Litoralul românesc

Mărirea și decăderea lui Beică Ștefan, numit ilegal director administrativ al Spitalului din Hârșova

Nereguli grave petrecute la Spitalul Orășenesc Hârșova, în timpul primarului Tudorel Nădrag, încep să iasă la iveală. Fără să se țină cont de prevederile legale, anumite funcții au fost inventate și date celor din anturajul edilului, creându-se altfel prejudicii instituției.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Beică Ștefan, două funcții în 24 de ore!

Ziua de 5 ianuarie 2015 va intra în istoria Spitalului Orășenesc Hârșova deoarece este ziua în care aici s-au petrecut adevărate minuni. Nu este vorba de minuni ale medicinei, ci de acte emise cu încălcarea legii pentru ca persoane apropiate lui Tudorel Nădrag (primar în funcție la vremea respectivă) să primească funcții importante.
Astfel, ziua de 5 ianuarie 2015 începe cu dispoziția nr. 4 a managerului spitalului, Fricățel Vladimir, care îl numește începând cu data de 1 ianuarie 2015 pe Beică Ștefan în funcția de șef serviciu tehnic-administrativ. Până la acea dată, Beică fusese economist la aceeași instituție.
Preocupările pentru cariera d-lui Beică Ștefan nu se opresc aici. În aceeași zi, printr-o adresă transmisă de managerul Fricățel Vladimir (numit pe funcție în decembrie 2014), către Primăria Hârșova se cere acordul pentru transformarea funcției de șef serviciu tehnic administrativ în director administrativ începând cu 1 ianuarie 2015 (retroactiv). Proaspătul manager face această solicitare ”pentru a participa și sprijini (directorul administrativ n.r.) activitatea administrativă a unității, post pe care voi numi o persoană până la organizarea concursului”. Bineînțeles, în aceiași zi cererea primește acordul primarului Nădrag.
Și ca minunile zilei de 5 ianuarie 2015 să fie complete, managerul spitalului Hârșova, dr. Fricățel Vladimir, dă o nouă decizie, nr. 5, prin care îl numește pe Beică Ștefan începând cu data de 1 ianuarie 2015 în funcția de director administrativ, funcție înființată și aprobată de primar în aceeași zi.
Așadar, Beică Ștefan într-o singură zi este numit succesiv în două funcții, una dintre ele fiind înființată în aceeași zi de către spital și aprobată de primărie! Să mai zică cineva că durează prea mult să faci hârtii în România.

Postul înființat cu dedicație pentru Beică Ștefan, ilegal!

Doar că minunile de la Spitalul Orășenesc Hârșova, prin care economistul Beică Ștefan devine în aceeași zi director administrativ, sunt în afara legii.
Conform Legii 95/2006, coroborată cu OUG 48/2010, la art. 183 se spune: ”(1) În cadrul spitalelor publice se organizează şi funcționează un comitet director, format din managerul spitalului, directorul medical, directorul financiar-contabil, iar pentru spitalele cu peste 400 de paturi un director de îngrijiri. (2) Ocuparea funcțiilor specifice comitetului director se face prin concurs organizat de managerul spitalului.”
Așadar, Spitalul Orășenesc Hârșova, neavând peste 400 de paturi, NU putea să scoată la concurs postul de director administrativ. Acest fapt este recunoscut și de primăria orașului Hârșova care, printr-o adresă din 27.09.2016 (semnată de actualul primar, Viorel Ionescu) aduce la cunoștința conducerii spitalului că ”instituția dvs. nu putea avea în cadrul comitetului director un director de îngrijiri, cu atât mai mult un director administrativ, funcție care nu este prevăzută de lege (OUG 48/2010)”. Același lucru îl recunosc și reprezentanții Spitalului Hârșova: ” spitalul NU îndeplinește condiția de a încadra persoane pe funcția de director administrativ”.
Rămâne ca organele competente să stabilească de ce managerul Fricățel Vladimir și primarul Nădrag au comis această ilegalitate? Conform unui răspuns primit din partea Spitalului Orășenesc Hârșova, aceștia ”se vor constitui parte civilă împotriva oricărei persoane care a prejudiciat financiar instituția”.

Beică Ștefan, de la economist III la manager de spital, apoi iar economist III

Evoluția fulminantă în carieră a lui Beică nu se termină aici. La numai doua luni de la numirea ilegală în funcția de director administrativ al Spitalului Orășenesc Hârșova, primarul Tudorel Nădrag dă dispoziția nr. 204/11.03.2015 prin care Beică este numit manager interimar al spitalului, iar dr. Fricățel este numit director medical.
Conform legii, interimatul lui Beică Ștefan trebuia să fie de maxim 6 luni de la data numirii, timp în care trebuia organizat un concurs pe acest post. Însă, până la finalul mandatului de primar al lui Nădrag, concursul nu a fost organizat, în schimb acesta a prelungit încă de două ori, prin dispoziție, mandatul de interimar al lui Beică Ștefan.
În tot acest timp, Beică a beneficiat de toate sporurile salariale adecvate unui asemenea post (măririle de salariu semnându-și-le chiar el) și a condus nestingherit spitalul din Hârșova.
Abia în luna septembrie 2016, noul manager ia decizia desființării postului de director administrativ al Spitalului Orășenesc Hârșova.
Managementul lui Beică face deja obiectul unor investigații interne deoarece noua conducere a spitalului a constatat că ”angajamentele financiare ale Spitalului Orășenesc au depășit cu aproximativ 6 miliarde (lei vechi n.r) față de angajamentele bugetare normale”.
În prezent, Beică Ștefan a revenit la postul său inițial, acela de economist III, fiind în subordinea în subordinea Directorului Financiar.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top