Ştiri

PNL are o șansă! Are șansa să fie partidul care oferă soluții de fond în educație, temeinice și pe termen lung

Bilanțul tragic al PSD în educație au ajuns să îl cunoască toți românii. Corupție, clientelism, plagiat. Toate eforturile pentru a-și scăpa plagiatorii, zero eforturi pentru interesul public și pentru copiii săraci din această țară.

PNL va fi partidul care vorbește clar și realist despre educație. Avem obligația să nu lăsăm ca dezbaterea legată de viitorul educației să fie confiscată din nou de PSD.

Ponta, Dragnea, dar mai ales Ecaterina Andronescu – nu sunt deloc îngrijorați de cifrele dezastrului. Nu le pasă absolut deloc de faptul că fiecare cifră ascunde un destin.
Avem 700.000 de copii în afara școlii. 32% dintre tineri nu-și pot găsi un loc de muncă, decuplarea de piața muncii este la un grad alarmant, iar analfabetismul funcțional este de 37% în rândul populației.

Un simplu calcul ne arată că din cei 26 de ani, PSD a fost în fruntea ministerului educației – 19!!! Și atunci cum să-i mai crezi când vorbesc despre depolitizarea sistemului, de salariile mici, despre abandonul școlar, despre diplome false sau plagiate?! Când tot ce fac e să falsifice, la vedere – concursurile, diplomele, doctoratele.

PNL-ul va oferi răspunsuri pe următoarele teme prioritare:

Decuplarea educației de piața muncii;
Subfinanțarea cronică și nețintită a educației;
Pungile de sărăcie acută și abandonul școlar record;
Școlile profesionale inutile pentru investitori;
Manualele, programele și evaluările rupte de cerințele pieței;
Promovabilitatea scăzută – jumatate de milion de elevi nu au reușit să ia examenul de BAC în ultimii ani și se îndreaptă vertiginos spre săracie și izolare. Și au nevoie de soluții!
Educația salvează de la sărăcie. Educația este cel mai bun program anti-sărăcie, singurul cu rezultate certe și cu beneficii de-a lungul și de-a latul societății.

Dacă ne dorim mai puțini șomeri, mai puțini analfabeți și reducerea abandonului școlar, avem nevoie de câteva măsuri simple, urgente și sigure.

De aceea, fără niciun echivoc, NOI spunem că avem nevoie de:

* Mai mulți absolvenți de școli profesionale, cu calificări reale și adaptate pieței muncii;
* Licee profesionale la standarde moderne în parteneriat cu mediul economic, facilități fiscale investitorilor care doresc să facă parteneriate cu școlile profesionale. Școlile profesionale nu mai trebuie să fie un refugiu pentru cei care nu reușesc la un liceu teoretic, ci un traseu voluntar de carieră;
* Generalizarea învățământului obligatoriu de la 4 ani și asigurarea de locuri în grădinițe și școli astfel încât să ajungem la învățământ într-un singur schimb în toate școlile!
* Examene de admitere la licee, diferențiate, în funcție de liceul pe care-l urmează. Bacalaureat diferențiat, în funcție de profilul liceului, cu acces diferit spre universități;
* Modificat conținutul manualelor, simplificat, adaptat la cerințele și sistemele de evaluare (naționale și internaționale);
* Crearea de facultăți de profesori pentru a învăța să-i învețe pe elevi!
* Profesorii să fie salarizați în funcție de evaluare și performanță;
* Învățământul superior și cercetarea să fie motoarele dezvoltării economice și ale inovării, cu standarde ridicate de calitate și integritate!!!!

Astăzi, toată societatea pare măcinată și preocupată de plagiate, de lipsa de etică și lipsa de integritate în învățământul superior

Cum s-a ajuns aici, altfel decât printr-o complicitate înfiorătoare între miniștrii educației și cei aflați la conducerea universităților?
PNL o spune în clar – e nevoie de un moment ZERO în care să evaluăm, clasificăm și finanțăm universitățile în funcție de performanțe. Iar banii să meargă în calitatea programelor și nu în tiparnițele de diplome fără acoperire!!!
Investițiile în proiecte de cercetare să NU fie bani tocați pentru anumite găști, ci investiți în beneficiul studenților. Iar anumite universități să nu mai fie feude personale ale unora care rulează banii între ei!
Eu am încredere că avem toate resorturile pentru a reconstrui demnitatea prin educație. Partidul Național Liberal are: capacitatea de implicare, expertiză și voința. PNL a ințeles că schimbarea vine Prin noi înșine!
PNL-ul are un partener constant și sigur pe educație: Klaus Iohannis! Singurul președinte care vorbește temeinic despre educație și care urmărește progresele făcute. Singurul partid care-i poate fi partener responsabil pe Educație este Partidul Național Liberal.

Educația ocupă un rol central în orice am dori să facem. Dacă vrem o țară prospera, dar și dacă vrem o țară sigură. Rezultatele slabe de la școală se suprapun dominant peste zone de sărăcie, subdezvoltare și marginalizare. Unde educația este precară, infracționalitatea este ridicată.

Un om de știință american, George Washington Carver, a spus cândva că „educația este cheia pentru a descuia ușa de aur a libertății”. Dacă vrem mai multă libertate și mai multă prosperitate pentru copiii acestei țări, educația este soluția.

Niciun copil lăsat în urma, trebuie să fie îndemnul PNL pe educație, iar mâine, politica de stat a României în acest domeniu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top