Politic

Deputatul István Janos ANTAL a participat la cea de-a 54-a Adunare Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre la Sofia, Bulgaria

În perioada 19-21 noiembrie 2019, a avut loc la Sofia, Bulgaria, cea de-a 54-a Adunare generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).

Din partea Delegației Parlamentului României la APCEMN, la această acțiune au participat deputații Constantin-Cătălin ZAMFIRA și István-János ANTAL, membri titulari ai delegației, și deputatul Aida-Cristina CĂRUCERU, în calitate de membru proxi al delegației române.
Tema principală de dezbatere pentru sesiunea plenară a fost ”Dimensiunea europeană a Cooperării Economice a Mării Negre – stadiul actual și perspective pentru cooperarea Uniunea Europeană – Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN)”. În cadrul alocuțiunii susținute pe această temă, deputatul Cătălin ZAMFIRA, care a condus Delegația Parlamentului României la APCEMN, a subliniat că pe durata Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al acestui an, s-a urmărit atât revitalizarea atenției acordate de către UE regiunii Mării Negre, prin adoptarea Agendei maritime comune și a Agendei strategice de cercetare și inovare, cât și atragerea sprijinului instituțiilor europene pentru evenimentele dedicate Mării Negre.
Totodată, ZAMFIRA a salutat viitoarea Președinție română în exercițiu a OCEMN pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2020 și a exprimat sprijinul parlamentarilor români în efortul de a consolida cooperarea regională la Marea Neagră.
Pe ordinea de zi a sesiunii a figurat aprobarea de către plen a rapoartelor și recomandărilor celor trei comisii ale organizației, după cum urmează: Încheierea acordurilor comerciale preferențiale în vederea eliminării dublei impozitări între statele membre ale OCEMN; Aspecte juridice și politice ale dezvoltării rutelor de transport în regiunea OCEMN; Șomajul în statele membre OCEMN. Rolul statului în facilitarea creării de locuri de muncă.
În marja Adunării generale, a avut loc și reuniunea Grupului de lucru privind Regulamentul APCEMN, în cadrul căreia domnul deputat István Janos ANTAL a prezentat un amendament depus de delegația română. Amendamentul care vizează aspecte tehnice urmează să fie perfectat și rediscutat la reuniuni viitoare.

Actualitate

To Top