Exclusiv

Englezii, terorizaţi de mobilizarea electorală a românilor

Mobilizarea electorală a românilor i-a pus pe gânduri pe britanici. Într-o ţară în care se votează în timpul săptămânii (de obicei joia), iar procesul electoral este caracterizat prin cuvântul „apatie”, cozile făcute de românii dornici să voteze au trezit pe rând admiraţie, îngrijorare, apoi panică. Britanii se aşteaptă ca undeva în următorii ani oamenii să fie chemaţi la urne pentru a decide desprinderea de UE. Antieuropenii britanici se tem că românii (cu drept de rezidenţă) ar putea să le dea planurile peste cap, repetând performanţa de duminică, şi mobilizându-se pentru rămânerea în UE.

Un articol de Răzvan PETRE

Organizarea execrabilă a turului doi al alegerilor prezidenţiale le-a dat şi mai multă apă la moară xenofobilor englezi, care au distribuit poze cu cozile formate de români, pentru a demonstra că Anglia este supusă unei invazii a muncitorilor din Balcani. Cotidianul Daily Mail a postat fotografii cu românii ce aşteptau să voteze, sub titlul „dimensiunile reale ale migraţiei românilor spre Marea Britanie”.
În timp ce biroul de presă al PSD şi postul Antena 3 încercau să acrediteze ideea că românii din diaspora au fost manipulaţi să voteze numai în anumite locuri şi că în oraşul Portsmouth secţia de votare este goală, cei de la Daily Mail se foloseau – culmea – de imagini surprinse la cozile de la aceeaşi secţie din Portsmouth, pentru a demonstra că românii au luat cu asalt Marea Britanie.

Admiraţie, surprindere, teamă

După apariţia în presa britanică a primelor imagini cu cozile formate la secţiile de votare, reacţia publicului britanic a fost una de neîncredere. În comentariile de la articole, sau pe bloguri, mai mulţi britanici au interpretat fotografiile ziariştilor britanici ca fiind farse, sau manipulări pentru a exagera pericolul imigraţiei. „Asta e o farsă, nu-i aşa?” sunau comentariile.
De la „asta e o farsă”, comentariile s-au transformat, pe parcursul după-amiezii, în „ţara asta (România) e o farsă!”. Comentatorii şi postacii britanici au sanţionat proasta organizare a scrutinului, declarând că România e o ţară de doi bani, care nu e în stare să organizeze procesul electoral.
O parte din internauţii britanici au lăudat civismul românilor şi mai ales faptul că o mulţime de tineri au răbdat în ploaie ca să voteze, în timp ce britanicii, şi în special tinerii englezi, sunt din ce în ce mai dezinteresaţi de alegerile din ţara lor.
Spre seară, pe internet, s-a instalat panica. În special în comentariile de sub articolele de ziar, comentatori îngrijoraţi au început să se întrebe dacă nu cumva românii rezidenţi în Marea Britanie ar putea avea drept de vot în chestiuni ce privesc treburile regatului. Preocuparea nr. 1 este posibilitatea ca românii – care sunt cetăţeni UE – să aibă drept de vot în privinţa unui referendum privind ieşirea Marea Britanii din Uniunea Europeană. Acest referendum este cerut insistent de opoziţia naţionalistă, care a câştigat teren în ultimii 10 ani, şi care se estimează că va ajunge la alegerile din 2015 ce-a de-a treia forţă din Parlamentul britanic.

Frica de români

Cuvântul folosit cel mai ades pentru descrierea procesului electoral din Marea Britanie este „apatie”. Atât interesul public, cât şi cifrele prezenţei la vot au scăzut constant în ultimii 20 de ani. În încercarea de a mai repara ceva, reforme succesive au permis votul prin corespondenţă şi cel „by proxy”, prin care un cetăţean poate completa acasă buletinul de vot şi poate mandata altă persoană cu drept de vot, pentru a duce buletinul la secţie şi a-l introduce în urnă.
Chiar şi aşa, este estimat ca la alegerile generale din 2015 prezenţa la vot să fie cu 15% mai mică decât la cele ţinute în perioada 1992 – 1997.
Singura dezbatere care mai reuşeşte să animeze viaţa politică din Anglia este cea privind desprinderea de Uniunea Europeană. Britanicii sunt nemulţumiţi pentru că UE este condusă de Franţa şi de Germania, precum şi de faptul că banii lor sunt folosiţi pentru salvarea ţărilor în criză (ca Grecia şi Portugalia), în timp ce economia propriei ţări şi puterea de cumpărare a englezului de rând încă nu şi-au revenit din criza ce a afectat tot globul.
Pe fondul acestor nemulţumiri, în ultimii 10 ani a crescut foarte mult popularitatea dreptei naţionaliste, care cere desprinderea Marii Britanii de UE. Dacă aceasta va reuşi (aşa cum este estimat) să devină în 2015 a treia putere din Parlamentul Britanic, este de aşteptat ca principala lor revendicare – organizarea unui referendum privind desprinderea de UE – să se materializeze.
Văzând cozile de alegători români, suporterii dreptei naţionaliste din Marea Britanie s-au panicat. Ei se tem că românii din Anglia ar avea drept de vot în acest referendum – în calitatea lor dublă de cetăţeni UE şi rezidenţi în Marea Britanie. Şi cum imaginea promovată de presa britanică a fost cea a unei minorităţi care se ţine cu dinţii de dreptul de vot, unii englezi s-au panicat.
Deja, în comentariile apărute pe net îşi face simţită prezenţa un nou curent de opinie – cel potrivit căruia expaţilor români ar trebui să li se interzică dreptul de vot în chestiuni de privesc politica Marii Britanii. „The joke is that many of them can ALSO vote in all our elections – as resident EU citizens.” – este unul din comentariile apărute în replică la un articol publicat în Daily Mail.

Minciuni, cinism şi organizare execrabilă

Cozile făcute de românii din diaspora au fost rezultatul direct al efortului Ministerului Afacerilor Externe de a limita votul din diaspora (vot tradiţional anti-PSD). Prospăt numit în funcţia de ministru de externe, Teodor Meleşcanu a avut o prestaţie sinistră. Mai întâi, el le-a recomandat cu cinism românilor din Paris să meargă să voteze la 350 de kilometri distanţă, la Nancy, pentru că acesta „este un oraş foarte frumos”. Ulterior, tot Meleşcanu a declarat că a solicitat la BEC prelungirea programului de vot în străinătate, dar că BEC a respins cererea. Afirmaţia lui Meleşcanu s-a dovedit a fi o minciună, reprezentanţii BEC declarând în replică faptul că nu au primit nicio asemenea solicitare de la MAE.
După ce le-au trântit uşa în nas alegătorilor, misiunile diplomatice ale României au solicitat intervenţia forţelor de ordine, pentru dispersarea celor care nu apucaseră să voteze. În Franţa şi Italia – ţări conduse de guverne socialiste şi de personaje ce l-au susţinut public pe Victor Ponta – poliţia a intervenit violent, cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc.
În paralel, purtătorul de cuvânt al PSD şi televiziunile „prietene” încercau să acrediteze ideea că românii din diaspora sunt manipulaţi să voteze la anumite secţii, în timp ce altele sunt goale. După apariţia în presa engleză a imaginilor cu coada de alegători de la Portsmouth, înregistrarea video a emisiunii de la Antena 3 în care se spunea că acea secţie era goală a dispărut de pe site, deşi articolul aferent este încă postat.
Deşi au fost etichetaţi „băsişti” şi au fost acuzaţi că distrug România, imigranţii români şi-au manifestat relativ civilizat nemulţumirile, având în vedere aventurile prin care a trebuit să treacă pentru a vota. Redăm în continuare mesajul postat de un român pe pagina de Facebook a premierului:
Sergiu Balaban: Rușine, Ponta. De la toți românii din străinătate, câte-o flegmă! Am stat 4 ore la coadă și era ora 13, n-am mâncat până la 16 și am stat în ploaie, iar când am ieșit, coada era de 3 ori mai mare. Am fost să votăm la o secție anulată în 2012 (Terni), dar care apărea pe lista MAE. Am plecat spre cea mai apropiată, la 200 de km..unde adresa pusă de organizatori ne-a lăsat în fața unei alimentări. Am fost nevoit să sun la MAE, care mi-au răspuns cu „Doamne ajută!”.. N-am fost singurul în situația asta, dar singurul care a sunat pentru informații. Mă bucur că am adus 3 voturi în plus, împotriva ta. Să pici în nas!”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top