Fără categorie

Miniştrii de justiţie din UE aprobă noi norme care să confere cuplurilor securitate juridică în cazul divorţurilor transfrontaliere

Statele membre ale UE au aprobat astăzi norme care vor conferi securitate juridică cuplurilor internaţionale care doresc să divorţeze. Noua legislaţie va oferi o alegere cu privire la legislaţia naţională aplicabilă în cazurile de divorţ ale cuplurilor cu naţionalităţi diferite, ale celor care trăiesc separat în ţări diferite sau ale celor care trăiesc împreună într-o altă ţară decât ţara lor de origine. Aceasta are ca scop reducerea cazurilor de „forum shopping” (căutarea jurisdicției celei mai favorabile din punct de vedere al legislației pe care o aplică) și protejarea partenerilor mai vulnerabili în cursul procedurilor de divorț. Este pentru prima dată în istorie când țările membre ale UE utilizează așa-numitul mecanism de „cooperare consolidată” care permite unui grup de nouă sau mai multe state membre să avanseze cu privire la o măsură considerată drept importantă, dar care totuși este blocată pe baza regulilor de vot normale. Acordul politic de astăzi intervine la doar opt luni …

Statele membre ale UE au aprobat astăzi norme care vor conferi securitate juridică cuplurilor internaţionale care doresc să divorţeze. Noua legislaţie va oferi o alegere cu privire la legislaţia naţională aplicabilă în cazurile de divorţ ale cuplurilor cu naţionalităţi diferite, ale celor care trăiesc separat în ţări diferite sau ale celor care trăiesc împreună într-o altă ţară decât ţara lor de origine. Aceasta are ca scop reducerea cazurilor de „forum shopping” (căutarea jurisdicției celei mai favorabile din punct de vedere al legislației pe care o aplică) și protejarea partenerilor mai vulnerabili în cursul procedurilor de divorț. Este pentru prima dată în istorie când țările membre ale UE utilizează așa-numitul mecanism de „cooperare consolidată” care permite unui grup de nouă sau mai multe state membre să avanseze cu privire la o măsură considerată drept importantă, dar care totuși este blocată pe baza regulilor de vot normale. Acordul politic de astăzi intervine la doar opt luni după ce Comisia a prezentat o propunere legislativă ca răspuns la cererea formulată de nouă state membre (a se vedea IP/10/347). O dată aprobate, normele se vor aplica pentru început în 14 ţări membre ale UE, celelalte state membre având dreptul de a adera la acestea în viitor.

„Destrămarea unei căsătorii este o experiență destul de dificilă pentru orice familie, însă cuplurile internaționale se pot confrunta cu complicații suplimentare din cauza lipsei de claritate în normele naționale”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție al UE. „Acordul de astăzi va face viața mai ușoară pentru cuplurile care se confruntă cu divorțuri internaționale, va reduce stresul și va contribui la protejarea soțului mai vulnerabil. Acesta reprezintă de asemenea o piatră de temelie a cooperării din cadrul UE în domenii juridice dificile, care arată că putem oferi în continuare soluții pragmatice la problemele din viața de zi cu zi.”

În urma acordului politic realizat astăzi între miniștrii de justiție din UE reuniți în cadrul Consiliului, Parlamentul European își va da avizul cu privire la această legislație înainte ca ea să intre în vigoare. Se preconizează ca noua legislație să fie aprobată în mod oficial de Consiliu înainte de sfârșitul anului. Aceasta va intra în vigoare în termen de 18 luni de la data adoptării.

Noile norme se vor aplica în 14 state membre (Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franța, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, România și Slovenia). Țările care doresc să adere la mecanismul de cooperare consolidată existent pot face acest lucru în orice moment. În temeiul Tratatului de la Lisabona, țările care doresc să participe trebuie să notifice intenția lor Consiliului și Comisiei, iar aceasta din urmă va lua decizia necesară.

Context

În urma prezentării propunerii de către Comisie la 24 martie (IP/10/347), Parlamentul European a aprobat procedura de cooperare consolidată la 16 iunie 2010 (IP/10/747). La 12 iulie 2010, guvernele statelor membre ale UE au adoptat decizia Consiliului care autorizează cooperarea consolidată (IP/10/917). Miniștrii de justiție din UE au aprobat astăzi propunerea Comisiei de regulament care include normele detaliate aplicabile în cazul divorțurilor internaționale.

Potrivit propunerii Comisiei, cuplurile vor putea să decidă în timpul căsătoriei cu privire la legislația aplicabilă în caz de divorț. Acest lucru le va conferi mai multă securitate juridică, previzibilitate și flexibilitate și va contribui la protejarea soților și a copiilor acestora de proceduri complicate, lungi și dureroase (a se vedea MEMO/10/100).

De asemenea, propunerea vizează să asigure cuplurilor internaționale un control mai mare asupra separării lor și să protejeze soții mai vulnerabili, evitând ca aceștia să fie dezavantajați pe nedrept în cursul procedurilor de divorţ. Instanţele vor dispune de o metodă comună pentru a decide cu privire la legislaţia națională aplicabilă în cazul în care soții nu ajung la un acord. Aceasta nu are niciun impact asupra capacității statelor membre de a defini căsătoria.

Conform normelor UE care reglementează cooperarea consolidată, ţările care nu depun o cerere în acest sens se pot alătura oricând unei forme de cooperare consolidată, după ce aceasta este consfințită printr-un act normativ, sub rezerva unei analize favorabile a Comisiei (articolul 331 din Tratatul privind funcționarea UE).

În 2006, Comisia a propus pentru prima dată să ajute cuplurile internaţionale, însă planul (așa-numitul „Regulament Roma III”) nu a beneficiat de sprijinul unanim necesar din partea guvernelor din UE.

Pentru informații suplimentare:

Sala de presă a Direcției Generale Justiție:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

 

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top