Fără categorie

Fermierii tulceni, sprijiniţi de senatorul Trifon Belacurencu şi deputatul Octavian Marius Popa

Problemele din agricultura dobrogeană, o prioritate pentru parlamentari

Problemele agriculturii tulcene au fost subiectul principal al unei întâlniri extrem de importante, desfăşurată la începutul acestei luni, în localitatea Măcin. Deputatul PNL, Octavian Marius Popa, şi senatorul PSD, Trifon Belacurencu, s-au întâlnit cu fermieri veniţi din întreg judeţul pentru a discuta despre starea agriculturii şi despre problemele pe care aceştia le întâmpină în activitatea de zi cu zi, cât şi despre modalităţile de rezolvare a situaţiei existente. La întâlnire au participat şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF Tulcea): directorul general Adi Florinel Barbu şi directorul general adjunct Ciprian Mircea Blejan. Agricultorii tulceni s-au plâns că în ultimii ani sectorul în care activează nu a fost sprijinit, aşa cum ar fi trebuit, de către instituţiile în drept. Fermierii consideră că se impune efectuarea rapidă a unor investiţii în domeniul funciar, mai ales în motoarele existente în staţiile de pompare şi desecare, motoare care au o vechime de zeci de ani şi consumă foarte multă energie electrică, ceea ce face ca toate prestaţiile staţiilor să devină extrem de scumpe.

Un articol de Cristian CEALERA

Agricultorii le-au mai cerut parlamentarilor analizarea posibilităţii ca aceste staţii de pompare şi desecare să intre în administrarea asociaţiilor de utilizatori de apă.
În anii trecuţi, din cauza situaţiei existente şi a apatiei manifestate de unele instituţii, s-au pierdut fonduri externe nerambursabile, care ar fi putut fi folosite pentru îmbunătăţirea sistemului de irigaţii. Fermierii le-au cerut celor doi parlamentari să medieze şi, implicit, să ajute la îmbunătăţirea relaţiilor lor cu ANIF, personalul Agenţiei fiind adesea acuzat în trecut de atitudini mai puţin cooperante. Deputatul PNL Octavian Marius Popa le-a promis oamenilor că va depune toate diligenţele necesare pentru rezolvarea problemelor existente, îmbunătăţirea situaţiei din agricultura tulceană fiind un obiectiv ce impune o abordare grabnică, cu identificarea unor soluţii solide şi viabile.

Probleme în trecut, speranţe pentru viitor

Dezbaterea de la Măcin a scos în evidenţă neregulile din anii trecuţi, înlăturarea acestora fiind în opinia deputatului Octavian Marius Popa primul pas către rezolvarea situaţiei:  „Agricultorii ne-au expus cu sinceritate toate problemele, reieşind o serie de nereguli care s-au produs până acum în activitatea ANIF. Am constatat o lipsă de funcţionare a instituţiei în judeţul Tulcea, începând cu anul 2009: nu s-au decolmatat canale, nu s-au promovat investiţii, anumite investiţii sunt în faze preliminare (din cauza execuţiei deficitare) şi aşa mai departe. Toate acestea au grevat asupra sistemului de irigaţii, iar efectele au fost vizibile în cursul acestui an, amplificate de seceta prelungită care a lovit puternic agricultura românească. În această zonă nu ar fi trebuit să avem probleme; în anumite părţi, spuneau agricultorii, Dunărea trece la cinci sute de metri de culturi…“ Deputatul Octavian Marius Popa s-a arătat totuşi  optimist la finalul  întâlnirii de la Măcin şi a declarat că speră ca mare parte dintre problemele agriculturii tulcene să îşi găsească rezolvarea într-un viitor cât mai scurt:
„A fost o întâlnire deschisă, interesantă, în care toată lumea a vorbit. Sper că veştile bune pe care ni le-au dat conducătorii ANIF se vor concretiza: este vorba de un program comun cu Mediul, care să permită – şi mi se pare o idee excelentă – introducerea apei pe canalele principale, în afara programului de irigaţii. Acest lucru e pozitiv din mai multe puncte de vedere: canalele principale nu vor fi secătuite, în primul rând; apoi, este o măsură bună pentru mediu, pentru îmbunătăţirea pânzei freatice, pentru ameliorarea condiţiilor de mediu. Nota de probleme a fost preluată de cei de la ANIF. Aceştia pregătesc anumite măsuri care vor duce şi la scăderea prețului apei. Împreună cu utilizatorii, vor să negocieze cu furnizorii de energie un preţ general al megawatului; pe urmă, au promis că vor revinde fără comision practic, această energie. Aceasta este principala problemă pe care au ridicat-o agricultorii români: preţul ridicat al apei“, a mai declarat parlamentarul tulcean.

Ce spun agricultorii ?

Fermierii prezenţi la întâlnire speră ca cei doi parlamentari să îi ajute să rezolve situaţia. „Probleme sunt mari dar ele nu se pot rezolva foarte repede. Parlamentarii au făcut promisiuni dar nu ţine neapărat de ei, ci de Guvern, doar acesta poate decide dacă se fac subvenţii. Noi nu ne permitem să plătim kilowatul la valoarea lui actuală. După întânire, a rămas ca dumnealor să lupte să obţină cât mai multe lucruri bune. În primul rând ar trebui să se şi schimbe staţiile care sunt foarte vechi. Acestea ar fi marile noastre probleme, subvenţionarea energiei şi schimbarea staţiilor. Mingea este în terenul Guvernului, însă sperăm că domnii parlamentari ne vor ajuta. A fost o secetă excesivă şi situaţia se poate rezolva doar dacă ei fac ceea ce trebuie. Noi de muncit, muncim, dar trebuie să fim ajutaţi, să avem cum să muncim. Altfel, o să se aleagă praful…” a declarat Taşcu Caraman.
Opinia sa este împărtăşită şi de Gheorghe Tornea, un alt agricultor din zonă. „Cine poate şti dacă se va schimba ceva, noi sperăm… Există multe promisiuni, sperăm să se şi rezolve aceste probleme. Avem într-adevăr probleme mari cu irigaţiile, vrem staţiile pentru că am pierdut milioane de euro pe mâna Guvernului, întrucât nu a existat o voinţă politică. Vă dau un exemplu: Dacă se preda staţia de la Luncaviţa se îndeplineau condiţiile să luăm 1 milion de euro bani europeni. Se încadra în criteriul  de selectare pentru că exista deja o staţie. Ghidul zicea că erau şanse mari că se făcuseră acolo investiţii. A fost un termen de 1 lună de zile, noi făcusem demersurile necesare. Mai trebuia doar predată staţia dar nu s-a făcut acest lucru. Aşa am pierdut noi 1 milion de euro. În judeţul Tulcea s-a pierdut în total suma de 3 milioane de euro. Eu sunt totuşi optimist. Cred că se va face ceva pentru economia tulceană, acum să mai vedem şi când anume. Problema este una a naţiunii, nu doar a judeţului Tulcea. Planul de dezvoltare trebuie să înceapă de la ultimul cătun şi până la Bucureşti, să existe legi clare. Doar aşa se poate face ceva”. a mai declarat Gheorghe Tornea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top