având deja unul funcțional, deși nu există niciun referat de necesitate în acest sens, primarul de la acea vreme, Chiriță, decide să încheie un contract aberant cu SC Impact – Com SRL din localitatea Sărmaș, județul Harghita. Oare cum i-a găsit tocmai acolo pe acești IT-iști destoinici?

Spunem aberant, deoarece contractul conține o serie de clauze înfiorătoare care au dus la îndatorarea orașului Hârșova cu sume colosale. Desigur, Ionel Chiriță nu avea această grijă pe 8 mai 2008, când își punea iscălitura pe document, deși există pe contract o atenționare scrisă din partea juristului primăriei. Mai era o lună până la alegerile care nu l-au mai confirmat pe Chiriță în funcția de primar.

Clauze contractuale în defavoarea orașului

Așadar, pe 8 mai 2008 se încheie contractul numărul 33, având ca obiect furnizarea de servicii WEB și servicii SAAD, întreținere de resurse logice de tehnologia informației. Prețul contractului este de 7.314 euro + TVA (cercetarea, dezvoltarea și implementarea sistemului SAAD), iar abonamentul lunar la serviciile firmei respective este de 99 de euro + TVA/lunar.

Printre clauzele contractului, redactat de firma privată după cum a vrut ea, s-au prevăzut penalități de întârziere de 1,19% pe zi, lucru sesizat de către consilierul juridic al primăriei și notat cu pixul pe contract, în sensul că acestea nu pot depăși 0,1% pe zi (vezi foto).

 

Pentru Ionel Chiriță nu a contat acest lucru, iar acum aceste penalități ajung să depășească 3,5 milioane de lei! El a semnat ca primarul și în calitate de primar, fără să-l intereseze binele localității. Oare de ce?

De altfel, sentința prin care Primăria Hârșova a pierdut procesul cu firma care vrea să încaseze o avere deși nu a prestat, ar trebui să îl facă să roșească pe fostul primar Ionel Chiriță. Din document reiese că degeaba angajata Primăriei s-a gândit la banii publici, dacă fostul primar nu a băgat-o în seamă. Citiți și vă cruciți:

„Susținerea pârâtului Oraș Hârșova cu privire la calculul penalităților de întârziere pe care le contestă fiind calculate la 1,19% pe zi de întârziere, va fi respinsă întrucât din analiza contractului, doar consilierul juridic a făcut obiecțiuni la contract de față în finalul contractului, dar aceste obiecțiuni nu sunt însușite de reprezentantul pârâtului, respectiv primarul și nici de cealaltă parte, reclamantul SC Impact Com SRL, ca atare nu rezultă modificarea modului de calcul al penalităților la 0,1% în contractul încheiat”.

De asemenea, o altă clauză stabilește o durată a contractului de 5 ani, cu o prelungire automată, cu perioade contractuale succesive egale. S-a prevăzut posibilitatea operatorului de a denunța unilateral contractul, în caz de neplată în termen de 25 de zile de la emiterea facturii, iar un alt articol prevede posibilitatea operatorului de a considera reziliat de drept contractul, în cazul nerespectării repetate, culpabile a obligațiilor de către beneficiar și solicitarea de daune-interese.

În schimb, „pentru nerespectarea, din vina sa exclusivă, a obligațiilor ce revin operatorului, se va deduce din valoarea facturii o sumă procentuală reprezentând penalități, pentru obligațiile neîndeplinite, fără ca beneficiarul să aibă posibilitatea de a considera de drept reziliat contractul sau să îl denunțe unilateral, așa cum o poate face operatorul.”

Primăria Hârșova putea, conform acestor clauze, să denunțe contractul numai la expirarea perioadei contractuale de 5 ani, cu preaviz și cu condiția ca toate obligațiile de plată pentru perioada contractuală să fie achitate. Așadar, contractul acesta este pentru unii mumă (pentru firma privată), iar pentru alții ciumă (pentru orașul Hârșova).

Un site inutil, sute de mii de euro pierduți

Concret, firma SC Impact Com SRL a realizat doar o pagină WEB, lipsită de orice conținut, o pagină banală, format standard cu alte pagini făcute de aceeași firmă și pentru alte primării din țară.

Informațiile ar fi trebuit puse la dispoziție de primăria Hârșova, însă edilul ales în iunie 2008, Tudorel Nădrag, a demarat procedurile de reziliere a unui contract inutil și păgubos. Vă reamintim că primăria avea în acel moment un site funcțional, același site care funcționează cu succes și acum.

Facturile emise de această firmă pentru servicii care nu erau prestate lunar au început să curgă. Sumele s-au adunat, dar mai ales, aceste sume au generat celebrele penalități de 1,19% pe zi. Primăria a făcut demersuri încă din 2009 să pună capăt acestui contract păgubos, dar a fost în zadar. Deși putea rezilia contractul (conform clauzelor impuse chiar de el) după 25 de zile de la neplata unei facturi, operatorul (firma respectivă) a preferat să stea în pasivitate timp de aproape 3 ani, până la limita prescripției și în loc să denunțe contractul, a acționat beneficiarul în instanță pentru a solicita plata abonamentului restant.

Astfel, s-a ajuns la un debit stabilit de Curtea de Apel Constanța, în cuantum de 66.907,14 lei. Ulterior, prin sentința civilă a Tribunalului Constanța s-au aprobat penalități de întârziere de 1,19%/zi, pentru un număr de 1.111 zile întârziere, în cuantum de 884.572,61 lei. Așadar, penalitățile depășesc debitul…

Firma vrea să scoată la licitație terenul pentru blocurile ANL și terenul bisericii!

Acum, firma respectivă a cesionat datoria de peste 950.000 de lei către o altă societate care a apelat la un executor judecătoresc. Acesta s-a grăbit să scoată la licitație publică unele terenuri ce aparțin primăriei (terenul bisericii!) și unele care fac și obiectul anumitor investiții (de exemplu construirea de locuințe ANL)! Administrația locală face în acest moment ultimele demersuri pentru a stopa executarea silită, care văduvește orașul de terenuri valoroase. S-a depus inclusiv o sesizare la Curtea de Conturi a României și o plângere penală la parchet pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Trebuie menționat că metoda „afacerea site-ul” a fost implementată de aceeași firmă, SC Impact Com SRL, cu „succes” și la alte primării, ajungându-se, la fel, la sume imense datorate de pe urma penalităților. Și în acele cazuri, ca și în cazul orașului Hârșova, totul s-a făcut cu complicitatea (voită sau nu) a primarilor. În cazul nostru, a lui Ionel Chiriță.

Reporterii „Dezvăluiri” l-au contactat pe fostul primar Chiriță, însă acesta spune că nu-și mai amintește contractul, că probabil a fost încheiat deoarece era o necesitate și nu explică de ce administrația locală ar fi avut nevoie de un alt site, când cel existent și acum funcționează foarte bine.

Sperăm că articolul nostru i-a reîmprospătat memoria lui Ionel Chiriță și că îl va ajuta să explice cetățenilor, atunci când le va cere votul, cum a reușit să îndatoreze Primăria Hârșova cu o sumă atât de mare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top