Litoralul românesc

Ionel Chiriţă, acuzat că ar fi furat documente din Primărie ca să-şi ascundă ilegalităţile

Fostul primar din Hârşova, actual membru al Consiliului Naţional de Integritate, este cercetat penal

Plângerile penale nu contenesc să apară, pentru fostul primar al oraşului Hârşova, Ionel Chiriţă. Acesta este acuzat de Tudor Nădrag, actualul şef al administraţiei locale, că instigă locuitorii oraşului la violenţă, că se face responsabil de supraevaluarea unor lucrări efectuate din bani publici şi de dispariţia unor documente oficiale din cadrul primăriei. Mai mult, fostul edil este acuzat şi de faptul că a înglodat primăria în datorii lunare de aproape un miliard de lei vechi. Culmea ironiei, din 2007, Ionel Chiriţă este membru în Consiliul Naţional de Integritate! Pe de altă parte, urmând exemplul lui Crin Antonescu, care în campania electorală l-a dat exemplu de moralitate pe Tudor Chirilă, fostul primar se declară mare, menţionând printre influenţele sale trupele Deep Purple, Led Zeppelin, Queen şi Phoenix. Oare ce sfat i-ar da membrii trupelor, dacă aceştia ar afla că micul lor fan are plângeri penale pe la DNA?

Un articol de Andreea PAVEL

 

Acuzat de dublă decontare

Fostul primar este bănuit că şi-ar fi decontat deplasările în străinătate atât la Primăria Hârşova, cât şi la Asociaţia Oraşelor din România. Astfel, actuala conducere a oraşului a formulat o plângere penală la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, prin care a solicitat „verificarea paralelă a documentelor contabile privind decontul deplasărilor în străinătate”. Dat fiind faptul că reprezentanţii primăriei păstrează suspiciunea dublei decontări, aceştia i-au solicitat fostului primar să justifice cheltuielile, chiar dacă Ionel Chiriţă a motivat că plata deplasărilor din partea AOR s-a efectuat din sponsporizări.

Fostul primar instigă la violenţă

O altă plângere formulată pe numele lui Ionel Chiriţă este depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova, prin care acesta este acuzat că pe 8 decembrie 2009 a instigat la violenţă şi tulburarea liniştii publice, îndemnând un grup de aproximativ 50 de rromi să pătrundă prin violenţă în sediul Primăriei Hârşova şi să afecteze liniştea şi ordinea publică. Alături de fostul primar este acuzat şi mâna dreaptă a acestuia, Cătălin Mercan. De asemenea, conducerea primăriei declară că poate aduce martori care să confirme faptul că cetăţenii de etnie rromă au fost instigaţi la violenă de Ionel Chiriţă, împotriva reprezentanţilor administraţiei locale.

Chiriţă va trece pragul DNA

Poate cea mai stufoasă plângere penală scrisă împotriva lui Ionel Chiriţă se află pe birourile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti. Fostul primar este acuzat că ar fi comis următoarele fapte:
La plecarea din primărie ar fi sustras documentele confidenţiale ale achiziţiilor publice efectuate în timpul mandatelor dintre anii 2000-2008. „I-am solicitat să restituie aceste documente şi a motivat că acestea se află la salariaţii primăriei, lucru care nu se confirmă”, a declarat Tudor Nădrag.
Ar fi sustras aceste documente din cauză că atestau valoarea reală estimativă a lucrărilor, în condiţiile în care toate lucrările ar fi fost puternic supraevaluate. Acestea fiind zise, valoarea confidenţială l-ar fi incriminat. Nădrag solicită reconstituirea acestor documente de la firmele de proiectare care au obligaţia să păstreze documentele.
„Deoarece a dispus de foarte mulţi bani, iar aceştia nu se regăsesc efectiv în lucrări, consider că aici a fost un adevărat jaf al banului public, drept pentru care solicit reevaluarea şi expertizarea tehnică şi contabilă a câteva dintre achiziţiile publice de lucrări”, a mai completat edilul Hârşovei, în plângerea penală de la DNA.

Înţelegeri tacite cu firmele, pentru supraevaluarea lucrărilor

 

Proiectele despre care se consideră că ar fi fost supraevaluate sunt: construirea centrului permanent de îngrijire persoane vârstnice aflate în dificultate, amenajarea de spaţii verzi, alei pietonale şi iluminat public, reabilitarea şi refuncţionalizarea spaţiilor de arhivă şi birouri, lucrările de investiţii pentru reabilitarea tramei stradale, repararea, reabilitarea şi modernizarea drumurilor din oraş, realizarea lucrărilor de pavare a aleilor pietonale, trotuare şi căi de acces. Vizavi de aceste proiecte, Tudor Nădrag a mai menţionat că: „S-a practicat un preţ dublu, în timp ce stratul de asfalt este la jumătate.Eşalonarea plăţilor a fost stabilită pentru a îndepărta ofertanţii pentru că plăţile efectuate trădează interesul pentru fraudă. Solicit verificarea la constructor dacă practică aceleaşi tarife şi altor beneficiari, la momentul respectiv”, a conchis Nădrag. Dacă se va constata că cel puţin o fraudă se confirmă, întreaga activitate a fostului primar din Hârşova va fi luată la puricat pas cu pas, pe parcursul celor opt ani, cât a deţinut cârma oraşului.

Aproape un miliard ROL pe lună, doar datoriile

Într-un interviu, Tudor Nădrag vorbea despre actualele datorii lunare pe care le are Primăria Hârşova din cauza nesăbuinţei fostului primar: „A împrumutat acest oraş pe următorii 15 ani cu 35 de miliarde lei şi vreau să vă spun că totul a fost aşa de bine calculat, încât prima rata am achitato eu, în luna iulie 2008. Plătim în fiecare lună 700 de milioane lei (vechi, n.red.),  rate şi dobânzi la bănci. I-am solicitat în şedinţa de consiliu să ne arate şi noua unde a tocat cele 35 de miliarde şi nu a fost în stare să demonstreze”.
Există şi o explicaţie pentru datoriile imense pe care administraţia locală trebuie să le achite în următoarele două decenii: „Toate lucrările sunt puternic supraevaluate, un adevărat jaf al banului public. Au avut grijă ca în campanie să taie panglica la căminul de bătrâni, atunci de ce nu funcţionează? Pentru că dorinţa lor a fost să spele bani aici. Au avut atâta foame de bani, încât au tocat până acum 17 miliarde, şi a mai rămas în sarcina mea să plătesc încă 5 miliarde şi să mai găsesc încă 4 miliarde pentru a finaliza lucrarea. Cu 26 de miliarde s-ar fi construit un bloc. Şi să ne amintim că jumătate din această clădire exista deja (birourile fostului CAP). Faceţi o comparaţie când vă spun că eu am construit biserici cu 4-5 miliarde lei”, a conchis Tudor Nădrag. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top