Actualitate

Erdogan anulează alegerile la Istanbul pentru că nu a ieșit primar cine trebuia

Consiliul Suprem Electoral (YSK) din Turcia a decis organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul la 23 iunie a.c. Decizia a fost adoptată cu 7 voturi pentru și patru împotrivă, în cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului desfășurată ieri, 6 mai a.c. Consiliul Suprem Electoral a hotărât anularea votului și reluarea alegerilor municipale din Istanbul invocând ca motiv constituirea nelegală a comisiilor în anumite secții de votare de către comisiile electorale districtuale. YSK a decis, de asemenea, depunerea de plângeri penale împotriva oficialilor comisiilor electorale districtuale care au numit oficialii din secțiile de votare respective.Cererea de reluare a scrutinului a fost solicitată de partidul de guvernământ AKP şi de preşedintele acestuia, Recep Tayyip Erdogan.

Notă: La 16 aprilie a.c., formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP, a înaintat o „contestaţie extraordinară” la alegerile pentru primăria Istanbul, cerând anularea votului și reluarea alegerilor, invocând „nereguli” în votul de pe 31 martie a.c. În contestație au fost invocate patru categorii de argumente: nereguli în numărarea voturilor, discrepanțe între numărul de voturi înregistrate și cel al buletinelor de vot, alegerea ilegală a unor membri ai comisiilor secțiilor de votare și participarea ilegitimă la vot a unor persoane.

La 17 aprilie a.c., Consiliul Electoral Provincial i-a înmânat lui Ekrem İmamoğlu, candidatul principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar. Prin decizia de ieri a Consiliului suprem electoral, acest certificat se anulează.

Notă: La scrutinul de la 31 martie a.c., Ekrem İmamoğlu a câştigat în faţa contra-candidatului său, fostul premier Binali Yildirim, candidat din partea AKP, cu o diferenţă de 13.729 de voturi.

Liderii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) și-au exprimat satisfacția față de decizia YSK, în timp ce primarul ales al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a calificat luni seara drept „o trădare” decizia autorităţilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie în urma căruia a fost ales în funcţie. Potrivit acestuia, partidul de guvernământ a efectuat presiuni politice asupra YSK pentru reluarea votului în Istanbul.

Reprezentantul AKP din cadrul consiliului electoral, Recep Ozel, a declarat că reluarea alegerilor se datorează faptului că unii oficiali electorali nu erau funcționari publici și că nu au fost semnate numeroase documente privind rezultatele finale ale voturilor. Vicepreședintele opoziției Onursal Adiguzel a declarat că reluarea scrutinului demonstrează că „ este ilegal să câștigi împotriva partidului AK”. Potrivit acestuia, „un sistem care se suprapune peste voința poporului și care nu ia în considerare legea nu este nici democratic, nici legitim”. Într-un discurs difuzat pe social media, Imamoglu a condamnat Consiliul Electoral, spunând că decizia YSK a fost influențată de partidul de guvernământ: „Nu vom compromite niciodată principiile noastre”, a declarat acesta. „Această țară este plină de 82 de milioane de patrioți care se vor lupta până la ultimul moment pentru democrație”.

Partidul Republican al Poporului (CHP) va derula astăzi o reuniune extraordinară a structurii sale de conducere, convocată de președintele formațiunii, Kemal Kılıçdaroğlu. O reuniune similară a Boardului executiv central al AKP s-a desfășurat aseară, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdoğan.

Potrivit presei turce apropiate partidului de guvernământ, o serie de nereguli ar proba legături între numeroși membri ai comisiilor electorale cu gruparea FETÖ (Mișcarea Fethullah Gülen), acuzată de către autoritățile de la Ankara de organizarea “tentativei de lovitură de stat” din 2016 (aceasta este declarată de către regimul Erdogan drept o organizație “teroristă”). S-ar deține date potrivit cărora din cei 43 de membri ai comisiilor electorale suspectați de legături cu FETÖ, 41 dintre aceștia ar fi clienți ai Băncii Asia, “afiliată FETÖ” în opinia autorităților turce, 2 dintre aceștia – utilizatori ai sistemului de comunicații ByLock (un sistem de comunicații criptate tip WatpApp utilizat de membrii FETÖ), iar 2 sunt membri ai unor uniuni sindicale apropiate grupării.

Decizia YSK a provocat reacții stradale și proteste publice ad-hoc la Istanbul, cu participarea câtorva mii de persoane.

Sursa: www.casamariinegre.ro

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top