Ştiri

Boala lui Băsescu sau boala opoziţiei pe Băsescu?

În ultima perioadă de timp, zvonurile privind o prezumtivă situaţie gravă a sănătăţii preşedintelui Traian Băsescu, se înteţesc. Care ar fi fundamentul acestor zvonuri? Există undeva o fărâmă de adevăr? E posibil ca preşedintele să fie într-adevăr grav bolnav? Ar putea fi vorba despre o conspiraţie împotriva lui Băsescu, conspiraţie care să urmărească în definitiv îndepărtarea acestuia de la conducerea ţării invocându-se o stare de sănătate precară şi irecuperabilă a lui Traian Băsescu? O intenţiona oare opoziţia să folosească aceste tertipuri, declarând la un moment dat că preşedintele ar fi în incapacitate de a-şi exercita mandatul? Sau adevărul ar confirma aceste zvonuri?

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

Operaţiunea Walkiria varianta românească

Surse mai mult sau mai puţin credibile susţin ipoteze care mai de care mai ciudate. De exemplu, informaţii transpirate din zona opoziţiei susţin că ar exista un plan conform căruia Băsescu să fie declarat în incapacitate de exercitare a mandatului din cauza bolii de care ar suferi şi să vină Mircea Geoană la Cotroceni pe post de preşedinte interimar. Planul presupune ca imediat după manevra „Geoană preşedinte interimar”, guvernul Boc IV să fie picat prin moţiune de cenzură, iar noul premier să fie numit Claus Johanis. Din nou Johanis ar fi în cărţi şi va fi atâta timp cât se află în super-relaţii cu Angela Merkel şi evident cu Germania. Planul anticriză pus la cale de opozanţii lui Băsescu vizează o strânsă colaborare cu Germania, după modelul Franţa- Grecia, folosind ca tactică relaţia Merkel-Johanis. La prima vedere planul pare realizabil, dar, nu ştim cum ar mai putea după aceea noii guvernanţi să poată să se desfăşoare în voie, dacă vor avea de-aface cu stricteţea şi regulile tipic nemţeşti. Chiar îşi vor da ei cu stângul în dreptul doar pentru “binele ţării”?
Cu toate acestea se pare că planul respectiv ar fi susţinut de un grup de generali din serviciile secrete, armată şi din SPP, cu susţinrea unor importante servicii secrete străine, şi pare unul dintre puţinele planuri ce ar putea pune România pe linia de plutire.

Test de sănătate versiunea made in USA

Apariţia în media a unor seturi de analize medicale prin care Traian Băsescu să fie diagnosticat cu cancer ar produce ravagii la acest moment. În Statele Unite ale Americii, cetăţenii află starea sănătăţii preşedintelui prin buletine medicale periodice care sunt cu regularitate date publicităţii. Preşedintele Barack Obama şi-a publicat acum câteva zile pe pagina de web a Casei Albe buletinul medical periodic. În acest mod orice persoană de pe planetă poate afla cât de sănătos este preşedintele SUA.
Din anumite surse a transpirat zvonul că atunci când s-a dus să-l viziteze la spital pe Cristian Paţurcă (autorul imnului golanilor din Piaţa Universităţii), Traian Băsescu s-ar fi dus de fapt la  acel spital ca să-şi să-şi facă analize, şi l-ar fi folosit pe Paţurcă doar ca acoperire.
Alţi “observatori” care au analizat gestica preşedintelui atunci când a dat declaraţia cu privire la starea sănătăţii sale şi, după “body language”, preşedintele ar fi minţit, deturnând discuţia pe tema mogulilor de presă. Informaţii publicate pe site-urile www.sutu.ro, www.pesurse.ro şi www.soim-press.ro, susţin ipoteze bazate pe ştiri publicate pe agenţiile de presă. De exemplu, unul din aceste site-uri citează pe 28 februarie a.c. o ştire de pe Newsin conform căreia: “Preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut sâmbătă (27 februarie, n.r.) un control medical la Spitalul Militar după operaţia suferită la glanda tiroidă, prilej cu care a făcut şi o serie de investigaţii suplimentare “de rutină”, susţin surse medicale. Potrivit surselor citate, după controlul de la tiroidă, preşedintele Băsescu şi-ar fi făcut investigaţii medicale la ficat şi la colon. Până la terminarea analizelor, şeful statului a stat în rezerva de protocol a Spitalului Militar, însă sursele medicale au refuzat să precizeze dacă preşedintele Băsescu a rămas internat. Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale nu au putut fi contactaţi pentru a comenta aceste informaţii. Mai multe bloguri au lansat duminică informaţia că şeful statului ar fi internat în Spitalul Militar”. Conform protocolului, se ştie că preşedintele ar fi trebuit să-şi facă analizele periodice la Spitalul Elias, iar el şi le-a făcut la cel Militar, care, coincidenţă, de curând a cumpărat cel mai performant RMN din ţară.

Versiuni şi comunicate alarmante

În ziarul Tricolorul, au apărut informaţii care susţin că Traian Băsescu ar fi fost diagnosticat cu ciroză hepatică de către medicii clinicii din Baden, Austria. Conform publicaţiei amintite diagnosticul acordat de către medicii austrieci ar fi: „Ciroză hepatică-formaţiune tumorală, segment 5-6, cu aspect de HCC (Carcinom Hepato-Celular), deci cancer la ficat. Multipli noduli cu dimensiuni mici (7-12 mm) la nivelul ambilor lobi hepatici, care corespund, mai probabil, unor noduli displastici de înalt grad HCC” . Trebuie precizat însă că nu există până în acest moment nicio confirmare sau infirmare, la nivel oficial, privind aceste informaţii. Un comunicat al PRM a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă a partidului de vineri, 29 ianuarie 2010. Conform Partidul România Mare, s-ar fi cerut demisia lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, marjând în special pe presupusa boală a sa. Gestul PRM este bazat pe anumite informaţii legate de presupuse deplasări ale preşedintelui în străinătate: “[…] la 8 ianuarie 2010, Traian Băsescu s-a deplasat, în mare secret, cu un avion particular, închiriat de la o companie cipriotă, în Nordul Italiei, la Bolzano. A doua zi, în zori, a fost supus unui control medical amănunţit, rezultatele acestuia fiind proaste. Un medic de la acel spital a sosit la Bucureşti câteva zile mai târziu, i-a făcut preşedintelui o serie de injecţii pentru oxigenarea sângelui, dar efectele secundare au fost îngrijorătoare şi s-a renunţat la această terapie. […] în perioada 20-25 ianuarie, o echipă mixtă, formată din trei ofiţeri SPP şi un ofiţer SIE, a efectuat o expediţie de-a dreptul halucinantă, în Indonezia, deplasîndu-se cu acelaşi avion particular cipriot. […] delegaţia ofiţerilor SPP a avut ca sarcină prezentarea Dosarului Medical al lui Băsescu. Aceşti trei ofiţeri SPP au vizitat clinicile <New Life Dr. Arthur E. Ardagh> şi, respectiv, <Global Doctor International Medical Center>. Unul dintre medicii care au văzut analizele lui Băsescu se numeşte Abid Nazir.[…] în vizita pe care a efectuat-o preşedintele în perioada 27-28 ianuarie 2010, în Republica Moldova, […] Băsescu a fost consultat de un important personaj al medicinei din spaţiul ex-sovietic, prof. dr. Ghenadi Markov. Acesta este proprietarul Clinicii Virus, situată în localitatea siberiană Novosibirsk, care a tratat, de-a lungul timpului, importante personaje ale lumii politice din URSS şi ale actualei clase politice ruseşti şi internaţionale. Conform informaţiilor noastre (Tricolorul n.r.), dr. Ghenadi Markov este acelaşi personaj care a încercat să îl trateze (fără succes) pe Dan Iosif, stins din viaţă la Clinica din Novosibirsk, în 2007.”

De ce se plusează pe tema aşa-zisei boli?

De 3 luni de zile, Preşedintele a intrat într-un con de umbră şi aproape nu se mai ştie nimic despre el şi activitatea pe care o desfăşoară. Se ştie că Traian Băsescu nu a participat la Ceremonia de investire a Preşedintelui Ucrainei, Victor Ianucovici, fiind singurul Preşedinte din vecinatatea Ucrainei, care nu a fost la acel eveniment, biroul de presă al Preşedinţiei, ţinând secretă această problemă la acel moment. Surse din Palatul Cotroceni au susţinut că lui Basescu i-ar fi fost rău intreaga zi de la excesul de medicamente si calmante impotriva durerilor. La festivităţile din Ucraina a participat Roberta Anastase, al 3-lea om în stat, deşi conform Protocolului, dacă Preşedintele este indisponibil, al doilea om în stat îi ţine locul la evenimentele oficiale, adică Mircea Geoană, aflat în funcţia de Preşedinte al Senatului.
În recenta ieşire în presă a lui Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, acesta a vorbit de multe lucruri, dar niciun moment nu a spus clar că Traian Basescu nu este bolnav.

Versiunea PSD-sită a situaţiei

Surse din PSD susţin că în ultimul timp în PDL se ascut săbiile şi se observă o efervescenţă politică şi o luptă pentru putere care nu ar avea sens în cazul în care Băsescu nu ar avea probleme de sănătate.
Conform acestor surse PSD: “Dintotdeauna Băsescu a împărţit funcţiile după bunul plac, iar PDL era până nu demult considerat cel mai „militarizat” partid, care nu crâcnea sub comanda lui Băsescu. Acum, lucrurile sunt total diferite, există o luptă clară pentru putere între vechii PD-L-işti, conduşi de Vasile Blaga şi Radu Berceanu şi “PNL-iştii” veniţi ]n partid prin PLD, conduşi de Udrea şi Stolojan, şi sprijiniţi de Băsescu. Acest război nu ar putea fi provocat decât de iminenţa rămânerii fără liderul naţional care e Traian Băsescu, iar aceşti oameni sunt cei mai informaţi cu privire la starea lui de sănătate, fiind foarte apropiaţi de el. De aceea jocul puterii s-a declanşat deja, cu un avantaj clar pentru Blaga la acest moment, care controlează majoritatea prefecţilor PDL din ţară. La nivel înalt se cunoaşte de mai mult timp starea precară a sănătăţii lui Traian Băsescu iar această situaţie a dus la o luptă pentru putere şi pentru funcţia de Preşedinte, deoarece în cazul unor alegeri anticipate, Preşedintele de partid politic e cel care îşi asumă candidatura de obicei şi pentru funcţia de Preşedinte al României (vezi luptele dintre Mircea Geoană – Victor Ponta, Crin Antonescu – Ludovic Orban, şi luptele interne din PDL între gruparea lui Vasile Blaga şi cea a Elenei Udrea). Argumentul suprem, ar fi încercarea PDL de a prelua a doua funcţie în stat prin orice mijloace, ştiindu-se faptul că dacă Băsescu se internează în spital sau este în incapacitate de a-şi onora obligaţiile functiei de Preşedinte, al doilea om în stat, Preşedintele Senatului, care acum e Mircea Geoană, preia interimar mandatul de Preşedinte, până la rezolvarea problemelor de sănătate. Gruparea Udrea-Stolojan, sprijinită de Băsescu, o vrea pe Anca Boagiu ca Preşedinte al Senatului, iar gruparea Blaga-Berceanu vrea postul pentru Radu Berceanu. PSD, ştiind cât de important va deveni acest post, a votat recent o rezoluţie prin care îl susţine pe Geoană în continuare.
Aceleaşi surse PSD-iste spun că Băsescu ar ezita să urmeze vreuna din formele de tratament propuse, până nu este eliminat Geoana din funcţie, dar datorită Regulamentului Senatului (foarte restrictiv) şi a faptului că PDL, UDMR şi Independenţii mai au nevoie de aproximativ 10 senatori, acest lucru nu se va întampla prea curând, mai ales că UDMR-ul, care simte ca va fi indepartat de la guvernare dupa ce va vota impotriva lui Geoană, s-ar putea să nu facă jocul PDL-iştilor.

Versiunea PD-L istă

Contrar situaţiei difuzate în media (şi prin alte diferite căi direct spre populaţie) de către PSD, liderii PD-L susţin că toată această tevatură se bazeaza pe zvonuri false menite să inducă o stare de confuzie şi nesiguranţă vizavi de persoana preşedintelui Băsescu. Acest joc de discreditare nu ar fi altceva decât o zvâcnire atroce a celor dornici de putere aflaţi în jurul lui Mircea Geoană via Hrebenciuc şi Vanghelie. Metodele de discreditare la care a achiesat şi PRM prin Vadim şi generalii săi de securitate scoşi de la conservă, sunt copii fidele ale operaţiunilor tip “lovitură de stat” folosite în statele centr-aficane şi sud americane, metode folosite de CIA şi Mossad. Conform surselor din PDL, starea de sănătate a preşedintelui este bună, iar  acele controale medicale sunt expresia unui obicei dobândit de preşedinte încă de pe vremea pe când naviga în calitate de marinar şi comandant şi trebuia să-şi facă anual vizitele medicale necesare prelungirii actelor. Situaţia generată de „Operaţiunea Boala Preşedintelui” este cunoscută liderilor PDL şi este tratată în consecinţă- cu amuzament şi compătimire pentru opoziţie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top