Ştiri

Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia, şi Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, vorbesc despre USL şi proteste

Doar o grevă generală ar putea schimba puterea. Mitingiştii nu vor reuşi singuri”

Dezvăluiri: Cum comentaţi evenimentele din ultima vreme, referitor la protestele de pe plan local şi de la Bucureşti?
Marian Iordache: În primul rând, aş menţiona că protestele sunt foarte intense la Bucureşti, mai puţin intense în Constanţa şi foarte puţin intense în Medgidia, unde avem doar 14 protestatari. Pe de altă parte, consider că dorinţa oamenilor de a-şi exprima nemulţumirile exista de mult, dar, în acelaşi timp, a existat şi o reticenţă faţă de efectul pe care l-ar putea avea acţiunea lor. Evenimentele din ultima vreme exprimă starea de nemulţumre a majorităţii: bugetari, pensionari, asistaţi sociali etc. Există o nemulţumire generală legată de guvernarea prostă…

Interviu realizat de Andreea PAVEL

DZV: În Medgidia au existat astfel de evenimente?
M.I.: La Medgidia au existat proteste în patru seri. Ulterior, am primit o autorizaţie pentru miting, dar existau erori în detaliile organizatorice şi le-am explicat celor care au solicitat să organizeze mitingul ce trebuie să facă pentru ca cererea să fie aprobată. Deci nu am împiedicat mitingul, ci doar am vrut ca cererea lor să fie legitimă.

DZV: Administraţiile locale sunt afectate în vreun fel de protestele din ultima vreme? Cum?
M.I.: Primăriile nu sunt afectate de aceste proteste, cu excepţia oraşelor care trebuie să suporte cheltuieli suplimentare pentru salubrizare şi repararea obiectelor distruse în timpul protestelor. Cei care sunt la miting au nemulţumiri legate şi de administraţiile publice pentru că, în opinia mea,  nemulţumirea oamenilor e legată de întreaga clasa politică. Şi primarii sunt şi ei asimilaţi ca fiind oameni politici. Problema e că în rândurile protestatarilor, s-au integrat şi oameni care nasc suspiciuni asupra motivelor pentru care oamenii au ieşit în stradă. Mă refer aici la reprezentanţii şi membri partidelor extremiste sau la oamenii care n-aveau legătură cu nemulţumirile generale ale protestatarilor şi care au venit doar ca să strice protestul. Asta nu este în regulă.

DZV: Credeţi că a fost benefică participarea USL la miting?
M.I.: Până la miting mi-a fost teamă ca mitingul să nu fie deturnat, iar implicarea USL să fie înţeleasă greşit. Însă finalul mitingului marcat de preşedintele PNL, Crin Antonescu, a coincis cu retragerea oamenilor şi mitingul s-a desfăşurat în condiţii mai mult decât decente. Mesajul USL nu a fost unul politic şi nu a politizat protestul oamenilor, ci s-a adresat Guvernului, cerând schimbarea lucrurilor în beneficiul cetăţenilor României.

DZV: De ce credeţi că nu reacţionează sub nici o formă principalii vizaţi de nemulţumirile oamenilor: Băsescu, Udrea sau Boc?
M.I.: Cred că aşteaptă ca vremea să îi învingă pe mitingişti şi se pare că noile condiţii meteorologice sunt de partea lor. Cred, de asemenea, că le este teamă de reacţia publicului, care ar putea să fie violentă. Pentru că reacţia actuală a mitingiştilor nu poate schimba în mod cert puterea. Singura modalitate ar fi o grevă generală. Atunci liderii puterii şi-ar da seama că au o problemă. Însă, momentan, populaţia nu le dă clar semnalul de nemulţumire. Părerea mea este că oamenii nu se vor opri. Acum cred că protestatarii simt că pot schimba lucrurile. Am crezut că va exista un dialog al puterii cu ei, însă m-am înşelat.

DZV: Cât credeţi că vor mai rezista oamenii în stradă şi cum preconizaţi că se va finaliza totul?
M.I.: Cred că nucleul mitingului va sta minimum o lună în stradă. Sigur, nu ştiu câţi oameni reprezintă „nucleul”. Din ce am auzit de la oamenii care au participat la miting, am aflat că acolo sunt acolo oameni inteligenţi, competenţi şi care vin din convingere, nu din obligaţie. În această situaţie, acei oameni nu vor pleca prea curând din Piaţa Universităţii. Dar dacă marea masă nu se va solidariza cu mitingiştii, atunci finalul protestelor va fi unul prost, dezamăgitor pentru ei şi nu se va schimba nimic. Va rămâne doar un semnal de alarmă.

DZV: Cine va prelua puterea, în 2012-2014?
M.I.: La alegerile parlamentare cred că USL va câştiga majoritatea voturilor, dar la prezidenţiale e greu de zis, pentru că eu cred că preşedintele va rămâne în funcţie până în 2014 şi nu ştim ce se poate întâmpla până atunci şi ce candidaţi vor fi.
„Băsescu n-o să plece cu poezii, ci cu forţa, în urma unor evenimente violente”
Dezvăluiri: Cum comentaţi evenimentele din ultima vreme, referitor la protestele de pe plan local şi de la Bucureşti?
Nicolae Matei: Este o supapă care a explodat. Raed Arafat a fost doar un motiv, pentru că în toată perioada asta, de la alegerile din 2008, toate legile, toate hotărârile conducerii au fost date forţat, peste voinţa poporului. Şi asta doar pentru că Guvernul şi Parlamentul au o majoritate forţată, peste voinţa electoratului. Ei au o majoritate făcută din trădători şi UDMR, făcută pe şantaj şi interes politic. Actualul Guvern conduce peste voinţa electoratului, care a vrut altceva. Dar există trădători şi UDMR care fuge dintr-o parte într-alta. Multe legi sunt date prin asumare răspunderii, peste suportabilitatea populaţiei.

Nicolae Matei: „Băsescu nu o să plece cu poezii, ci cu forţa, în urma unor evenimente violente

Dezvaluiri: În Năvodari au existat astfel de evenimente?
Nicolae Matei: Am avut foarte multe solicitări de la oameni simpli, pentru mitinguri, oameni care mă învinovăţesc că nu organizez eu un miting. În primul rând, dacă guvernarea ar fi guvernată de nemţi sau de japonezi, tot nu s-ar schimba nimic peste noapte. Toată societatea românească trebuie reformată, din temelii. Codul fiscal schimbat din temelii, Codul civil, Codul penal, toate trebuie schimbate din temelii, chiar şi Legea partidelor politice, care e făcută ca o castă, doar pentru partidele mari, parlamentare. Apoi Legea sindicatelor, pentru că sindicatele fac ce trebuie să facă patronatele şi invers. Sindicatele au afaceri, firme, hoteluri, nu mai reprezintă drepturile salariaţilor. În momentul de faţă, cu poezii nu o să plece Băsescu sau Guvernul. Sunt aproape convins că PDL o să părăsească guvernarea şi Băsescu preşedinţia, doar cu forţa, în urma unor evenimente violente.

DZV: Administraţiile locale sunt afectate în vreun fel de protestele din ultima vreme? Cum?
N.M.: Nu, primarii nu sunt afectaţi că oamenii ies în stradă, deşi mie nu îmi plac violenţele. Însă, repet, Băsescu nu o să plece cu poezii, ci cu forţa, în urma unor evenimente violente. Ca primar, mi-ar fi convenit să nu avem deloc Guvern. Pentru că toate hotărârile şi legislaţia sunt împotriva mele ca primar, nu mai pot face diferenţia dintre mine şi primarii dinainte mea. Nu avem autonomie administrativă. Spre exemplu, pe timp de sezon, oraşul Năvodari îşi dublează sau triplează populaţia, iar guvernul nu mă lasă să angajez oameni în plus, jandarmi, poliţişti, pentru siguranţa turiştilor şi localnicilor.

DZV: Credeţi că a fost benefică participarea USL la miting?
N.M.: A fost benefică, dar organizarea a lăsat de dorit, pentru că au vorbit la surzi, n-au avut o listă de revendicări clară, iar vorbitorii trebuie să fie auziţi. Dar ei s-au înşirat pe 1,5 km. Trebuia făcut un marş, sau măcar trebuia să avem un mesaj clar.

DZV: De ce credeţi că nu reacţionează sub nici o formă principalii vizaţi de nemulţumirile oamenilor: Băsescu, Udrea sau Boc?
N.M.: În momentul de faţă sunt mai inteligenţi dacă tac. Pentru că orice ar spune se poate interpreta, sau poate fi preluat ca un afront. Ar trebui să facă cel puţin un pas înapoi şi o spun fără teama de a greşi: Românii şi-au mai omorât conducătorii, iar în momentul de faţă aroganţa şi măsurile de austeritate pot duce la acelaşi lucru, dacă Puterea nu face un pas înapoi. Ţinta lor este Băsescu, nu Guvernul. Pe de altă parte, nu trăim într-o societate dominată de cenzură, iar dictatura există doar la nivel administrativ şi politic şi nici nu cred că ne vom întoarce vreodată la acea perioadă.

DZV: Cât credeţi că vor mai rezista oamenii în stradă şi cum preconizaţi că se va finaliza totul?
N.M.: Depinde şi de vreme, nu ştiu să anticipez. Dar să nu uităm că marile răscoale şi revoluţii din lume au avut succes primăvara.

DZV: Cine va prelua puterea, în 2012-2014?
N.M.: În momentul de faţă cred că societatea aşteaptă un nou lider. Ca partid, eu cred în PSD ca lider al alegerilor, chiar dacă şi noi mai avem lucruri de schimbat. Este periculos pentru că în situaţia asta, se eliberează calea unor partide populiste, oportuniste, care nu au membri specialişti, ci oportunişti care nu vor avea succes în administrarea României.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top