Fără categorie

Marius Petre:„Candidez pentru că vreau să continuăm dezvoltarea comunei Peștera”!

Petre Marius-Liviu are 38 ani şi s-a născut în satul Izvoru Mare, comuna Peştera. Este absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea „Ovidius” Constanța, promoţia 2001. Petre a obţinut o Bursă de studii la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, Ungaria, în 2003, un Masterat în Istorie la Universitatea Ovidius, în 2003, Masterat în Management Educațional și Comunicare Instituțională, în 2010 la SNSPA București. Marius Petre este Doctor în Istorie, 2013, Profesor titular pe catedra de istorie la Şcoala gimnazială nr. 1 Peștera, din 2001. Între 2004-2007 și 2012-2015 a fost Director al Școlii din Peștera, iar apoi Inspector școlar pentru dezvoltarea resursei umane la ISJ Constanța, 2015-2016. A revenit la Şcoala din Peștera din 18 aprilie 2016, pentru a candida la Primăria comunei Peștera.

Dezvăluiri: Cum v-a venit ideea de a candida la Primăria Peștera?

Marius Petre: Ideea mi-a venit ca un fel de revoltă, deoarece în ultimele luni, au fost candidați care și-au manifestat această intenție și au început să arunce cu noroi în tot ceea ce înseamnă comunitatea din Peștera, în tot ceea ce s-a realizat în această comună în ultimii opt ani. Din acel moment, împreună cu mulți dintre locuitorii comunei, am decis, sprijinit de către aceștia, că este momentul să mă implic la un alt nivel. În acel moment ocupam o funcție în Inspectoratul Școlar Județean Constanța, eram Inspector pentru dezvoltarea resursei umane. Am decis să renunț la această funcție, să mă implic în viața comunității pentru a veni în sprijinul oamenilor și pentru a continua proiectele realizate de administrația Vrabie, în ultimii opt ani.

Dezvăluiri: De ce candidați independent?

Marius Petre: Candidez ca independent, deoarece consider că partidele politice s-au îndepărtat de nevoile oamenilor, de nevoile comunității, de principiile și valorile care au stat la baza constituirii lor. Dacă întrebăm vreunul dintre candidați, fie din comuna Peștera, fie din altă parte, care sunt valorile, principiile, ideologiile partidului pe care îl reprezintă, s-ar putea să avem o surpriză neplăcută. Foarte puțini au măcar o idee despre aceste lucruri.
Pe de altă parte, trebuie să recunosc că eu am fost contactat de mai multe partide politice pentru a candida din partea acestora, dar având drept exemplu comunitatea Peștera și faptul că aici s-a făcut performanță în administrație cu primar independent, am considerat că este necesar să continuu pe această linie. Pe de altă parte, fac și o comparație cu ce exista în comuna Peștera înainte de anul 2008, când competiția electorală dintre partide a dat naștere unor resentimente stârnite în oameni de interese care nu erau ale lor. Interesul partidului a primat în fața interesului cetățeanului și de multe ori cetățeanul a fost lăsat în umbră. În ultimii opt ani, Peștera a cunoscut o administrație independentă, o administrație performantă. Consider că este necesar să continuăm pe aceeași linie.

Dezvăluiri: Sunteți susținut de fostul primar Valentin Vrabie. Este lucrul acesta un avantaj?

Marius Petre: Desigur că acest lucru este un avantaj. Primarul Valentin Vrabie a fost votat în majoritate covârșitoare atunci când a fost ales la funcția de primar. În primul mandat cu peste 92%, în al doilea mandat cu 95% , ceea ce înseamnă că lumea apreciază ce a făcut el, iar faptul că dânsul mă sprijină nu poate fi decât o mândrie și o onoare pentru mine. Eu am colaborat cu primarul Vrabie timp de șase ani, cât am fost director al unității școlare din Peștera. Dintre aceștia, în trei ani dânsul era în postura de viceprimar, iar în următorii trei era în postura de primar. Pot astfel să afirm că noi am avut o colaborare absolut corectă, nu a fost niciodată o relație de subordonare, ci o relație corectă, instituțională, în interesul elevului ca beneficiar primar al educației.

Dezvăluiri: Cum a reușit comuna Peștera să fie atât de cunoscută în România?

Marius Petre: Comuna Peștera a reușit să fie cunoscută în România în primul rând grație administrației Vrabie, grație unei administrații corecte, apropiată de cetățean. Interesele politice au fost lăsate deoparte. Nefiind interese politice, nu au fost nici interese de grup. Valentin Vrabie, în momentul în care a devenit primar al comunei, nu a avut niciun fel de interese de afaceri conexe funcției pe care a ocupat-o. Prin urmare, tot ce a făcut el a fost în interesul cetățenilor, fie că vorbim de educație, sănătate, probleme sociale. Toate acestea au avut un impact major la nivelul opiniei publice, pentru că sunt lucruri importante care s-au realizat, iar aceste lucruri au uimit pe deoparte omul de rând, că s-a demonstrat că se pot face lucruri mari cu bani puțini, dar a și stârnit mari nemulțumiri în rândul partidelor politice, care au văzut în acest tip de administrație un mod prin care ei nu mai pot controla bugetul unei administrații locale.

Dezvăluiri: Ce șanse are un primar independent să conducă o localitate, în cazul nostru e vorba de Peștera, dacă partidele mari fac o coaliție împotriva acestuia?

Marius Petre: Într-adevăr, am observat și în campania electorală și am văzut și în precampanie că partidele mari s-au coalizat împotriva unui independent. Zilele trecute, întâlnindu-mă cu un candidat la Primăria orașului Medgidia, acolo unde Valentin Vrabie s-a înscris în competiție, acesta mi-a zis că va face orice și se va coaliza cu oricine, numai ca Vrabie să nu iasă primar. Vă repet ce vă spuneam și înainte, un independent reprezintă un pericol pentru partide, pentru că acesta nu mai are sforile unei marionete care să fie ghidată de partide. Cât privește Primăria comunei Peștera, aici s-a demonstrat, nu trebuie să vin eu acum și să încerc să demonstrez, faptul că un independent poate face lucruri mari fără partide, pentru că ultimii opt ani au arătat clar că un independent, dar un independent curat, care nu are nici interese de partid, nici interese de grup, nici interese de afaceri, nici interese personale, poate face lucruri mari, lucruri importante, dacă administrează corect acea comună. Totul e să faci lucrurile corect, să le faci cu sufletul, totul e să fii aproape de oameni. Am văzut că unii mă acuză că sunt omul lui Vrabie. Vă repet că timp de șase ani am colaborat instituțional, pe principii corecte, de egalitate. Niciodată Valentin Vrabie nu a dat comenzi la școală pentru a face un lucru pentru cineva sau împotriva cuiva, sau ceva anume. Am colaborat absolut corect. Eu îl știu pe Valentin Vrabie, știu cine e și am o încredere totală că noi vom colabora în continuare pe acest palier instituțional pentru că împreună cu dânsul, ca viitor primar al Medgidiei, vom iniția un parteneriat strategic în așa fel încât să dezvoltăm cele două comunități, în beneficiul oamenilor.
În ultimii opt ani, comunitatea din Peștera a dat dovadă de unitate, pentru că aici s-a făcut o administrație de suflet. Le cer membrilor comunității să nu se lase dezbinați de partidele politice, să continuăm pe aceeași idee de unitate, pe aceeași dorință de dezvoltare a comunei Peștera și să nu ne lăsăm manipulați și implicați în lupte politice pentru interese care nu sunt ale noastre, care nu sunt ale comunității!

Dezvăluiri: Care sunt principalele probleme ce ar trebui rezolvate după 5 iunie în Peștera?

Marius Petre: În ultimii opt ani, prioritatea primarului Valentin Vrabie, pe care a exprimat-o de atâtea ori, a fost educația. Educația va rămâne și pentru mine principala preocupare. Mă obligă la acest lucru și formația mea de profesor. Vom căuta în continuare să oferim facilitățile din ultimii opt ani, respectiv decontul transportului pentru elevi, rechizite și uniforme școlare, dar consider că este momentul ca Peștera să înceapă să se dezvolte și pe alte axe. Spre deosebire de unii contracandidați de-ai mei, care au încercat să șicaneze administrația comunei în această campanie și să ceară informații despre cum s-au folosit banii pentru diferite evenimente, pe mine m-a interesat să iau legătura cu administrația locală și să văd ce proiecte sunt în momentul de față în derulare și am observat cu satisfacție că există la ora actuală proiecte în cadrul primăriei în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, respectiv asfaltare, realizarea infrastructurii în ceea ce privește podurile și podețele precum și punțile pietonale peste canalul care traversează comuna Peștera. De asemenea, există proiecte de canalizare și realizare a rețelei de gaz. Toate aceste proiecte care există în acest moment au primit avizele necesare și așteaptă doar deschiderea sesiunii de finanțare, respectiv sesiunea 2014-2020. Este prioritar pentru mine să implementez aceste proiecte. Comuna Peștera este, pe de altă parte, o comunitate rurală și trebuie să urmărim și axa de dezvoltare pe partea de agricultură. În comuna Peștera, în ultimii opt ani, s-au dezvoltat foarte mult doar patru-cinci investitori locali care din păcate, în prezent, frânează dezvoltarea micilor proprietari de pământ, acei oameni din comună care dețin doar două până la cinci hectare. Împreună cu un grup de specialiști, vrem să inițiem o cooperativă agricolă, o societate cu personalitate juridică în care să intre mici proprietari, ca membri cooperatori. Aceștia vor avea putere de decizie, cu un singur vot fiecare, indiferent de suprafața de teren cu care participă la această asociere. Pe de o parte această cooperativă le va asigura o rentă de cel puțin 1000 de kg. la hectar, față de 500 kg, cât primesc în prezent din partea așa-zișilor investitori la nivel local, iar pe de altă parte ei vor primi o cotă parte din profitul pe care îl va obține cooperativa. Este foarte important de spus că membrii asociației au posibilitatea de a accesa fonduri europene individual, fiind favorizați de participarea la o formă asociativă, dar și cooperativa în sine, pentru a dezvolta toți membrii. De asemenea, prin lege, această societate va avea facilități fiscale fiind scutită de o mare parte din taxele și impozitele care există în prezent.
Avem în vedere și construirea unei minicentrale eoliene prin care unitățile administrative ce aparțin de comuna Peștera să devină independente energetic. Există un proiect pe finanțare europeană în acest sens, astfel încât să reducem cheltuielile cu utilitățile. De asemenea, vorbim de Baza sportivă pe care vrem să o amenajăm pe terenul din localitate. Vrem să reînființăm echipa de fotbal, doar cu tineri din comună și avem în vedere și construirea unor vestiare, minitribune, toate acestea, de asemenea, parte dintr-un proiect care există, cu finanțare europeană.

Dezvăluiri: Ce proiecte aveți pentru satele ce aparțin comunei Peștera?

Marius Petre: În mod concret, ideea mea este că toate aceste localități trebuie să se dezvolte în mod egal. Cu siguranță vă pot spune că tot ceea ce am enumerat ca proiecte pe care doresc să le implementez, tot ceea ce înseamnă infrastructură, educație, agricultură este valabil în mod egal pentru toate satele din comună. Spre exemplu, există un parc minunat în Peștera, ne dorim ca și în celelalte sate să existe miniparcuri.

Dezvăluiri: Cum vă ajută experiența de la Inspectoratul Școlar Județean?

Marius Petre: În calitate de inspector școlar, am încercat să promovez în județ modelul Peștera, modelul relației dintre administrația publică și comunitatea educațională și, pe de altă parte, modelul de implicare a administrației publice în educație. Am mers în multe localități, în multe unități școlare, am observat nivelul actului educațional, am văzut nivelul de implicare al administrației publice la nivel local și vă pot spune că diferențele față de Peștera sunt foarte mari. Există în cea mai mare parte o reticență, fie de o parte, fie de cealaltă. Sunt primari dezinteresați față de actul educațional, rupți de comunitatea educațională pe care o reprezintă. Pentru mulți reprezentanți din administrație, rezultatele acestea din educație vin prea târziu. Nu au răbdarea necesară pentru a investi în acest domeniu, mai ales în momentul în care ai niște interese și, mai ales, când politicul este implicat. De asemenea, am militat la Inspectoratul Școlar pentru ca unitățile școlare de profil liceal să întemeieze clase axate pe nevoile societății. De exemplu, la Medgidia nu există în momentul de față clase de liceu cu profil mecanic-agricol, deși Medgidia absoarbe aproximativ 95% dintre elevii din mediul rural din jurul orașului. Nu există clase de zootehnie, nu există clase de cultura platelor, de tâmplărie sau de estetică a corpului omenesc (frizerie, manichiură).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top