Actualitate

Dumitru Enache, primarul comunei Stejaru, apel către fermieri: „Vă rugăm să vă achitați taxele”

Dumitru Enache, primarul comunei Stejaru, județul Tulcea, a lansat un apel către fermierii din comună care au închiriate porțiuni din izlaz. Primarul i-a anunțat că APIA a început să facă plăți în avans pentru pășuni, astfel că fermierii pot să-și achite datoriile față de primărie.

„Vă rugăm să vă achitați taxa de închiriere pentru islaz pe anul 2022(parțial), dar, cel mai important, să achitați restanțele”, spune edilul.

El le reamintește fermierilor faptul că, în caz de neplată a restantelor, primăria este obligată să aplice  clauza din contractul de închiriere, prevăzută la Cap IX litera h: „încetarea contractului în caz de neplată la termenele stabilite prin contract a chiriei şi a penalităților datorate”.

„Sperăm că nu o să ajungem în această situație deoarece încetarea contractului va avea impact asupra bugetului familiei dumneavoastră raportul fiind de 10 la 1. Ce preferați? Să nu mai încasați subvenții de 1.000 de lei pe hectar sau să achitați 113 lei/ ha – taxa pe izlaz?”, întreabă Dumitru Enache.

El oferă și un exemplu de calcul făcut la o suprafață 25 de hectare pentru care un fermier încasează 25.000 de lei subvenție APIA și are de plătit o taxă pe izlaz, plus impozit, de 142 de lei/hectar.

„Dar, odată încetat contractul nu veți mai beneficia de chirie nici în anii următori conform legislației în vigoare. Veți putea doar să lăsați animalele la păscut pe izlaz”, mai spune primarul.

Comuna Stejaru are în patrimoniu 615 de hectare eligibile pentru pășunat. Dacă acum 15 ani, când a început acordarea de subvenții erau aproape 120 de fermieri și suprafața medie pe fermier era de aproximativ 5 hectare, la ora actuală sunt numai 40 de fermieri beneficiari și mulți dintre ei au 30-40-50 de hectare de izlaz închiriate, cu o subvenție de cel puțin 1.000 de lei/ ha.

„Cu respect vă spunem că noi, ceilalți 1.500 de locuitori ai comunei, care suntem proprietarii islazului și nu beneficiem de subvenție, așteptăm ca dumneavoastră să vă achitați datoriile pe islaz, în condițiile în care Consiliul Local al Comunei Stejaru a aprobat în ședință de consiliu local cea mai mică chirie pe islaz din țară: 113 lei/ha. Plata chiriei așteptata de noi toți se va cheltui pe suplimentare sursă de apă”, mai spune primarul.

El le reamintește fermierilor și faptul că administrația a asigurat alimentarea cu apă pentru animale pe timpul verii, pe pășuni ( localitățile Vasile Alecsandri și Stejaru).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top