Fără categorie

Mihai Petre iese din umbra liderilor PDL şi atacă Primăria Constanţa

DEZVĂLUIRI: Ce şanse au tinerii în politică?

Mihai Petre: Dacă nu au curajul de a-şi asuma răspunderi majore, dacă nu doresc să înveţe înainte de a-şi dori să ajungă pe funcţii de conducere, dacă vor să sară treptele realizării profesionale şi experienţei politice şi, nu în ultimul rând, dacă pun politicul înaintea perfecţionării profesionale şi educaţionale, bineînţeles că nu au nicio şansă! Şi nici nu ar trebui să aibă vreo şansă în aceste condiţii! Eu consider că un tânăr ar trebui să fie promovat abia după ce are în spate câţiva ani de experienţă profesională şi un CV educaţional care să constituie o bază sănătoasă pentru promovarea sa. Avem multe situaţii de tineri care au ajuns peste noapte în diverse funcţii de conducere şi care nu fac cinste acelor poziţii. Personal, de-a lungul timpului, am refuzat destule propuneri de acest tip, pentru că am considerat că nu eram pregătit în momentul respectiv…

A consemnat Mihai Răzvan ROTARU

DZV: Care ar fi aceste funcţii?
M.P.: În anul 2004, partidul mi-a propus să exercit funcţia de subprefect al Constanţei. Chiar dacă în acel moment am fost foarte încântat de această alternativă, judecând cu experienţa de acum, era clar că în 2004 nu eram pregătit pentru o astfel de provocare. Şi chiar cu mintea de atunci am fost suficient de raţional încât să fac un pas înapoi în momentul în care s-a purtat o discuţie foarte serioasă despre ce presupune această funcţie.

DZV: Dar în 2008 aţi primit o propunere similară?
M.P.: Da, mi s-a făcut o astfel de propunere din partea Organizaţiei Judeţene, iniţial am acceptat şi cred că acumulasem deja destulă experienţă pentru o astfel de funcţie. Am respins până la urmă propunerea, pentru că ar fi însemnat să demisionez din partid, întrucât această funcţie este apolitică. Or eu fac politică din convingere şi din plăcere şi nu am vrut să renunţ la ani buni de muncă politică, pentru o funcţie publică, oricare ar fi fost aceasta. Ţelul meu este legat de politic şi nu ţin neapărat să am o carieră în administraţia publică locală sau de înalt funcţionar public, mai ales că veneam după o experienţă administrativă de peste 10 ani.

DZV: S-a spus în acel moment că aţi fost sacrificat pentru Claudiu Palaz, care a şi devenit atunci subprefect al judeţului. Este adevărat?
M.P.: Nu. Nu s-a pus nicio secundă problema aşa. Am avut şi atunci, am şi acum o relaţie foarte bună cu actualul prefect al judeţului Constanţa. În 2008 am avut un dialog permanent, nu numai cu privire la acest aspect. Atunci, cea mai bună variantă pentru funcţia de subprefect a fost Claudiu Palaz, lucru care s-a demonstrat prin numirea sa ulterioară ca prefect al judeţului Constanţa.

DZV: Ce şanse aveţi să fiţi desemnat candidatul PDL la Primăria Constanţa şi cine stabileşte acest lucru?
M.P.: Când intru într-o competiţie, merg numai la câştig. Mi-am făcut toate calculele şi consider că am şanse mai mult decât consistente pentru a fi desemnat de către partid drept candidat la Primăria Municipiului Constanţa. Regulamentul PDL spune că toţi candidaţii pentru alegerile locale sunt validaţi de Consiliul de Coordonare Judeţean, după ce trec prin trei filtre succesive: Consiliul Local de Coordonare, Colegiul Director Judeţean şi Biroul Permanent Judeţean. Decizia finală este luată de Biroul Permanent Naţional, cel care validează candidaţii, cel puţin pentru primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ.

DZV: Cât de mult contează punctul de vedere al liderilor centrali ai PDL în desemnarea acestor candidaţi?
M.P.: Contează. Este firesc ca punctul lor de vedere să fie foarte important, întrucât Biroul Permanent Naţional nu ia decizii după ureche, ci se bazează pe studii sociologice şi analize amănunţite ale tuturor propunerilor făcute de organizaţiile din ţară. Sunt convins că se vor face mai multe sondaje de opinie, care vor conta în această decizie.
Pot să vă spun că cel mai uşor este să construieşti plecând de la o notorietate scăzută. Orice specialist în sociologie îţi va spune acelaşi lucru: Poţi creşte foarte repede în funcţie de ce faci şi cum faci, atunci când ai un nume mai puţin cunoscut. Poţi să construieşti pe el exact aşa cum trebuie.

DZV: Ce relaţie aveţi cu preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL, Christian Gigi Chiru, ţinând cont că acesta şi-a anunţat în urmă cu mai mult timp intenţia de a candida la Primăria Constanţa?
M.P.: O relaţie colegială, de partid, o relaţie funcţională între preşedintele Organizaţiei Judeţene şi preşedintele Organizaţiei de Tineret şi secretar general adjunct. De asemenea, o relaţie de competiţie între doi colegi care şi-au anunţat deschis candidatura la Primăria Municipiului Constanţa.

DZV.: Din comunicatul în care v-aţi anunţat candidatura la Primăria Constanţa se subînţelege că sunteţi susţinut de prefectul Claudiu Palaz…
M.P.: Multe se înţeleg şi se subînţeleg. Candidatul Partidului Democrat Liberal la Primăria Municipiului Constanţa trebuie să aibă o relaţie de parteneriat cu prefectul Claudiu Palaz. Este firesc să avem o colaborare instituţională bună cu prefectul judeţului Constanţa, întrucât prefectul este garantul respectării legii în teritoriu. Iar acest lucru este în mare măsură sinonim cu o atitudine de luptă împotriva administraţiei Mazăre – Constantinescu, care calcă legea în picioare în mod cotidian. Oricine va fi desemnat candidat, trebuie să aibă o relaţie de parteneriat şi colaborare cu prefectul judeţului Constanţa.

DZV: Credeţi că electoratul înţelege substanţa schimburilor de replici (uneori acide şi întotdeauna ironice) între prefect şi reprezentanţii PDL pe de o parte şi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu pe de altă parte?
M.P.: Eu cred că electoratul din municipiul şi judeţul Constanţa a înţeles încă din 2004 că Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu nu trebuie să ajungă la conducerea administraţiei publice locale.

DZV: Dar i-a votat…
M.P.: Unii i-au votat, dar cei mai mulţi nu
i-au votat. Iar cei care i-au votat au făcut-o din lipsă de alternativă credibilă. Noi, şi aici mă refer la PDL, nu am înţeles în 2004 şi 2008 ce vrea electoratul. Problema nu este la cei care au votat cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constanescu. Toată lumea ştie că aceştia reprezintă un segment constant de electori, unii dintre ei ţinuţi calzi cu modalităţi de cointeresare, dar care nu reprezintă mai mult de 30% din persoanele cu drept de vot. Şi chiar şi o bună parte a celor cointeresaţi ar lua puiul şi ar vota un alt candidat, care să le insipire încredere.
Restul de 70 %, din care scădem nucleele dure ale celorlalte partide, nu doresc şi nu votează administraţia Mazăre – Constantinescu, dar nici nu ies la vot întrucât nu pot vota pe oricine, ci îşi doresc o alternativă credibilă, mai bună, la Radu Mazăre. Acum vine răspunderea PDL: de a da această variantă credibilă, care să arate că partidul se aşează cu faţa spre electorat şi nu îi întoarce spatele.

DZV: Să înţelegem că în 2004 şi 2008 PDL nu a avut candidaţi destul de buni?
M.P.: Gândiţi-vă la procentele însumate (2004 plus 2008) la Primărie şi Consiliul Judeţean şi care nu reprezintă nici măcar jumătate din voturile pe care le-au obţinut Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, separat (şi PSD)! Asta înseamnă că noi am avut mai întâi o problemă cu noi înşine! Or, până când nu ne rezolvăm noi problemele noastre, nu putem să mergem la constănţeni să le cerem să ne voteze, pentru că suntem mai buni şi mai frumoşi, în condiţiile în care nu le putem oferi o variantă curată şi credibilă.
Mulţi îşi doresc să candideze, este de lăudat că îţi doreşti şi ai curajul, dar nu este suficient. Trebuie să îl convingi pe constănţean că eşti mai bun, că poţi mai mult decât ceilalţi. Eu cred că Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au fost de bătut, sunt de bătut, pot fi bătuţi, depinde de oamenii pe care îi va desemna PDL pentru cele două funcţii.

DZV: Aţi fost considerat în ultimii ani drept unul dintre principalii comunicatori ai partidului şi un om cu iniţiativă. În recentul comunicat de presă acuzaţi faptul că unii colegi de partid s-au folosit de ideile dumneavoastră. Puteţi să detaliaţi?
M.P.: De-a lungul timpului m-am pus la dispoziţia diverşilor lideri care au condus partidul, cu tot ceea ce însemna experienţa mea politică, jurnalistică, administrativă, pentru că întotdeauna am judecat lucrurile prin partid: să îi fie partidului bine, să aibă un mesaj credibil, iar mesajul să fie dat prin lider. Consider că în viaţa oricărui om politic, care stă de ani buni în umbra liderilor, vine un moment când trebuie să îşi asume curajul şi răspunderea de a face pasul în faţă şi de a ieşi el să îşi asume propriile idei şi propriile proiecte. Consider că acest moment a venit pentru mine. Momentul în care trebuie să îmi asum propriul meu proiect pentru Primăria Municipiului Constanţa. Vă spun în premieră că eu cochetez cu ideea de a candida la primărie de multă vreme, mai ales că de-a lungul timpului, mai multe persoane din interiorul partidului şi nu numai, m-au încurajat să fac acest pas. Sunt mulţi oameni, din diferite medii, care cred că aş putea să fac faţă într-o confruntare cu Radu Mazăre.
În plus, o serie de evenimente politice din ultima vreme m-au făcut să realizez că este timpul să schimbăm felul în care s-au derulat lucrurile în partid în ultimii ani şi să avem curajul de a ne asuma  răspunderile cu adevărat mari. Am avut contribuţii la toate proiectele liderilor PDL, inclusiv la proiectul domnului Chiru. Dar a sosit momentul ca ceea ce este al meu să fie al meu. Ideile mele să fie ale mele şi să le prezint ca atare. Consider că printr-un astfel de moment trebuie să treacă fiecare politician care îşi doreşte o carieră ascendentă în politică. Nu poţi să stai mereu cu capul la cutie, în umbra celui mare, fără ca la un moment dat să îţi asumi răspunderea, atunci când ai experienţa necesară. Pentru că, în fond, orice competiţie, dacă este corectă şi deschisă, aşa cum îmi doresc eu să fie competiţia cu domnul Chiru, nu poate să genereze decât progres. Nu sunt atotştiutor, ideile mele pot fi foarte bune într-un proiect general al partidului, ideile dânsului pot fi foarte bune într-un alt proiect al partidului, cert este că din două proiecte, poate chiar mai multe, se poate naşte un proiect foarte bun şi din două candidaturi, poate chiar mai multe, cu siguranţă că partidul poate să îl aleagă pe cel mai bun.

DZV: Nu sunteţi cunoscut ca un om care să fi derulat afaceri importante şi nu sunteţi un om bogat. De unde veţi lua banii pentru campanie?
M.P.: Când Romeo Stavarache a câştigat Primăria Municipiului Bacău în faţa lui Dumitru Sechelariu, pe atunci un nabab al oraşului, nu cred că avea mai mulţi bani decât am eu acum. Şi l-a bătut de i-a sunat apa în cap! Dacă vrei şi ştii cum să o faci, poţi să o faci cu bani foarte puţini. Eu vreau şi pot să fac acest lucru. Vă asigur că voi avea o campanie atipică, cum nu s-a mai făcut până acum în Constanţa iar rolul activ în această campanie îl va avea fiecare constănţean. Am modalitatea de a merge pe la fiecare dintre ei, iar pentru acest lucru nu am nevoie de bani. Am nevoie doar să mă ţină Dumnezeu sănătos. Şi bineînţeles, de o echipă care să înţeleagă şi să susţină planul de campanie. Deocamdată nu pot să vorbesc despre acest lucru, întrucât nu vreau să trag gloanţe în aer. Mai avem destul timp până la alegeri. Poţi să câştigi alegeri şi cu sume mai puţin consistente. Important este cum cheltui aceşti bani. Nu îmi este frică de faptul că domnul Mazăre ar putea să arunce în luptă sume foarte mari de bani şi ştim că are la dispoziţie aceşti bani. Din punctul meu de vedere, Radu Mazăre este atât de erodat încât orice sumă de bani ar arunca pe piaţă, o aruncă degeaba. Dacă PDL vine cu alternativa credibilă la Radu Mazăre, toţi banii din lume nu îl mai pot salva pe actualul primar.

DZV: Dacă veţi pierde această competiţie, asta vă va afecta viitorul politic?
M.P.: Nu voi pierde această competiţie internă. Dar, sigur că putem să discutăm şi despre această ipoteză. Eu cred că la 33 de ani ai tot viitorul în faţă. Politica se face cu răbdare, pe care au am  avut-o de peste 15 ani, pot să mai am şi de acum încolo. La termen sau mai târziu, eu îmi ating obiectivele. Dar eu am convingerea că la momentul de faţă am prima şansă pentru a fi desemnat de către PDL candidatul la Primăria Constanţa.
Partidul a avut şi are nevoie de o rupere de ritm. Candidatura mea a creat această rupere de ritm, o stare de emoţie în rândul colegilor mei. În acelaşi timp, dând drumul la competiţia internă s-a creat un univers de aşteptare şi am oferit fiecărui membru de partid oportunitatea de a alege. Numai dacă poţi să alegi, poţi să discerni în a alege pe cel mai bun. Atunci când un potenţial candidat pleacă din rândul partidului are o cu totul altă legitimitate. Candidatul nu trebuie să vină impus, candidatul trebuie să fie propus. Şi el nu poate fi propus decât de către membrii săi. Un singur candidat este o impunere tacită. Doi sau trei candidaţi înseamnă competiţie iar într-o competiţie trebuie să câştige cel mai bun. Constanţa are nevoie de o viziune deschisă, de un proiect care să fie generat de membrii partidului şi care să aibă girul constănţenilor. Asta vreau să fac eu.

DZV: Credeţi că pot să mai apară candidaţi surpriză de la PDL? Lunile trecute se vorbea de ministrul Anca Boagiu pentru Primăria Constanţa.
M.P.: Surprize sunt posibile chiar şi cu o lună înainte de alegeri. Cât timp asta se desfăşoară în temeiul regulamentului şi statutului, precum şi în virtutea unor cercetări sociologice dar mai ales, nu devine o chestiune ostilă partidului, este un lucru binevenit. Vă repet: PDL poate să câştige Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa. Important este cu cine.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top