Fără categorie

Guvernul decide primele măsuri pentru sprijinul populației și al economiei

Criza provocată de pandemia de coronavirus nou riscă să fie urmată de o altă criză, de natură economică. Deja, marile agenții de evaluare au apreciat că marile economii ale lumii se vor contracta cu aproximativ 2%, efectele putând fi și mai pronunțate dacă problemele sanitare și restricțiile luate pentru diminuarea răspândirii virusului se vor prelungi pe o perioadă mai mare de patru luni. În România, efectul economic se va resimți în două etape: Una pe termen scurt, la care asistăm deja, și care derivă din suspendarea sau încetinirea activității în mai multe ramuri afectate direct – industria HoReCa, cabinete dentare, retail, industria spectacolelor, cosmetică etc. Și o a doua etapă, în care țara noastră va resimți reculul economiilor UE – principala piață de export a produselor românești. În acest context, guvernul a aprobat deja primul set de măsuri, targetate pentru a sprijini populația, dar și pentru diminua efectele negative asupra angajatorilor și a mediului de afaceri, în general.

Șomajul tehnic suportat de Stat

„Avem, practic, două categorii de angajatori. Prima categorie de angajatori este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispuse de autorități în situația de urgență. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Ca atare, angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației  pentru şomajul tehnic, de 75%. A doua categorie de companii sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, de măsuri dispuse de autorități pentru a reduce riscul de răspândire a epidemiei, dar fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Conform ordonanței adoptate, guvernul va suporta plata șomajului tehnic al angajaților companiilor din aceste două categorii. Acesta va fi achitat din forndurile Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM. Reamintim că, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
Companiile care vor beneficia de această facilitate se încadrează în una din următoarele categorii:
Cele care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență, acest lucru fiind certificat de către Ministerul Economiei.
Cele care au fost nevoite să-și reducă activitate, ceea ce a rezultat în pierderea a cel puțin 25% din venituri raportat la perioada anterioară. Pentru a beneficia de acest ajutorul Ministerului Muncii, aceste companii trebuie să nu aibă în șimaj tehnic mai mult de 75% din totalul angajaților.

Impactul bugetar pentru acoperirea din fondurile Ministerului Muncii a plății șomajului tehnic este estimat la 4 miliarde de lei, guvernul estimând impactul pandemiei de coronavirus la nivelul economiei românești ca fiind de circa un milion de salariați – care se vor încadra pe această schemă de ajutor.

„Fac precizarea, pentru clarificarea unor aspecte care au apărut în spațiul public, că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic, tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție guvernul, plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât, la începutul lunii aprilie, angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic.” a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru.

Decontarea concediilor medicale, rambursare de TVA și alte alocări

„Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor cheltuite de angajator pentru plata concediilor medicale, astfel încât să beneficieze companiile de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă”, a declarat prim ministrul Ludovic Orban.
În acest scop, Guvernul PNL va plăti concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2, 7 miliarde de lei.
Totodată, va fi executată rambursarea TVA în regim de urgență – circa 9 miliarde de lei fiind alocate acestui capitol.
Pentru măsurile de carantină și izolare care să facă în continuare posibilă limitarea extinderii pandemiei de coronavirus, Guvernul PNL a deblocat o sumă de 200 de milioane de lei.
Alte 1,5 miliarde de lei au fost prevăzute pentru sprijinirea lucrărilor de construcții având ca beneficiar autorități locale, ceea ce va ușura povara financiară suportată de acestea, dar în același timp va pompa această sumă în firmele ce au executat lucrările.
Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei, iar impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei.
„În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie”, a punctat Ludovic Orban. „Va trebui să creștem investițiile, să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții.”

Amânarea ratelor la bănci și a termenului de plată al impozitelor

Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020, pentru a ușura povara financiară suportată de populație și de mediul de afaceri. Totodată, a fost făcut un apel la responsabilitate, cei care au suferit efecte mai puțin pronunțate fiind invitați să se comporte rezonabil și să susțină eforturile guvernului.
Ministrul de finanțe a precizat că nu vor exista probleme din partea statului cu plata la timp a facturilor, rambursarea TVA, salarii, pensii și ajutoare sociale, dar a cerut reciprocitate și din partea agenților economici: „Companiile a căror activitate nu a fost afectată în această perioadă este important să plătească taxele, impozitele și contribuțiile”, a anunțat ministrul Cîțu pe Facebook.
În ceea ce privește amânarea plăților la bănci, această măsură a fost adoptată în ședința de joi, 26 martie. Anterior, Florin Cîțu declarase, conform Mediafax, că avea lumină verde din partea forurilor de referință în domeniu: „Marți a venit decizia Asociației Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care este important pentru a veni cu o soluție pentru sistemul bancar și pentru toți clienții. Detaliile tehnice încă se pun la punct. Exact care vor fi detaliile și care va fi perioada de amânare vom pune în ordonanța de urgență.”
Măsura, care a fost anunțată în premieră de președintele Klaus Iohannis, nu a fost primită cu bucurie de toată lumea. Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat ziarului Bursa că „activitatea din bănci trebuie organizată cu fața la profit”. „Dacă Ministerul Finanțelor Publice a propus amânarea ratelor bancare pentru nouă luni, nu înseamnă că în dezbaterea OUG va fi și acceptată această propunere. Problema este grea pentru bănci. Dacă vor fi amânate ratele, atunci băncile va trebui să tragă tare pentru obținerea de profit.” a adăugat Vasilescu.
Formula convenită în final a fost una de echilibru, care să ușureze povara fiscală a persoanelor afectate de pandemia de coronavirus, dar nici să nu ducă sistemul bancar în situație de colaps, sau să creeze premisele ca persoane care nu au fost afectate să beneficieze nejustificat de prevederile ordonanței. Astfel, s-a stabilit ca doar cei afectați direct sau indirect de pandemia de coronavirus și măsurile restrictive să beneficieze de amânarea ratelor, până la finele anului 2020. În perioada imediat următoare se vor elabora normele de aplicare, care vor indica modalitatea de aplicare pentru această facilitate și criteriile pe baza cărora vor fi selectați pentru acordarea ei doar cei afectați cu adevărat de pandemia de coronavirus.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top