Politic

Deputatul Istvan Antal: UDMR cere extinderea duratei mandatelor aleșilor locali la 5 ani

26 de deputați și senatori ai UDMR, printre care și deputatul constănțean Istvan Antal, au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019, privind Codul administrativ. Propunerea vizează schimbarea duratei mandatelor aleșilor locali (primari, viceprimari, consilieri locali, președinți și vicepreședinți de consilii județene și consilieri județeni) la 5 ani, față de 4 ani, cât este în prezent.

„Există multe exemple din statele membre ale Uniunii Europene în care au fost aplicate cu succes modele de administrație publică locală cu mandat de 5-7 sau de 8 ani. (…) Motivele adoptării modelului cu durate diferite sunt de ordin politic și administrativ, care oferă soluția la acele sincope care afectează cetățeanul cu problemele lui de fiecare zi. (…) Un mandat mai mare al aleșilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel local. (…) Nevoia uriașă de investiții locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani, iar fondurile europene sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, sunt argumentele inițiatorilor.

Printre parlamentarii care susțin inițiativa, se regăsește și deputatul UDMR de Constanța, István-János Antal, care a declarat pentru Tomis News că în cazul în care propunerea va fi adoptată, aceasta se va aplica după alegerile locale din vara acestui an:

„Propunerea nu se referă la alegerile din 2020. Dacă găsim parteneri să voteze și să treacă, va fi valabil începând cu anul electoral 2024! Un mandat de 4 ani nu este suficient pentru derularea bugetară a fondurilor europene, de exemplu. Un primar nu reușește să finalizeze un proiect în 4 ani, de la primul pas până la ultimul. Apoi, principalul scop este de a despărți alegerile prezidențiale de cele parlamentare, să nu fie în același an!”.

Propunerea legislativă a fost inițiată pe 10 februarie a.c. și se află în dezbatere publică.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top