COMUNICATE

O nouă afacere marca Teodosie? Mănăstirea Costinești – noua Dorna Arini

Deși legiuirile bisericești spun că mănăstirea este un așezământ de rugăciune unde trăiesc oameni care au jurat să-și petreacă viața în înfrânare, în sărăcie de bunăvoie și ascultare, nu peste tot este așa. Un caz cu totul special este cel de la Mănăstirea „Sf. Elena de la Mare”-Costinești, unde maica stareță a devenit om de afaceri, deschizându-și o bază de tratament în spatele locașului de cult. Totul cu bani europeni și… la recomandarea (obligarea?) IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Afacere privată pe terenul Domnului

În anul 2012 se înființa societatea comercială „Centrul de Diagnostic și Tratament Recuperator Sf. Elena de la Mare” SRL, având ca asociat unic pe Negoescu Constanța, nimeni alta decât stareța mănăstirii, iar ca administrator era numită Ionica Ciortan, patroana unei clinici medicale din Constanța. Noua firmă a trecut imediat la treabă și a depus documentația pentru atragerea de fonduri europene pentru construirea unei Centru de Diagnostic și Tratament Recuperator situat în spatele mănăstirii, la aproximativ 50-100 m de mare. Numai că acest teren era proprietatea Arhiepiscopiei Tomisului și se afla la acea dată sub sechestru asigurator pus de ANAF pentru datoriile istorice pe care Arhiepiscopia le plătea eșalonat.
Conform datelor pe care ANAF le-a pus la dispoziția publicației noastre, în anul 2012 Arhiepiscopia Tomisului le- a solicitat, prin trei adrese, acordul pentru dezmembrarea unei suprafețe de 7837 mp (lot A și lot B) din totalul de 41.901 mp de teren intravilan situat în localitatea Schitu – Costinești, aflat sub sechestru. În același timp, prin aceleași adrese semnate de IPS Teodosie, Arhiepiscopia cerea și dreptul de a încheia contracte de superficie pe cele două loturi aflate în discuție pentru a realiza două proiecte europene (lotul B era destinat unei alte investiții, o fabrică de lumânări, care nu s-a mai realizat).
ANAF răspunde solicitării Arhiepiscopiei, conform art. 9 pct. 14 din OUG 29/2011 care spune că „pe parcursul eșalonării la plată garanția se poate înlocui sau redimensiona în funcție de valoarea ratelor rămase de achitat, la cererea contribuabilului”. Iar cum Arhiepiscopia își plătea la timp acele rate, ANAF a decis că terenurile se pot pune la dispoziția acestora.
Așadar, după mai multe luni în care Teodosie a făcut lobby pentru firma privată a maicii starețe, terenul este liber și poate fi dat pentru realizarea proiectului Bazei de Tratament. Pentru cine nu știe, în Biserică un monah nu poate face nimic de capul lui, el face doar ascultare față de stareț sau de Episcop. Acesta este și cazul maicii Cipriana (Negoescu Constanța, numele de mirean), care ne-a declarat că totul a fost făcut cu „binecuvântarea” (porunca?) IPS Teodosie.
Licitația publică pentru realizarea construcției Bazei și a dotării acesteia se realizează în anul 2014, valoarea investiției fiind de 1,8 milioane de lei, din care 1,26 milioane bani proveniți de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin programul FEADR – măsura 312 “înființarea și dezvoltarea întreprinderilor”. Ceilalți 559 de mii de lei încă nu se știe cine i-a adus. De toate demersurile s-a ocupat Ciortan Ionica, aceeași persoană despre care presa relata că împreună cu Teodosie conduc Baza de Tratament de la Dorna Arini (Vatra Dornei), o altă afacere controversată a Arhiepiscopului.

Chiliile maicilor transformate în Vilă de 3 stele

În anul 2015, Baza de Tratament își deschide porțiile clienților. Numai că exista o problemă: nu aveau spațiu de cazare. Soluția vine tot de la mănăstire, care închiriază chiliile maicilor societății comerciale, tot cu „binecuvântarea” IPS Teodosie. Și astfel, un corp întreg de chilii care avea zidul din spate situat înspre Baza de Tratament este modificat și devine Vila de 3 stele „Sf. Elena de la Mare”, cu 25 de camere duble și single, cu restaurant și alte facilități. Așadar, maica Cipriana semnează și în stânga contractului, ca reprezentant al mănăstirii și în dreapta, ca administrator al SRL-ului (după 2014, Ciortan Ionica se retrage din funcția de administrator al firmei).

Conform site-ului oficial al acestei Baze de Tratament, o noapte în fostele chilii, cu demipensiune și cu tratament costă 149 de lei pe zi. Banii din afacere intră, bineînțeles în conturile SC Centrul de Diagnostic și Tratament Recuperator Sf. Elena de la Mare SRL. Numai că maica stareță și patroana afacerii nu știe prea bine ce se întâmplă cu acești bani. După spusele ei, „firma este încă sub pământ”, în sensul că e pe minus la capitolul finanțe. Doar că bilanțul oficial depus de societate pe anul 2015 o contrazice. Nu mai puțin de 800 de mii de lei (8 miliarde lei vechi) sunt afișați de cei de la Ministerul Finanțelor ca profit pentru această firmă. Tot de la maica stareță am aflat că dotarea camerelor a fost făcută de Arhiepiscopia Tomisului, sub forma unui „împrumut” pentru firma privată.

Arhiepiscopia Tomisului se face că nu știe de afacere

Încercând să aflăm ce avantaje are Biserica din toată această afacere, am solicitat Arhiepiscopiei Tomisului un punct de vedere. La început, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Eugen Tănăsescu, instituția ne-a transmis sec că: „ Informațiile cu caracter public în acest domeniu se pot obține de la autoritățile competente. Arhiepiscopia Tomisului, entitate privată de interes public, nu are dreptul și nici obligația de a vă furniza date referitor la societăți comerciale”.
Am încercat să aflăm cui aparține de fapt această investiție: Bisericii sau unor privați? Răspunsul a fost nu doar sec, ci și ușor zeflemist, așa cum îi stă bine unui cleric: „Conform unui panou aflat la fața locului, unui program european”.
Cu toate că Arhiepiscopia Tomisului se făcea că nu știe cine deține SRL-ul, când i-am întrebat de cele 800 de mii de lei profit pe anul 2015, brusc, și-au reamintit ceva și ne-au transmis că firma, de fapt, are „Niciun profit”:
„Am observat că Ministerul Finanțelor a raportat public faptul că cifra de afaceri a firmei este zero, prin urmare societatea nu a avut profit. Conform legilor contabilității, cifra menționată de dvs. conține banii obținuți prin proiectul european în anul 2015”.
Când i-am transmis reprezentantului Arhiepiscopiei Tomisului, Preot Eugen Tănăsescu, faptul că maica stareță este proprietara afacerii de pe panoul de la intrare, acesta ne-a transmis că “noi nu știm să fie acționar la vreo firmă”. Dar imediat și-a reîmprospătat memoria când a aflat că la Registrul Comerțului, Maica Cipriana este acționar. Așadar, Tănăsescu ne-a transmis, din a treia încercare de a spune adevărul și numai adevărul: „Am lămurit chestiunea. Maica stareță va fi schimbată din acționariatul firmei în anul 2019. Fiind superiorul așezământului monahal, s-a încadrat în condițiile de eligibilitate la accesarea fondurilor europene implicate în proiectul medical de acolo. Prin urmare, este acționar unic al firmei în calitatea ei de superior al așezământului monahal, ceea ce nu contravine voturilor monahale depuse”.
Așadar, brusc, Arhiepiscopia Tomisului și-a amintit de afacere și chiar de planul de a o schimba pe maica stareță din acționariat peste trei ani. Însă, răspunsul transmis nouă de Eugen Tănăsescu cuprinde cel puțin o minciună. Fondurile europene puse la dispoziție prin FEADR-măsura 312, se acordă micro-întreprinderilor sau persoanelor fizice autorizate, nicidecum „superiorilor de așezăminte monahale” care sunt „eligibili”. Deocamdată, pentru aceștia, UE nu a creat vreun program special.
În al doilea rând, afacerea este incompatibilă cu statutul de călugăr, cu votul monahal al sărăciei de bunăvoie. Dar în cazul în care Episcopul decide, atunci trebuie să faci ascultare/supunere…
Ca să înțelegem de fapt ce dorea să spună Tănăsescu prin faptul că peste câțiva ani o să fie schimbată maica stareță din acționariat, trebuie văzut proiectul european prin care s-a finanțat investiția ce prevede ca timp de 5 ani să nu fie schimbată destinația proiectului. Acționariatul însă se poate schimba tot cu o persoană fizică ce va fi obligată să păstreze destinația finanțării.
Doar că nimeni nu știe ce se va întâmpla cu profitul acestei firme (nici patroana ei nu știe), răspunsul fiind cel mai probabil la cel de sus care a dat și “binecuvântarea” acestei afaceri.

Preoților li s-a recomandat să trimită clienți la Baza de Tratament

Pentru a nu rămâne fără clienți în perioada rece a anului, Arhiepiscopia Tomisului, cu aceeași „binecuvântare” a IPS Teodosie a transmis o circulară preoților prin care le recomandă să trimită pe cheltuiala parohiilor, clienți (bătrâni), la SC Centrul de Diagnostic și Tratament Recuperator Sf. Elena de la Mare SRL – Costinești. Acțiunea a luat și o denumire socială care să mascheze furnizarea de clienți, „Un bunic în vacanță”. Doar că bunicul trebuie să aibă trimitere de le medicul de familie și cardul de asigurat pentru ca SRL–ul să-și mai poată deconta ceva bani de la Casa de Pensii pe lângă cei 65 de lei plătiți de biserici pentru fiecare zi de cazare. Oare de ce nu au ales să-i trimită la Techirghiol, de exemplu, unde există, de semenea, o bază de tratament?
Aceasta este încă o afacere controversată în spatele căreia se află IPS Teodosie. A reușit ca pe un teren al Bisericii să facă o investiție privată al cărei profit nimeni nu știe în ce buzunare va intra.
 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top