Actualitate

Mai, o lună plină de evenimente în județul Tulcea

Ultima lună a primăverii, se dovedește a fi o lună plină pentru locuitorii județului Tulcea și pentru vizitatorii acestuia, interesați să descopere tradițiile Dobrogei de Nord și să profite de peisajele și gastronomia pe care această zonă le oferă.

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, în calitate de partener în organizarea evenimentelor, îi invită pe toți cei care își doresc câteva zile de vacanță și relaxare, să participe la sărbătorile și festivalurile care au loc în județul Tulcea în această lună.

Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului, 9-13 mai, Tulcea și Sarighiol de Deal

Festivalul reunește ansambluri folclorice și ale minorităților din România, Republica Moldova și din Macedonia, ansambluri ce vor oferi recitaluri atât în Sarighiol de Deal, cât și pe scena teatrului Jean Bart din Tulcea.

Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 14, la Sarighiol de Deal va fi prezentată o expoziție gastronomică, vizitatorii putând încerca gustul bucatelor specifice zonei precum și preparate tradiționale legate de obiceiul păstoritului.

Pe 17 mai, la Cerna, are loc „Coșia de la Cerna“

Coșia este un obicei tradițional bulgăresc, ce avea loc anual în Comuna Cerna, până în 1940, când a avut loc schimbul de populații în Cadrilater, între România și Bulgaria. Tradiția a fost reluată în 2013, după 73 de ani.

Coșia este o întrecere între cai, ce se organiza, tradițional, în ziua de Sfântu Toader, sfânt despre care, în credința populară, se spune că se putea transforma în cal.

Comuna Cerna este situată în vestul județului Tulcea, are o importanță comunitate meglenoromână, mai păstrează, încă unele tradiții ale minorității bulgărești și este un loc de unde se poate pleca în drumeții în munții Măcinului.

Anul acesta, Coșia de la Cerna începe la ora 10.00, în ziua de 17 mai, iar întrecerea cailor va avea loc în zona noului stadion din Cerna.

18 mai, Sărbătoarea Scrumbiei Albastre, la Sulina

Iubitorii gastronomiei deltaice pot participa, pe 18 mai, la Sărbătoarea Scrumbiei Albastre de la Sulina, eveniment ajuns la a III-a ediție.

Migrația bancurilor de scrumbie din Marea Neagră în amonte, pe fluviul Dunărea, este un eveniment important al fiecărei primăveri pentru locuitorii de la gurile de vărsare ale Dunării.

Oraș cosmopolit și multietnic, Sulina a marcat mereu momentul migrației scrumbiei, acesta însemnând atât o importantă sursă de hrană și de venituri pentru locuitori, dar și un motiv de sărbătoare.

Sărbătoarea Scrumbiei Albastre este, în același timp, o sărbătoare gastronomică, în timpul căreia sunt puse în valoare rețetele tradiționale deltaice, dar și o sărbătoare a tradițiilor culturale ale minorităților din Delta Dunării.

25 mai, JCI PLAY 4×4 Experience, la Jurilovca-Enisala

JCI PLAY 4×4 Experience este un eveniment de networking organizat anual de către Junior Chamber International și a fost premiat la nivel european cu distincția „Best Local Growth & Development Program”.

Anul acesta, a XIII-cea ediție a JCI PLAY 4×4 Experience are loc pe traseul Jurilovca, Enisala, Slava Rusă, Camena, Vișina, pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 25 mai, iar startul va fi dat de către campioana olimpică la gimnastică, Cătălina Ponor.

La JCI PLAY 4×4 Experience participă echipaje în mașini de teren, iar traseul presupune o serie de activități antrenante, dar și descoperirea atracțiilor din zona străbătută.

Destinația finală va fi Gospodăria Tradițională “Suvenir din Dobrogea” de la Vișina unde participanții și membrii JCI vor petrece la o masă câmpenească iar promoter-ul de tradiții autentice Bianca Folescu va fi gazdă primitoare și ne va arăta cum a pus bazele unui model de business rural cu specific local.

Despre AMDTDD

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este o organizație neguvernamentală, cu personalitate juridică, înființată în luna aprilie 2018, cu scopul de a promova și de a dezvolta, pe termen scurt, mediu și lung, Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Membrii asociației sunt: Consiliul Județean Tulcea; Primăria Municipiului Tulcea; Primăria Comunei Jurilovca, Asociaţia Comunelor din RomâniaFiliala Judeţeană Tulcea, „Complex Delta” S.R.L; EuropolisS.A. HolbinaTrei BibaniS.R.L.; Navlomar MaritimeS.R.L., Complex Cormoran; Complex Egreta Hidroturism; Asociaţia Eco Delta Dunării, formată din: Complex Green Village; Green Delta Tour S.R.L.; Touring Delta S.R.L.; Ibis S.R.L.; Descoperă Delta Dunării S.R.L.; Compania de Turism S.R.L. Ivan Patzaichin; Eden Travel Partener SRL; Hotel Delta EstSulina; Asociația operatorilor din agricultura ecologică „Bio România” – filiala Tulcea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top